Site icon Lurvigt

Att äta insekter

Med jämna mellanrum kan man i nyheter läsa att Europa bör övergå till mer mat producerad på insekter, men vad består egentligen insekter som föda av? Vi försöker ge en förklaring nedan.

Jämfört med andra livsmedel är insekter relativt enkla och dessutom miljövänliga att producera. För att producera ett kilo nötkött krävs det tolv gånger mer foder och 2,900 gånger mer vatten jämfört med att producera samma mängd syrsor. Dessutom kräver insektsfarmer betydligt mindre markyta.

Thailand är med 20,000 insektsfarmer som tillsammans producerar 7,500 ton ätbara insekter om året det största produktionslandet.

Läs mera om insekter Getingar

Det finns två olika slags grupper av föda på insekter. Insekter som äts som de är, eller efter att de stekts kokts, rökts eller grillats och ibland frystorkats. Ibland smaksatta med kryddor. Vanligaste är;

– skalbaggar, äts av 31 % av jordens befolkning

– nattfjärilar, äts av 18 % av jordens befolkning

– bi, getingar och myror, äts av 14 % av jordens befolkning

– gräshoppor och syrsor, äts av 13 % av jordens befolkning

– Cikador, bladhoppare och planthoppare, äts av 10 % av jordens befolkning

Läs mera om insekter

Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.

Exit mobile version