Är du på jakt efter en ny transportbur till din katt? Det kan vara klurigt att välja rätt bland det stora urval som finns på den svenska marknaden. Det finns några väldigt bra och kostnadseffektiva burar, medan andra är rent ut sagt dåliga och dyra. Och hur gör man om man har flera katter? Läs vårt bäst i test transportbur katt, och ta del av våra frågor och svar, för att ta redan på vilken bur som är bäst för dig och din katt.
Transportbur Ferplast Atlas 10 Open Top blev vår vinnare i bäst i test kattbur 2022. Transportburens största förtjänster är att den har en stor lucka i metall, som enkelt kan tas bort när man vill att buren är en mysig liggplats i hemmet.
Dessutom kan denna kattbur öppnas i taket, vilket gör det lättare att få ut katten ur buren. Även denna lucka är i metall. En metallucka är alltid att föredra framför en i plast. Dels är den mer hållbar, men framför allt är den betydligt säkrare, då katten inte kan bita sig ut.
En ytterligare aspekt som gör Atlas 10 Open Top transportbur bäst i test, är den rejäla konstruktionen. Buren känns stabil och säker.
Vidare har buren hål på alla sidor, vilket gör att den inte blir för varm, och garanterar en god syretillförsel.
Det enda vi saknar är hållare för bilbälte. Annars hade den fått full pott.
Egenskaper vi gillar:
Ferplast Atlas 10 kniper andraplatsen i kampen om transportbur katt bäst i test. Denna kattbur är identisk med vinnaren, förutom att den saknar luckan och gallret i taket. Men den stora avtagbara luckan i metall är den samma. Till både denna och vinnarens plussidor räknas att buren finns i flera olika storlekar, så att du kan välja den som bäst passar för just din katt. De fungerar dessutom lika bra för små hundar. En ytterligare parameter i transportbur katt bäst i test är att buren ska vara enkel att rengöra. Båda Atlas-burarna kan enkelt tas isär och rengöras invändigt.
Trixie Capri 2 är vinnaren i bästa transportburen i budgetklassen. Denna kattbur har en lucka av plast, vilket inte är det bästa. Men har du en lugn katt som mest ligger stilla i sin bur, funkar denna bur utmärkt ändå. Ett stort plus för de fiffiga hållarna där man kan fästa säkerhetsbältet i bilen. Dessutom finns förvaringsfack där du kan stoppa kattens vaccinationsbevis och andra papper.
Även denna bur går att ta isär för enkel rengöring. Dock är den betydligt svårare att få ihop igen än den bästa transportburen i testet. Därför bör du spara isärtagandet till de gånger det verkligen behövs. Dessutom riskerar clipsen att sitta lösare ju fler gånger du tagit isär din bur.
Egenskaper vi gillar:
Flamingo Transportbox Nomad är den överlägset bästa transportburen i testet gällande säkerhet. Den är IATA godkänd, vilket betyder att den accepteras av de flesta flygbolag, om du vill resa med din katt. Observera dock att alla flygbolag har sina egna regler om mått på burar etc. Kolla med ditt flygbolag vad som gäller innan du köper din bur.
Det här är buren för dig som tänker ut och resa med din katt. Buren är rymningssäker, och tillräckligt stor för att katten ska kunna ha det bekvämt, även under en lite längre period. Dessutom får du plats med kattens toalett. Men då denna kattbur är otymplig att bära omkring på, passar den inte dig som inte har tillgång till bil.
Denna bur är främst framtagen för hundar, men den minsta storleken funkar utmärkt även för katt.
Egenskaper vi gillar:
Att bära sin katt eller hund på ryggen i en trendig ryggsäck har blivit allt mer populärt. Det har också bidragit till att kvaliteten på dessa ökat. Freesoo Kattryggsäck är bekväm att bära tack vare sina breda justerbara axelband.
Om du vill köpa en kattryggsäck är Freesoo ett bra val, helt enkelt för att den uppfyller de krav man som kattägare kan ställa på en kattbur. Vissa katter som gillar att alltid vara nära sin husse eller matte, älskar att känna tryggheten i denna mysiga ryggsäck.
Den är dock inte lämplig om din katt är väldigt livlig eller skygg, då en sådan katt kan lyckas ta sig ur buren.
Egenskaper vi gillar:
Canvas buren Pet Soft Crate är bäst i test bland mjuka transportbur katt. Den har en stabil stomme av metall, och kan lätt vikas ihop om den inte används. Den har två öppningar, en upptill samt en i sidan. Dessutom kan den utgöra en mysig viloplats i hemmet när man inte är på resande fot.
Fördelen med denna transportbur är, precis som andra mjuka burar, att den är så lätt. Den passar bra att hänga på axeln om du vill promenera någonstans med din katt. Å andra sidan är denna kattbur svårare att göra ren. Framför allt om din katt blivit lös i magen av nervositet.
Ja, hur väljer man egentligen den bästa kattburen? När du väljer transportbur till din katt, ska du utgå ifrån din egen situation.
När kommer du att behöva använda din transportbur? Kommer du att cykla, promenera, åka kommunalt eller i bil? Ska buren endast användas vid korta sträckor till och från veterinären, eller har du tänkt använda den vid en flygning utomlands? Alla dessa faktorer kräver olika slags transportbur.
För att kunna välja den bästa kattburen för just dig och din katt, ska vi titta på skillnaden mellan de olika sorterna. Du kan välja mellan en klassisk hård transportbur eller en med mjuka sidor. Båda typerna finns i olika utföranden samt i en mängd olika storlekar och färger.
Den mjuka buren är mer att likna vid en sportbag. De är ofta tillverkade av slittålig canvas, och har dragkedjor vid öppningarna. Den är väldigt behändig att bära på axeln, förutsatt att du inte har en alltför stor och tung katt. Dessa transportväskor passar den som oftast bär på sin katt och inte behöver gå så långt. Numera finns också mjuka väskor i ryggsäcksmodell.
Däremot är de inte lika bra att ha i bilen, då de är svåra att fästa på ett stabilt och säkert sätt. De är inte heller lämpliga för en livlig eller skygg katt, eftersom det finns en risk att katten kan riva upp en reva och därigenom smita. Det är också svårare att få in en katt i en mjuk transportbur, eftersom du tvingas trycka ner din katt samtidigt som du stänger dragkedjan.
De hårda burarna finns med antingen metallgaller och med plastgaller. De förstnämnda är att föredra alla dar i veckan. Framför allt för att de är ett betydligt säkrare alternativ än plast. Plastgaller kan lätt gå sönder, och kan ofta vara svårare att stänga på ett säkert sätt. De kan också öppna sig av sig självt om din katt är där och pillar.
Det är en fördel om luckan går att ta av helt, framför allt för att det är lättare att få in katten genom en större öppning. Sen är det också enklare att göra din bur till en mysig plats för katten i hemmet, om inte luckan är i vägen. Mer om detta nedan.
Bland de vanliga frågor jag ofta får är hur stor en transportbur ska vara. En kattbur får inte vara för liten, men heller inte för stor. När en katt blir rädd och orolig, brukar den känna sig tryggast på ett mörkt, ganska trångt ställe.
En tumregel är att en kattbur bör vara 1,5 gånger kattens storlek. Din katt måste kunna vända sig om utan problem, samt sitta och ligga bekvämt i sin bur.
När du köper en transportbur till din kattunge, behöver du utgå från den vuxna kattens mått. Lägg gärna in en tjock handduk för att fylla ut buren och ge stöd åt din kattunge, innan den hunnit växa in i sin bur.
Vi är nog många som har varit med om att katten springer och gömmer sig så fort transportburen kommer fram. Det blir ett evigt lirkande och lockande, och ibland t o m tvång för att få in sin katt i buren. För att undvika att buren blir så laddad för katten, finns det en del knep att ta till.
Det absolut bästa är att alltid låta din kattbur stå framme i hemmet. Lägg in en mysigt fluffig filt som din katt gillar att ligga och sova på. När din bur är ny kan du gärna introducera den genom att placera lite kattgodis där. Eller kanske en leksak med kattmynta i.
Huvudsaken är att katten kommer att koppla sin transportbur till något positivt. För om din kattbur endast plockas fram när det är dags att åka till veterinären, är det inte så konstigt att katten är negativt inställd redan från början.
Avdramatisera din kattbur genom att istället göra den till en trygg plats för din katt. Ett krypin dit den kan ta sin tillflykt t.ex. när det kommer främmande människor på besök. På så sätt blir de gånger du måste stänga in din katt i buren så mycket lättare att hantera, både för dig själv och katten.
En halvtimme innan katten ska lastas in i sin bur, kan du spraya din bur med Feliway, som innehåller feromoner (doft av lugnande hormoner som kattmamman använder för att lugna sina ungar). Sprayen är helt ofarlig, och luktfri för oss människor. Sprayen har en lugnande effekt på de flesta katter.
Tänk på att alltid ha en tjock handduk eller liknande i botten av din transportbur. Detta för att katten inte ska glida runt i sin bur, och för att den kan suga upp eventuell urin om katten skulle kissa av nervositet. Vissa katter både kissar och bajsar i sin transportbur, när de vet att de ska till veterinären. Därför kan det vara klokt att ta med en extra handduk att använda vid hemresan.
Till en hård kattbur medföljer ofta en mat- och vattenskål, som går att fästa på gallrets insida. Min erfarenhet är att den i de allra flesta fall är helt onödig. En katt blir i regel stressad under en transport, och vill därför varken äta eller dricka. Det brukar den göra först ett par timmar senare, när man är hemma i tryggheten igen. Ska du däremot ut på en längre resa, och t.ex. flyga, ska du självklart se till att katten alltid har tillgång till friskt vatten och mat.
Din katt vill säkert inte leka under tiden i transportburen, men en leksak eller annat som katten känner igen och tycker om, kan vara bra att lägga in i buren för att öka kattens trygghetskänsla. Det fungerar på samma sätt som ett barn med sin snuttefilt.
Om du följt punkterna ovan, dvs sett till att avdramatisera buren genom att göra den till en vardaglig och trygg plats för katten, samt sprayat den med Feliway en stund innan, ska detta moment inte vara alltför besvärligt.
Jag brukar alltid ta upp buren i arbetshöjd, t.ex på ett bord eller en stol. Det underlättar när du ska lyfta in katten i buren. Se till att burens bakvägg stödjer mot en vägg eller annat stabilt så att buren inte glider iväg när du ska ta in katten.
Försök först med att locka in katten med något ätbart som du vet att den gillar. Ge katten en liten smakbit, och visa sedan att du lägger resten inne i buren. Förhoppningsvis går katten in, och du kan stänga buren och ge dig iväg.
Men dessvärre är det inte alltid lika enkelt. Om din katt inte lyssnar på ditt lockande, måste du helt enkelt lyfta in den i buren. Då är det viktigt att du är bestämd och milt hårdhänt, så att katten inte lyckas vända ut igen.
Ibland kan det t o m krävas att man är lite brysk, men det är bättre för katten att du får in den på en gång än att du måste försöka flera gånger. Det gör bara katten (och dig själv) stressad, och ännu mer motvillig. Du måste vara snabb med att stänga luckan när katten väl är inne.
Det bästa är om man kan få hjälp av någon så att man är två stycken vid infångandet. Om katten är riktigt besvärlig, kan det vara lättare att hålla burens öppning uppåt och “hälla” i katten i buren. Då hinner den inte vända och springa ut lika snabbt.För att lyckas med det behöver ni vara två stycken.
Har du en mjuk transportbur kan det vara nära nog omöjligt att få in en trilskande eller skygg katt. För dessa rekommenderar jag att alltid ha en hård bur med metallgaller.
Om du ska vara bortrest en längre tid kan det ibland finnas skäl att ta med sig sin katt. Däremot ska du undvika det de gånger du endast åker på en semesterresa på upp till en månad. I sådana fall är det bättre att låta katten stanna hos en kattvakt. En flygresa innebär ett stort stressmoment för katten, och är inget man bör utsätta den för i onödan.
Om du t.ex. ska flytta till utlandet, ska du självklart ta med din fyrbenta vän. Då behöver du ta ställning till om katten ska resa i kabinen eller i lastutrymmet.
Fördelen med att ta med dig din katt i kabinen är förstås att du kan han den hos dig. Katter blir ofta lugnare av att få vara med sin matte eller husse.
Det du måste tänka på är att du egentligen inte får ta ut katten ut sin transportbur under hela resan. Jag vet dock av erfarenhet att många djurägare väl uppe i luften plockar ut sitt husdjur för att ha i famnen. I så fall måste du se till att katten har en säker sele på sig under hela tiden, så att den inte kan lyckas smita ut i flygplanet.
Jag rekommenderar kabin endast till mycket lugna katter, som inte lätt stressar upp sig.
Tänk på att flygbolagen är mycket strikta gällande mått och vikt på en kattbur som ska tas med in i kabinen. Olika bolag har olika regler, men maxvikten brukar ligga på 8 kg. Då räknar man totalvikten för både katt och bur. Din transportbur ska även få plats under sätet, och därför är det bäst med en IATA godkänd mjuk kattbur.
För en livlig och skygg katt är det bättre att åka i lastutrymmet. Då har du nämligen möjlighet att använda en betydligt större bur, än om din katt reser i kabinen. Du kan ha en kattbur som rymmer både kattoalett och en mjuk liggplats.
Din katt reser mycket säkert i lastutrymmet. De burar som är godkända av flygbolagen har i regel dubbla lås, och är stabila och robust konstruerade. Endast bur med hårda väggar är tillåtet. Sök efter bur med IATA märkning, när du ska köpa en flygbur till din katt.
Oavsett om du vill att din katt ska resa i kabin eller i lastutrymme, ska du alltid kolla med ditt flygbolag först. T.ex. är det många som inte tillåter husdjur i kabinen alls. Och mått- och viktbestämmelserna skiljer sig åt mellan flygbolagen. Du måste alltså anpassa ditt inköp av transportbur till ditt flygbolags krav.
Nej, du ska inte ha två katter i samma bur, inte ens om de är bästa vänner. En transport är alltid en påfrestning och en stress för katten. Det gör att även oskiljaktiga kattvänner kan hamna i bråk i det trånga utrymmet. Har du flera katter ska du alltså transportera varje katt i en separat transportbur.
Däremot är det en fördel om du placerar burarna så att dina katter kan se varandra under färden. T.ex. att spänna fast båda burarna med säkerhetsbälte i baksätet, med öppningarna mot varandra.
Enda undantaget är en digivande hona. Hon bör alltid transporteras tillsammans med sin/sina ungar i samma bur.
Du ska använda en transportbur främst för kattens säkerhet. Oavsett om du går, åker kollektivt eller i bil, så sitter katten säkrast i en bur. Även om du har en lugn och snäll katt som är van att gå i sele eller att bli buren, kan den uppträda på ett helt oväntat sätt på en främmande plats med nya ljud och dofter.
Du vill inte riskera att din katt sliter sig loss och springer bort. Och definitivt inte när du t.ex sitter och väntar på bussen eller utanför en veterinärklinik långt hemifrån.Det är alltför många katter som försvunnit på detta sätt, och aldrig återfunnits.
Mitt svar på detta är ett solklart JA! En katt som rör sig fritt inne i bilen kan skada både sig själv och passagerare allvarligt vid t.ex. en häftig inbromsning. Katten kan ta sig ner under pedalerna och hindra föraren. Den kan även bli rädd och t.ex. klösa eller riva föraren eller andra i bilen.
Dessutom kan den lätt smita ut ur bilen och springa bort. Det räcker att ha en liten springa av fönstret öppet, för katten att lyckas trycka sig ut. Samma sak vid stopp på exempelvis en mack. När dörrar öppnas kan katten blixtsnabbt slänga sig ut.
Ytterligare en risk är om bilen blir inblandad i en olycka. Katten kommer då loss och springer bort i en helt främmande miljö. Alla dessa scenarier undviker du enkelt genom att ha din katt tryggt sittande i en transportbur.
Det säkraste sättet att placera transportburen är antingen fastspänd med säkerhetsbälte på ett säte, eller på golvet antingen fram eller bak. Se till att buren står stadigt, och inte kan fara omkring. Justera gärna passagerarsätet så att buren håller sig stadigt på plats.
Om du är ensam i bilen med katten, är det bäst att ha katten fastspänd i passagerarsätet, med burens öppning åt ditt håll. Då kan katten se dig, samt att du kan sticka in fingrarna och kela lite med den.
Tänk på att avlägsna starka dofter från bilen någon dag innan. Katter är mycket känsliga för dofter, så har du t.ex. doftgranar i bilen, är det bra att plocka bort dem. Ha inte heller på för hög musik, då detta kan göra katten ännu mer stressad.
Jag rekommenderar inte att placera en kattbur i bakluckan. Dels kan katten inte se dig, och dels är det lätt att buren glider omkring, eller t o m välter, eftersom den inte kan spännas fast med bilbälte.
Carita Hendriksson har räddat hemlösa katter i över 20 år, de senaste 15 åren genom sitt egna katthem Tasseland, Genom åren har hon fått en både djup och bred kunskap om katter och deras behov. Hon ser som sin livsuppgift att sprida kunskap genom sina egna erfarenheter, för att ge alla katter det bästa liv de kan få. Carita ömmar dock inte bara för katter, utan har sedan barnsben ett stort hjärta för alla djur.
Läs mer om Carita här
Västra Järnvägsgatan 3, 111 64 Stockholm
För att ge de bästa upplevelserna använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation.Cookies används för att anpassa annonser. Genom att godkänna dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Att inte samtycka eller återkalla samtycke kan påverka vissa funktioner och funktioner negativt.