Site icon Lurvigt

Världens 20 största valar

världens största valar

Vilka är världens största valar?

Många av de kända valarna som blåval, späckhuggare och knölval känner dom flesta till. Vi har idag ständig tillgång till fantastiska dokumentärer på både SVT, Kunskapskanalen och t.ex. Netflix. Men det dessa har gemensamt är att dom oftast endast fokuserar på de kändaste arterna, och det är inte så konstigt. Vissa arter är betydligt lättare att följa och dokumentera. Vi kan tala om att det finns betydligt fler bjässar i våra hav, och vi ska fokusera på dom allra största. Faktum är att det finns hela 90 arter av delfin och val världen över. Många av dessa vet vi fortfarande väldigt lite om, och vissa är extremt sällsynta. 

#20 Dvärgrätval

Dvärgrätval

Längd: 6 – 6,5 meter
Vikt: 3 – 4 ton

Först ut så har vi dvärgrätvalen. En val som lever på södra halvklotet främst kring Australien och Nya Zeeland tror man. Den är dåligt dokumenterad och väldigt sällsynt. Det fynd som har gjorts efter valen är främst från strandade exemplar kring dessa länder. Forskare vet heller inte hur stor populationen är. I brist på bra bilder fick det tyvärr bli en sorglig bild på en strandad individ. 

#19 Longmans näbbval

Längd: 7 – 9 meter
Vikt: 4 ton

En till val som både allmänheten och forskare vet väldigt lite om. Det är av världens mest sällsynta valar, och från början visste man endast att den existerade på grund av två skallar man lyckades hitta. I början av 2000-talet så strandade en individ på en strand i Japan, och några år senare dök ett nytt exemplar upp i Somalia. Det gav mer information kring valens storlek och utseende.  Man vet att den lever i Indiska oceanen och Stilla havet, men inte så mycket mer. På senare år så har man vid några enstaka tillfällen lyckats se dessa utanför Hawaii, men inget vet hur dessa valar lever och hur många som finns kvar. 

#18 Sydlig näbbval

Längd: 7 – 8 meter
Vikt: 6 – 8 ton

Likt många andra valar så lever den här i Indiska oceanen och Stilla havet, men även kring Antarktis under sommarmånaderna. Den sydliga näbbvalen kan bli runt 35 år gammal, och lever i mindre flockar på upp till 10-12 individer. Den trivs på öppet vatten och kan dyka väldigt djupt och länge vilket försvårar forskningsarbetet kring arten. Man tror att födan främst består av bläckfisk och annan mindre fisk. 

#17 Nordlig näbbval

Längd: 9 – 10 meter
Vikt: 7,5 – 8 ton

Den nordliga näbbvalen är betydligt bättre dokumenterad än den sydliga varianten då den förekommer nära oss i Europa. Arten finns i det kalla vattnen runt östra Kanada, Island och Norge. Den kan även ibland ses kring Storbritanniens kuster. Faktum är att vi faktiskt haft den här valen på besök utanför västkusten 2004. Den precis som den sydliga arten är en fenomenal dykare, och kan spendera en timme under ytan i hopp om att fånga bläckfisk. 

#16 Vikval

Längd: 9 – 10 meter
Vikt: 7,5 – 10 ton

Vikvalen är en medelstor val som det finns ganska gott om idag. Den jagades ganska kraftigt under vissa kortare perioder men blev aldrig någon höjdarval att jaga, vilket idag förklarar varför populationen är så stor sett till andra arter av val. Den förekommer över stora delar av norra halvklotet, men har även påträffats i södra. Det är en bardval som främst livnär sig på småfisk och krill. 

#15 Späckhuggare

Längd: 8,5 – 10 meter
Vikt: 6,5 – 10 ton

Äntligen en val vi vet väldigt mycket om. Späckhuggare är ikoniska, och är världens största delfin. Valen lever och jagar i flock, och är mycket intelligent. Det finns en uppsjö av dokumentärer och bilder av dessa fina valar, mycket tack vare att dom trivs i alla världens större hav. Tyvärr klassas dessa fina giganter idag som sårbara, och populationen fortsätter minska. Vill du uppleva dessa fantastiska djur på nära håll så är Norges kust det säkraste alternativet, men har du tur så kan du även se den utanför västkusten. 

#14 Antarktisk vikval

Längd: 7 – 10,7 meter
Vikt: 6,5 – 10,4 ton

Från början trodde forskare att vikvalen och den antarktiska vikvalen var en och samma art. Men efter man undersökt dessa på senare år så har man valt att klassa dom som två olika arter. Den antarktiska vikvalen blir något större än släktingen i norr, och lever söder om ekvatorn främst kring Antarktis. Under 1900-talet jagades valen kraftigt, och idag har man inte tillräckligt med information om hur stor beståndet är. Än idag jagar bland annat Japan dessa i ”forskningssyfte”. Så sent som 2017 dödades 333 valar i Antarktis. 

#13 Arnoux’ näbbval

Längd: 10 – 11 meter
Vikt: 8 – 12 ton

Här har vi en till val som delar forskare i olika läger. Den här och valen nedanför anser vissa är samma art, men i dagsläget är dom klassade som två separata då dom lever i olika delar av världen. Den här lever på södra halvklotet, främst kring Antarktis. Den är en väldigt skicklig dykare som kan jaga på djup mellan 800-900 meter.  

#12 Bairds näbbval

Längd: 10 – 13 meter
Vikt: 12-15 ton

Här har vi Bairds näbbval som istället lever på norra halvklotet. Den lever i flockar på upp till 20-30 individer, men det har dokumenterats flockar på upp till 50 djur. Det är världens näst största tandval efter kaskelotten, och den livnär sig på fisk, bläckfisk och andra ryggradslösa djur. 

#11 Brydes fenval

Längd: 12 – 14 meter
Vikt: 15 – 25 ton

Brydes fenval är en ganska liten val sett till vilken valfamilj den tillhör. Den trivs i mindre flockar och äter i stort sett endast småfisk och bläckfisk. Den påträffas i nästan alla jordens hav förutom i det kalla vattnen kring Syd och Nordpolen. Till skillnad från många andra valar så jagandes den inte särskilt hårt, och därför har den en stark population idag. 

#10 Gråval

Längd: 14 – 16 meter
Vikt: 30 – 36 ton

På plats nummer tio så hittar vi gråvalen. Det är en val som dom flesta har hört talas om. Till skillnad från många arter så rör den sig inte särskilt mycket, utan trivs bäst i Stilla havet på norra halvklotet. Det finns ett bestånd valar i Asien utanför Ryssland och Korea som är starkt hotat. Sen finns det ett till bestånd på andra sidan havet vid Alaska, Kanada och Kalifornien. Det Nordamerikanska beståndet mår betydligt bättre, och anses vara stabilt. Innan den intensiva valjakten så fanns det även gråvalar i Atlanten, men dom är utrotade sen länge tyvärr. 

#9 Sejval

Längd: 18 – 21 meter
Vikt: 20 – 30 ton

Sejvalen är en val som idag listas som starkt hotad. I början av 1900-talet dödades över 200.000 individer, och idag finns endast runt 50.000 kvar i världens hav. Den 1 juli 2019 startade Japan sin kommersiella jakt på valar igen, och det är tyvärr dåliga nyheter för sejvalen. Den ingår bland de valar japanerna tillåts döda, tillsammans med två andra arter. Valen kan påträffas på både södra och norra halvklotet där den främst jagar krill och andra småfiskar. 

#8 Knölval

Längd: 12,9 – 19 meter
Vikt: 36 – 40 ton

Efter späckhuggaren så är garanterat knölvalen den val som allmänheten känner igen mest. Den förekommer i princip alla nyare naturdokumentärer som handlar om haven, och är väldigt bra dokumenterad till skillnad från många andra valarter. Valen finns i princip i alla jordens större hav, och så sent som 2018 så hade vi två individer på besök i Stockholms skärgård. Den naturliga fienden förutom båtar och människor är späckhuggaren. 

#7 Kaskelot 

Längd: 16 – 20,7 meter
Vikt: 36 – 41 ton

Världens största val med tänder. Kaskelotten är en fantastisk val som är en enormt skicklig dykare. Den kan simma ner på hela 1000 meters djup – vilket inget annat däggdjur kan göra. Väl nere i djupet, så jagar den bland annat jättebläckfiskar. Den har ett klart säreget utseende, med ett huvud som tar upp en tredjedel av djurets storlek. Kaskelotten har också världens största hjärna. Den finns i nästan alla världens hav, men klassas idag som sårbar. 

#6 Sydkapare

Längd: 17 – 19 meter
Vikt: 70 – 80 ton

Sydkaparen är en bjässe till val som lever och vandrar mellan olika hav på södra halvklotet. Valen är långsam och flyter när den är död – vilket var precis varför den blev så intensivt jagad i början av 1900-talet. Den var ett lätt byte och populationen minskade så kraftigt att den var nära att utrotas fullständigt. Idag har vissa bestånd äntligen kommit tillbaka, och den anses längre inte starkt hotad. Den tillhör en av världens största valar men är ändå känd som ganska akrobatiskt av sig. Det är inte ovanligt att den ställer sig på huvudet i vattnet till exempel. Vill man se en sån här skönhet så är chansen störst utefter kusterna i Sydamerika, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. 

#5 Stillahavsnordkapare

Längd: 17 – 19 meter
Vikt: 80 – 90 ton

En till gigantiskt val! Stillahavsnordkapare lever kring Berings sund mellan Nordamerika och Asien. Den är starkt hotad och man tror det bara finns ett hundratal individer kvar. I och med att det finns så några så är det en val man sällan stöter på, vilket försvårar dokumentationen av den. Det man vet säkert är att valen fanns i princip över hela världen förut, men att endast ett bestånd återstår tyvärr. 

#4 Nordkapare

Längd: 16 – 18,5 meter
Vikt: 70 – 106 ton

Den sista kaparen vi ska fokusera på är också den största. Precis som för dom övriga valarna inom familjen så var den här valen bland det första vi människor började jaga. Redan på 1500-talet började man systematiskt jaga nordkaparen. Det var ett lätt byte då den ofta fanns nära kusterna och även flöt vid ytan när den dödades. Den jagandes intensivt och från att det funnits 100.000 individer när slakten började, så finns idag endast 450 kvar. Även fast valen idag är skyddad så återhämtar den sig inte tyvärr. Varje år föds endast ett fåtal kalvar, medans flera vuxna djur dör. 

#3 Grönlandsval

Längd: 19 – 24 meter
Vikt: 80 – 136 ton

Grönlandsvalen är en val som helt specialiserat sig på ett liv i dom kalla vattnen längst upp i norr. Valen har länge jagats intensivt och var i början av 1900-talet nästan utrotad. Idag är vissa bestånd tillbaka och valen ser ut att återhämta sig. Det är förövrigt världens äldsta däggdjur. Man tror att grönlandsvalen kan bli uppåt 200 år gammal. 

#2 Sillval

Längd: 20 – 27 meter
Vikt: 52 – 70 ton

Sillvalen är inte världens största val, men en klar nummer två. Sett till längd är den nästan lika stor som blåvalen. Men viktmässigt finns flera andra arter som är tyngre. Den har en väldigt strömlinjeformad kropp och kan simma väldigt snabbt. Den brukar kallas havets greyhound, då den kan simma i hastigheter upp till 46 km/h. 

Missa inte: Världens 10 snabbaste fiskar

Likt många andra arter av val så blev den intensivt jagad, och än idag klassas den som sårbar. Island är ett av de länder idag som fortsätter att jaga sillvalen. 

#1 Blåval

Längd: 28 – 30 meter
Vikt: 150 – 200 ton

Till sist har vi världens största val, och världens största djur som levt på jorden. Åtminstone vad vi vet än så länge. Blåvalen är i en klass för sig och kan väga upp till 200 ton! Det är lika mycket som cirka 2.220 vuxna karlar, om alla skulle väga runt 90 kg. 

Blåvalens hjärta är lika stort som en bil, och bara tungan väger lika mycket som en afrikansk elefant. Det är en harmlös gigant, som livnärs sig på ett av världens minsta djur – krill. Vid förra sekelskiftet fanns ungefär 400.000 blåvalar i våra hav, men dom jagandes intensivt tills det endast återstod cirka 10.000 individer. Idag har blåvalen återhämtat sig något, och man uppskattar att det finns ungefär 5000-12.000 individer världen över. 

Exit mobile version