Site icon Lurvigt

Nötkreatur, nötboskap

Nötkreatur är klövdjur som domesticerats för att ge i huvudsak mjölk eller kött. I framförallt u-länder används de fortfarande också som dragdjur. Det finns över 1000 olika raser av nötkreatur.

Domesticering tros ha påbörjats för 10 500 år sedan i Turkiet och Irak. Nötkreatur brukar delas in i korthorniga (vanligast i Sverige), långhorniga och kulliga (hornlösa).

Läs om Myskoxe

Beteckningar

Ungen kallas kalv. Den ung honan kallas kviga, fram till första kalvningen, därefter ko. Man brukar också tala om dikor, som är kor som enbart ger di åt den egna kalven (oftast köttkor) och amkor som ger di även till andras kalvar (oftast mjölkkor) Hanen kallas tjur, medan en ung (yngre än två år) kastrerad tjur kallas stut och en äldre kastrerad tjur kallas oxe.

Kvigan blir könsmogen vid ett års ålder och efter parning är hon dräktig i ungefär nio månader (numera sker nästa all befruktning genom insemination). Kon blir åter brunstig relativ snabbt efter kalvningen och är fertil upp till 20-års. ålder. Redan på 1700-talet började man föra stambok över kor, dels för att inte blanda olika raser, dels för att undvika inavel.

Läs mera om svenska boskapsdjur Får

En normalstor svensk ko väger cirka 600 kilo, medan en tjur kan väga upp till 1600 kilo. I Sverige i dag är de flesta mjölkbesättningar av rasen Svensk låglandsboskap (SLB) eller Svensk rödbrokig boskap (SRB). För köttproduktion används mest den franska rasen Charolais.

Idisslare

Liksom alla oxdjur saknar nötboskap tänder i överkäken och äter enbart vegetabilisk föda. Man brukar säga att nötkreatur har fyra magar, de är i ordning från svalget, våmmen, nätmagen, bladmagen och löpmagen. I själva verket har nötkreatur bara en mage, löpmagen. De övriga ”magarna” är enbart utbuktningar på matstrupen.

Exit mobile version