Clownfiskar, även kallade anemonfiskar, är färggranna fiskar, som blir cirka 10 centimeter långa. De lever i symbios med, för andra fiskar dödligt giftiga havsanemoner. Havsanemonen fungerar som bo för clownfisken. De finns på korallrev i subtropiska och tropiska havsområden.
Läs om andra fiskar Sveriges vackraste fisk
Clownfisken ser också ”sin” havsanemon och närområdet som sitt revir och har ett starkt revirtänk. Artikelförfattaren blev ytterst förvånad när han skulle fotografera en clownfisk som befann sig knappt halvvägs utanför sin havsanemon. Den hade möjligheten att återvända in i havsanemonens skydd, i stället, när avståndet var cirka 10 centimeter sam den ut och nöp artikelförfattaren i underläppen, varefter den snabbt sam tillbaka för att skydda sitt revir.
Det gick inte att annat än att beundra den lilla, mindre än 10 centimeter långa fisken. Vilket hjältemod. Det den sett var en för fisken enormt stor potentiell fiende, eller kanske den inte riktigt förstått vilket säkert skydd havsanemonen var, alternativt skyddade den sina ägg.
Beteende
Oftast är det bara det dominanta paret inom närområdet som är fertila. Andra tar vid om någon ur lekparet dör. Den dominanta hannen byter ofta kön om den dominanta honan dör.
Läs om andra fiskar Världens största haj
I havsanemonen, eller straxt i närheten, lägger clownfisken efter leken, sina ägg, vilka de vaktar i två veckor. När ynglen kläckts lever de ett pelagiskt, frisimmande liv, i några veckor, tills de hittar en egen anemon att använda som bo.
Arter
Det finns sex arter av Clownfisk;
- vanlig Clownfisk
- vitpannad Clownfisk
- vitryggad Clownfisk
- Mörk Clownfisk
- sammetsClownfisk
- gulsvansClownfisk
Dessutom finns det en falsk Clownfisk.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.