foderautomat för katt

Foderautomat katt bäst i test 2022

Min rekommendation brukar alltid i första hand vara att låta din katt (eller hund) ha fri tillgång till mat. Katten äter normalt flera gånger per dygn, fast lite åt gången. De allra flesta katter mår bäst när katten får bestämma själv när och hur mycket den vill äta.

Överviktig katt

Även en överviktig katt kan ha fri tillgång till mat, men att katten får lightfoder istället. Tänk på att man aldrig får banta en katt! Det kan vara direkt livsfarligt. En överviktig katt får mycket lätt problem med levern om den inte får tillräckligt med mat. Tänk också på att olika individer behöver olika mycket mat. En större katt behöver äta mer än en liten.

Sjuk katt

Men det finns tillfällen då det krävs att katten istället utfodras på bestämda tider, med en bestämd mängd mat.

 

Det kan handla om katter som är sjuka. T.ex. vid diabetes är det av yttersta vikt att en katt ska få bara lite mat åt gången, och med bestämda tidsintervall. Även en katt som hetsäter, eller som av någon annan anledning kräks mycket, kan det vara en fördel att bara kunna äta sina måltider vid olika bestämda tider, samt endast en bestämd mängd mat.

Många katter

Har du många katter, men som av någon anledning inte kan äta samma mat, kan en foderautomat vara till stor hjälp. Det som sägs i denna artikel gäller även för hundar.

Vilken är den bästa foderautomaten 2022?

Vilken är den bästa foderautomaten för katt? Vem behöver egentligen en foderautomat, och varför? Vad ska man tänka på när du jämför foderautomater? Hur funkar automaten om du har flera katter? Dessa och många fler frågor reder vi ut i denna artikel, där vi dessutom korar den bästa foderautomaten 2022.

5/5

Betyg: 5/5
Lurvigt.se Rekommenderar!

Motivering:

Cat Mate C500 är enligt oss den bästa bland marknadens foderautomater. Den lämpar sig för både torrfoder och blötfoder. Du kan ladda den med 5 st måltider att delas ut vid olika tider. Kylklampar ingår för att hålla fodret extra fräscht. Varje matskål rymmer ca 330 gram. 

 

Extra plus för att både lock och skålar tål att köras i diskmaskin. Den är lätt att programmera, och du ser de inställda tiderna på displayen. Automaten drivs av batterier.

Bäst för torrfoder

4.7/5

Betyg: 4.7/5

Motivering:

Den här foderautomaten lämpar sig enbart för torrfoder. Du kan fylla den med upp till 3 liter torrfoder, vilket räcker i runt en månad för en katt. Du programmerar in hur mycket mat den ska släppa åt gången, från så lite som 10 gram, samt hur många gånger per dag.

 

Vi gillar att den har ett inbrytningssäkert lock, samt lång batteritid. Vid kontinuerlig användning räcker batterierna i 6-9 månader. Extra poäng för den genomskinliga behållaren så du enkelt ser när det är dags att fylla på foderautomaten.Den är dessutom lätt att programmera tack vare tydlig lcd display.

 

Även denna automat är lätt att rengöra, då både skål, tratt, lock, munstycke och matarskruv tål att diskas i maskin.



Billigast

4.3/5

Betyg: 4.3/5

Motivering:

Denna foderautomat från Trixie kan laddas för två måltider på vardera 300 ml, att serveras inom 48 timmar. Den lämpar sig för både våt- och torrfoder, och kylklampar medföljer för extra hållbarhet av fodret.

 

Enkel att programmera, med två separata timers. Extra plus för gummifötterna under för att den ska stå stadigt. Automaten är dessutom lätt att rengöra. 

 

Ett minus för den något plastiga känslan, samt att två måltider kan kännas lite futtigt.

Enklast

4.7/5

Betyg: 4.5/5

Motivering:

Det här är den enklaste varianten av foderautomat. Du kan inte programmera hur mycket mat som ska släppas fram varje dag, utan den passar i första hand när djuret ska ha fri tillgång till mat. Men du kan fylla på den med upp till 1,5 kg torrfoder (automaten lämpar sig enbart för torrfoder), och fodret ligger skyddat tills den rinner ner till matskålen. 

 

Trots att du inte kan ställa in någon mängd, kan denna foderautomat hindra din katt från att hetsäta, eftersom torrisarna tar lite tid innan de rinner ner i skålen. 

 

Automatens stora fördel ligger i att du inte behöver fylla på kattens matskål så ofta, men ändå har katten fri tillgång till sin mat. Den är dessutom lätt att rengöra, och tål maskindisk.

 

Av någon anledning återfinns denna foderautomat i kategori hund, men är alltså precis lika bra för katt. Liknande modeller finns som rymmer upp till 5 liter torrfoder.

Bäst med chip

4.7/5

Betyg: 4.7/5

Motivering:

Foderautomat SureFeed är en lyxvariant, designad främst för dig som har flera katter. Automaten känner av ditt katts chip, och ser till att varje katt får den portion som är avsedd för denne.

 

Om din katt redan har en id-märkning med chip, kan du använda det chippet med foderautomaten (automaten klarar alla nordiska chip). I annat fall kan du använda dig av det medföljande utvändiga chippet, som fästs i din katts halsband.

 

Automaten öppnas bara när rätt katt är i närheten, och stängs så fort denne lämnar matskålen. På så sätt kan du ställa in olika foder eller mängd för dina olika katter.

 

Extra poäng ger vi för tre års garanti från tillverkaren. Foderautomaten lämpar sig för både våt- och torrfoder.

Vad är en foderautomat?

En foderautomat är ett hjälpmedel för den djurägare (foderautomater passar lika bra för hundar)  som av någon anledning behöver ha koll på när och hur mycket djuret äter. Det kan t.ex. handla om en katt (eller hund) som hetsäter eller en som har någon sjukdom som kräver minutiös foderkontroll, som exempelvis diabetes. 

 

I foderautomaten lägger du i en exakt mängd av det foder som du vill att katten ska äta. Den kan även ställas in vid vilken tidpunkt, och med vilka tidsintervaller fodret ska intas.

 

Maskinen ställs sedan på kattens ordinarie matplats, och öppnar sig automatiskt den tid man ställt in den på. Vid kontinuerlig användning lär sig katten snabbt vid vilka tider luckan öppnas, och står ivrigt och väntar. I de allra lyxigaste modellerna kan man även spela in sin röst, eller ett annat  ljud som gör att katten snabbt lär sig betyder matdags.

 

Det finns två olika sorter av foderautomater (förutom de enklaste som inte kan ställas in), nämligen de som styrs av en timer, och de som styrs av ett chip.

Foderautomat med timer

En foderautomat som styrs av en timer är den absolut vanligaste varianten. Du ställer helt enkelt in vilken tid på dygnet du vill att luckan ska öppnas så att din katt kan komma åt fodret. Det finns en mängd olika foderautomater inom detta segment, med mellan 1-6 matskålar, och mellan 1-4 matningar per dygn.

 

Var noga när du ska välja foderautomat så att den överensstämmer med din katts behov.

Foderautomat med chip

En foderautomat som styrs av chip är främst utvecklat för dig som har flera katter. Om dina katter har olika foderbehov, kan du ställa in denna sortens automat så att varje katt endast kan äta den mat, och den mängd som du ställt in automaten på.

 

När aktuell katt är i närheten, läser foderautomaten kattens chip och öppnar luckan. När katten går därifrån stängs luckan.När sedan den andra katten närmar sig, öppnas luckan som är avsedd för honom eller henne.

 

Om din katt inte redan är chippad kan du använda det medföljande chippet som fästs i ett halsband. Flera chip kan beställas mot kostnad.

Varför ska man köpa en foderautomat?

En foderautomat är ett bra val om du behöver ha koll på hur mycket, eller när, din katt äter. Det kan finnas en mängd orsaker till varför man behöver ha denna koll. T.ex. överviktiga katter, de som hetsäter eller kräks mycket, samt katter som pga sjukdom behöver äta på bestämda tider.

När katten väcker dig på morgonen

Men det kan även finnas mer “triviala” orsaker, som t.ex. att din katt alltid väcker dig tidigt på morgonen. Då kan du börja ställa in smaskiga måltider som alltid öppnas vid den tid då katten normalt försöker väcka dig. Den kommer snabbt att istället för att trampa runt på dig, sitta spänt framför foderautomaten och vänta på att luckan ska öppnas.

Foderautomaten får aldrig ersätta en kattvakt!

Observera dock att en foderautomat aldrig får ersätta en kattvakt. En katt måste enligt lag ha tillsyn minst två gånger per dag. Dessutom måste du alltid ta höjd för att något kan gå fel med en foderautomat. Vad händer om batterierna har laddat ur, eller något annat tekniskt fel inträffar? Du kan aldrig förlita dig till 100% på en maskin!

Vad ska man tänka på vid köp av foderautomat till katt?

Det finns en mängd faktorer att ta hänsyn till när du väl bestämt dig för att köpa en foderautomat till din katt.

Fodertyp

Torrfoder eller blötfoder

Det första är vilken typ av foder du vill kunna servera i automaten. Många foderautomater fungerar bara med torrfoder. Vill du kunna portionera ut även våtfoder behöver du leta efter en foderautomat som är lämplig för det. Det är i regel de lite dyrare automaterna som är aktuella då.

 

Ska du bara portionera ut torrfoder har du ett betydligt större utbud att välja mellan.

Storlek

Hur stort utrymme har du för själva foderautomaten? Och hur stora portioner vill du kunna ladda den med?

Portionsstorlek

Det kan vara stor skillnad på hur mycket foder som får plats i olika foderautomater. Det är en viktig faktor att ha med när du väljer den optimala foderautomaten för just dig och din katt. Tänk på att en stor katt behöver mer mat än en liten.

Hur många måltider per dag?

En annan fråga som du måste ta ställning till är hur många måltider du vill att foderautomaten ska ha kapacitet för. Vill du bara portionera ut maten en gång per dag eller flera? Det skiljer sig mycket mellan olika automater.

Olika funktioner

Olika foderautomater har olika funktioner. Se till att just de funktioner som du är ute efter finns på den maskin du tänker köpa.

Programmering

Foderautomaten måste vara lätt att programmera. Hur fin och avancerad en automat än är, har du ingen nytta av den om du inte förstår hur den ska programmeras.

 

Läs kundrecensioner för den foderautomat du är intresserad av, för att se om andra upplevde programmeringen som svår eller enkel.

Katt som har knäckt koden på hur maskinen kan fungera. (OBS - Detta är en skämt bild och kommer inte att hända så länge du inte öppnar locket själv)

Säkerhet

Skaderisk

Med säkerhet menar vi först och främst att katten (eller hunden) inte ska riskera att bli skadad av automaten, t.ex. genom att fastna med en klo eller tass. Du ska därför se till att din katt får inte in tassarna någonstans när foderautomaten är stängd.

 

Det ska inte heller gå för djuret att öppna foderautomaten och komma åt allt foder på en gång. Se därför till att din foderautomat har ett säkert lås eller spänne för foderbehållaren.

Många lösa delar

Om din foderautomat innehåller en stor mängd lösa delar som ska tas isär för att rengöras, finns risken att du sätter ihop den fel, med resultat att apparaten går sönder.

 

Det optimala är att det finns 2-3 delar som kan tas loss för rengöring. Och vad gäller rengöring så är delar som tål diskmaskin att föredra, för högsta hygieniska säkerhet.

Finns det några nackdelar med en foderautomat?

Nackdelar finns det förstås med allt, så även med foderautomater. Den största nackdelen är att en djurägare kan lockas att tro att djuret klarar sig själv en längre tid om man har en automat. Katten får ju sina måltider fast man själv inte är hemma. Men en katt behöver mänsklig kontakt och tillsyn minst två gånger varje dag, alldeles oavsett om du har en foderautomat eller inte. Det är idag lag på det i Sverige. En foderautomat ska alltså inte ses som en ersättare för en kattvakt, utan som ett komplement till denne.

Automater kan vara opålitliga

En annan nackdel är att du aldrig kan/ska lita på en maskin. Som vi vet kan maskiner gå sönder, eller fungera på ett annat sätt än det var tänkt. Därför behöver du som djurägare alltid ha uppsikt över din katt och dess matintag, även om du skulle ta hjälp av en foderautomat.

Skygg katt

En ytterligare nackdel kan vara om du har en mycket skygg katt. Du måste vara helt säker på att din katt faktiskt vågar gå fram till foderautomaten, för att du och din katt ska ha någon nytta av den. En förvildad, ännu ej tämjd katt, kan vara livrädd för en apparat som låter och rör sig. Det här är något du måste försäkra dig om innan du t.ex. tänker vara borta någon dag.

Det starka bandet mella djur och människa

Dessutom går du miste om de mysiga stunderna då du fyller på din katts matskål medan han eller hon ivrigt står och väntar, och det särskilda band som uppstår mellan människa och djur vid dessa tillfällen. För glöm inte att ett känslomässigt band alltid bygger på en direkt kontakt, utan inblandning av en maskin.