Site icon Lurvigt

Kaffe

Sammanlagt finns omkring 100 kaffearter i släktet coffea. Släktet består av städsegrna buskar eller små träd med ibland hög stam som kan bli upp till tio meter höga, om de inte klipps till plockvänlig höjd. Framförallt tre arter odlas kommersiellt, arabiskt kaffe, liberiakaffe och robustakaffe eftersom arten är relativt tålig). Ytterligare några arter odlas lokalt i framför allt Afrika.

Arabiskt kaffe är den art som är allra viktigast och anses ha den bästa smaken, robustabönor har en högre koffeinhalt och en del av högre kvalitet används i särskilda espressoblandningar samt allmänt i flera kaffeexporterande länder.

Kaffe innehåller det uppiggande ämnet koffein som i kroppen fungerar som en adrenocinreceptorantagonist och har beta-adrenalin lika effekter och ger en ökad urinproduktion genom vidgning av blodkärl i njurarna. Den typiska kaffedoften kommer från doftämnet, furfurylmerkaptan som även finns i vin i lägre doser.

I kaffets ursprungsregion vid Afrikas horn heter kaffeplantan, -fröet/bönan och -drycken bun, bunna, eller liknande . Ordet bunn används också i arabiskan, men drycken kallas vanligen för qahwa [qɒhwæ], det var i det etiopiska höglandet kaffe upptäcktes. Det arabiska qahwa spred sig tillsammans med drycken först till Persien och Turkiet och sedan till Italien och på andra vägar till Europa. Där ersattes sekvensen [hw] eller [hv] med [f:], så att det blev [kaf:e] i  italienskan liksom även i svenskan. Den finska formen formen kahvi, som är inlånad från svenskan och är mer lik det turkiska uttalet.

Européerna gjorde sedan drycken och dess namn – ett av de mest spridda internationella orden känd i alla delar av världen som araberna ännu inte hade nått.

Kaffebusken växer vilt i Etiopien där den också har sitt ursprung, och därifrån senare hämtades den till den arabiska halvön för odling och export. Från hamnen i Mocka vid röda havskusten i Jemen skeppades bönor till andra länder. Därför finns det en kaffedryck som heter Mocka. En teori om kaffets ursprung är att en etiopisk herde vid namn Kaldi på 800-talet observerade att hans getter åt de röda bären från en buske och noterade hur energiskt getterna betedde sig efteråt. Denna historia dök dock inte upp i litteratur förrän 1671 och är troligtvis en myt.

I Istanbul  fanns de första kaffehusen i mitten av 1500-talet. Till Europa kom drycken när Osmanska riket spred sig uppåt på Balkanhalvön. I samband med den osmanska belägringen av 1683 Wien 1683, då den osmanska armén förlorade och lämnade flera hundra kilo kaffe efter sig, kom kaffet till Cetraleuropa för första gången.

Exit mobile version