Alla drabbas mer eller mindre av håravfall. Särskilt män börjar med en begynnande ålder att bli flintskalliga. Inget fel i det, det är naturligt, men om du vill behålla din kalufs lite längre kanske det kan vara idé att prova att äta dessa naturprodukter oftare. De är dessutom goda så vad har du att förlora?
Ostron
Ostron är mycket rika på zink, vilket påstås vara perfekt för att få tillbaka håret och stimulera hårväxten. De tio viktigaste mineralerna och vitaminerna i ostron är;
Jod, Zink, Järn, Selen, Calcium, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E.
Morötter
Här är det morotens A-vitaminet som spelar en avgörande roll. A-vitamin spelar en roll i celldelningsprocessen som är delaktig i både tillväxt och utveckling av många celler i kroppen, däribland hårväxt. Dessutom är det så att morötter bidrar till att bibehålla normal synförmåga eftersom det bidrar till att bilda ett pigment i ögat som gör ögat känsligt för ljus. Pigmentet är bland annat viktigt när vi kör bil på dagen och kommer in i en mörk tunnel, där ögat snabbt måste vänja sig vid mindre ljus. Så absolut, ät morötter, men kom ihåg att de bör vara kokta för att kroppen lättare skall kunna tillgodogöra sig A-vitaminen.Läs om Bambu
Ägg
Ägg innehåller massor av vitaminer och mineraler som är bra för hårväxten och hela kroppen, till exempel zink, järn, en massa B-vitaminer, protein och annat.
Sötpotatis
Först, sötpotatis är inte en potatis, namnet till trots, utan en flerårig krypande ört som tillhör familjen vindeväxter. Det är rotknölarna som man använder på ungefär samma sätt som man använder vanlig potatis.
Det finns ett hundratal olika sötpotatissorter och den tåligaste som odlas i växthus i Sverige är beauregard. Den har en söt, nötaktig smak och kan användas på alla de sätt som potatis kan användas på.
Fördelen med sötpotatis är att den är fullproppad med antioxidanter, vilket gör den till ett bättre val jämfört med den vanliga potatisen. Den är också C- och E- vitaminrik och innehåller betakaroten och mineraler som koppar, kalium och järn. Dessutom är sötpotatisen fiberrik vilket är bra för matsmältningsorganen.
Spenat
Spenat är en rik källa till vitamin A. Vitamin A har en mängd viktiga funktioner för kroppens välmående: den viktigaste är bibehållandet av en god syn. Andra nyckelroller vitamin A har är att stärka immunförsvaret, förbättra huden och öka upptagningsförmågan av järn.
Räkor
Räkor innehåller mycket järn och zink. Det lilla skaldjur är förutom hälsosamt, läckert och enkelt att tillaga.
Gröna ärtor
Gröna ärtor innehåller näringsämnen som bland annat vitamin C, folat och vitamin B1. Samtidigt som ärtor har lågt sockerinnehåll, innehåller de mycket fibrer.
Nötter
Jordnötter, här blir det lite fel igen, för jordnöten är ingen nöt utan en baljväxt, men nyttig är den. I jordnöten finns Niacin som behövs för kroppens ämnesomsättning, för DNA och för hormonproduktionen. E-vitamin och resveratrol som sägs skydda mot Alzheimers, samt b-vitaminet tiamin.
Valnötter
Gillar du inte fisk men vill få i dig omega 3 på ett naturligt sätt? Ät valnötter. 100 gram valnötter innehåller 7,5 gram omega 3. Du får också i dig mycket B6-vitamin som är bra för ämnesomsättningen samt bildandet av röda blodkroppar. Dessutom innehåller de magnesium.
Pistagenötter
Pistagenötter innehåller mycket fibrer och proteiner, samt kalium som är bra för nervcellernas och musklernas funktion. De innehåller också thiamin och niacin samt har bra hjärt- och kärlskyddande egenskaper.
Mandel
Här är vi ute på djupt vatten igen, för mandel är ingen nöt utan en stenfrukt. Den är fullproppad med magnesium, järn och kostfibrer. Den innehåller också vitamin E som stärker ditt immunförsvar.
Pekannöt
Pekannöten innehåller mest antioxidanter av alla nötter och behåller man det bruna skalet på innebär det ännu mer antioxidanter. Det mättade fettet i pekannötter är minder än 10 procent, resten är enkelomättat. Dessutom får du i dig zink, tiamin och magnesium.
Kokosnöt
Här går vi återigen bara på namnet, för kokosnöten är ingen nöt. den är ett fruktfrö. Om du har en trög mage kan kokosnötter hjälpa till att få igång matsmältningen. De innehåller också järn och leder nötligan vad det gäller att innehålla mest fibrer.
Läs om Kokospalm
Cashewnöt
Cashewnöten passar utmärkt vid matlagning matlagning. Om du har lågt blodvärde skall du äta cashewnötter då det säga att cashewnötter kan öka blodvärdet. De innehåller mineraler och så får du i dig massor med zink som behövs för kroppens ämnesomsättning. Även magnesium och folsyra finns med.
Hasselnöt
Magnesium, kalium och E-vitamin är något av vad som finns hasselnöten. Dessutom innehåller den betasitosterol som har en kolesterolsänkande effekt.
Paranöt
Paranöten har ett stort seleninnehåll som behövs för att producera antioxidanter som i sin tur kan skydda mot för tidigt åldrande och hjärt- och kärlsjukdomar. De innehåller också tiamin och magnesium.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.

