Som vallaby betecknas många mindre arter av familjen kängurudjur (Macropodidae). Begreppet används oftast inte vetenskapligt, eftersom det i stort sett endast samordnar ett antal mindre arter oavsett släktskap. Elva arter i undersläktet protemnodon (inom släktet Macropus. beskrivs dock alla som ”vallabyer” (”wallabies” på engelska)
Vallaby har en kroppslängd av 40 till 90 cm och är upp till 25 kg tung. De har en rund bakkropp med långa bakre extremiteter och med en lång svans. De bakre extremiteterna är tydlig kraftigare än de främre extremiteterna. Med den långa svansen håller djuret jämvikt när den hoppar. När djuret står och äter tjänstgör svansen som ytterligare stöd. Pälsen är huvudsaklig grå- eller brunaktig.
Arter i detta undersläkte förekommer i Australien och där oftast i närheten av kustlinjen. De lever även på Nya Guinea.
Vallaby föredrar i motsats till andra kängurudjur områden med buskar och skogar. Individer av några arter lever ensamma, andra arter lever i grupper.
Som alla kängurudjur är vallaby växtätare. De livnär sig till exempel av knoppar, gräs, örter och löv. Efter en tid med regnbrist äter de även vattenrika rötter.
Fortplantningen liknar den hos andra djur i samma familj. Dräktigheten ligger mellan 33 och 38 dagar. Ungen är vid födelsen blind, döv, naken och väger mindre än ett gram. Ungdjuret kryper utan hjälp av honan från livmodern till pungen och hittar där med hjälp av sitt välutvecklade lukt- och känselsinne till mjölkkörtlarna. I pungen stannar ungdjuret ungefär ett år. Hanar av vallaby saknar pung.
macropus
Macropus) beskrivs dock alla som ”vallabyer” (”wallabies” på engelska).
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.