snabbaste djuret i vatten

Vilken är den snabbaste fisken?

Vilken är världens snabbaste fisk?

Det är galet egentligen hur fort vissa vattenlevande djur tar sig fram. Det finns många som utvecklat hastigheten till sitt bästa vapen, och det är dom vi ska fokusera på i den här artikeln. Det är främst fiskar som dominerar men även vissa valar är extremt effektiva simmare under ytan. Det är i regel väldigt svårt att mäta fiskars hastigheter, framförallt eftersom dom inte alltid simmar så fort dom kan. Men den här listan kan åtminstone ge oss en bra blick över hur det ser ut bland dom snabba varelserna under ytan. 

#10 grindval

Först ut så har vi grindvalen, eller den så kallade pilotvalen. Det är en något mindre välkänd val för dom flesta, men dom finns i princip över hela världen. Dom är riktigt duktiga simmare och kan komma upp i hastigheter kring 30 km/h, och dom jagar bland annat delfiner. Det är riktigt imponerande med tanke på deras storlek. I snitt blir en pilotval 6,5 meter och väger över 2 ton. 

#9 Barracuda

Barracudan känner nog dom flesta till. Det är en rovfisk som påminner lite om våra svenska gäddor, fast kanske ännu mer skräckinjagande. Det finns registrerade exemplar så långa som 165 centimeter, men generellt blir fisken sällan så stor. Det är även en fisk som inte helt sällan ger sig på oss människor, men troligtvis oftast av misstag på grund av nyfikenhet eller liknande. När barracudan anfaller sina byten så har det registrerats att den simmar runt 43 km/h. 

#8 Späckhuggare

Listans kanske mest kända art. Späckhuggare är fenomenala jägare i flock, och riktigt skickliga simmare. Dom jagar bland annat andra valar, delfiner, och sälar. Det finns till och med fall när späckhuggare gett sig på vithajar. När dom jagar så kan dom simma i 55 km/h, vilket är riktigt snabbt med tanke på deras storlek. Hanarna blir överlägset störst, men en maxlängd på nästan 10 meter och en vikt på 9 ton. 

#7 flygfisk

Här har vi något av en skräll. Det är nog inte många som kunde gissa att flygfisken skulle ta plats bland de övriga giganterna här. Men faktum är att dom är bland världens snabbaste fiskar, och kan simma upp till 69 km/h innan dom skjuter sig upp ovan ytan och flyger ifrån sina jägare. Det är en utvecklad försvarsmekanism som är otroligt effektiv. Tyvärr är denna art numera utrotningshotad. 

#6 Blåfenad Tonfisk

När man ser burkarna med tonfisk på hyllorna i våra matbutiker så är det svårt att föreställa sig hur stor dom kan bli. 1979 fångades den största blåfenade tonfisken någonsin, och den vägde hela 678 kilo. Så det är inga små rackare det här. Tyvärr är dessa fiskar enormt eftertraktade för oss människor som matfisk, så idag är det ont om stora individer. Men dom är enormt snabba som fullvuxna, och kan simma i hastigheter upp till 70 km/h. 

#5 Gulfenad Tonfisk

Här har nästa tonfisk. Det är lillebrorsan till den blåfenade, men fortfarande en väldigt stor och kraftfull fisk. Som fullvuxen väger den gulfenade tonfisken runt 180 kg, och kan simma i hastigheter upp till 75 km/h. 

#4 Makohajen

På plats fyra så har vi världens snabbaste haj. Makohajen är en medelstor haj som kan bli upp mot fyra meter lång och väga runt 550 kilo. Den är helt utvecklad för höga hastigheter, och simmar i snitt 30-40 km/h under långa sträckor. Men vid jakt så har makohajen registrerat hastigheter upp till 75 km/h. Några enstaka fall av attacker på oss människor har inträffat, men makohajen är generellt inte intresserad av oss människor. 

#3 Svärdfisk

Äntligen har vi hamnat på topp tre, och tungviktarna när det kommer till världens snabbaste fiskar. Det finns olika åsikter om dessa tre arter, och vilken som faktiskt är snabbast. Men av det vi fått fram så bör dom komma i den här ordningen. 

Först ut så har vi svärdfisken, som oftast blir runt 4 meter lång och väger runt 150 kg, även om man fångat betydligt tyngre exemplar. Den har registrerade hastigheter upp till 97 km/h, vilket är sanslöst snabbt under vatten. 

#2 Segelfisk

På plats nummer två så har vi segelfisken, som är en enormt skicklig simmare – och kanske världens bästa fisk när det kommer till att manövrera. Tack vare sin segelfena, så kan den vända tvärt när den jagar, vilken gör den till en mycket effektiv rovfisk. Det kan simma i hastigheter upp till 109 km/h. 

#1 Spjutfisk

Sist ut så har vi familjen spjutfiskar. Det finns några olika arter av spjutfisk, och i princip alla är fenomenalt snabba simmare. Den som dock sticker ut är den svarta spjutfisken, som har registrerade hastigheter upp till 110 km/h. Det är en dröm hos de flesta sportfiskare att fånga just en spjutfisk, och får du en på kroken så har du många timmars slit framför dig.