Hälleflundran är den största plattfisken i Atlanten och en av de största plattfiskarna i världen. Idag uppnår den en längd upp till 3,5 meter och en vikt av 325 kilogram. Tidigare, när fisketrycket var mindre, kunde den nå en längd av upp mot 4,7 meter. Till färgen är de äldre på översidan mycket mörkt olivgröna eller nästan svarta och på undersidan är de vita. Alla stora hälleflundror är honor. Hannarna vger bara upp till 50 kilo.
Hälleflundra finns i norra Atlantens tempererade vatten, från Labradorhalvön och Grönland till Island, Barents hav och i söder till Biscayabukten.
Den uppehåller sig på djup mellan 50 och 1 800 meter, men går även upp på grundare vatten för att söka föda. Flundran lever i närheten av sand-, grus- eller lerbotten. Födan består huvudsakligen av fiskar, men även av bläckfisk,, hummer och andra kräftdjur samt blötdjur och andra ryggradslösa bottenlevande djur. Hälleflundran är en av de största benfiskarna i världen.
Leken sker vintertid på 300 till 900 meters djup, där honan, beroende på storleken, kan lägga upp till 3 miljoner ägg. Även ynglen lever pelagiskt. Hälleflundran kan bli upp till 50 år gammal.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.