Lugnande till katt

Dags att säga “hejdå” till din katts stress och nervositet. I denna artikeln har vi frågat en av Sveriges mest kompetenta kattexperter Carita Hendriksson. Carita har räddat hemlösa katter i över 20 år och driver katthemmet Tasseland sedan 15 år tillbaka.

Vi har frågat Carita om vilka lugnande medel som verkar bäst och är snällast mot katten.

Bästa lugnande till katt (receptfritt)

Katter, hundar och andra djur kan, precis som människor, känna en stark rädsla och oro inför sådant som är nytt och främmande. Ibland kan det vid sådana tillfällen vara bäst att ge sitt djur något lugnande. Det kan vara till exempel inför en resa eller ett veterinärbesök. Det viktiga är att det lugnande ges en tid innan det förväntade sker. Men vad behöver man tänka på när man köper lugnande till sin katt? Vad finns det för produkter att välja mellan? Vilket medel är bäst och kan det vara farligt för katten? Vi reder ut alla frågor gällande lugnande medel till katter.

Kan man få lugnande till en katt?

Ja, det går att köpa lugnande produkter till katter. Både receptfria som du kan köpa hos zoobutiken och receptbelagda som du handlar på apoteket.

Varför ska man ge lugnande medel till katten?

Om du vet med dig att din katt kan bli väldigt nervös och rädd för något, kan det vara bättre att ge den något lugnande inför det som skapar oron.

 

En del katter kan t.ex. precis som hundar, vara paniskt rädda för fyrverkerier på nyårsafton.

 

Det är även vanligt att man behöver ge lugnande till katt vid resa.

Olika sorter av lugnande medel

Medlen saluförs som fyra olika sorters produkter. Det gäller feromonspray, kosttillskott, foder samt läkemedel.

Feromoner

Feromoner är en lugnande spray till katt. Det är en doft som kattmamman avger för att lugna sina ungar. Den spray som idag säljs är en syntetisk imitation av den naturliga doften. Det är ett helt ofarlig ämne, och luktfri för oss människor.

Lugnande spray till katt

Feromoner används främst som spray. Det ledande märket heter Feliway, och går att köpa hos både zoobutiker och på apoteket. Även uppstickaren Felicept är värd att nämnas. För hundar heter det bästa preparatet Adaptil, med samma effekt.

Lugnande till katt vid bilresa / transport

För att lugna en stressad kisse bör man spraya dess transportbur ca 30-40 minuter innan det är dags att åka någonstans. Man kan även spraya bilen för bäst lugnande effekt.

 

Ta med flaskan för att kunna spraya mer, om katten förväntas vara borta en längre tid.

Feromonspray för resan →

Lugnande spray för din katt. Spraya transportburen 30-40 minuter innan avfärd.

Doftavgivare

Feliway och Felicept (samt Adaptil för hundar) går även att köpa som doftavgivare. Det är en liten flaska med vätska som man pluggar in i ett eluttag. Då avges doften jämnt ut i rummet. En flaska räcker cirka en månad, och sprids i ett öppet utrymme. Har du dörrar mellan rummen, behöver du ha flera adaptrar för att feromonerna ska kunna sprida sig till alla rum.

Det här är ett bra alternativ om det som katten är rädd för finns i hemmet. Till exempel om man vet att katten är rädd för nyårsraketer.

 

Om katten ska flytta till ett nytt hem, är ett tips att använda en doftavgivare i det nya hemmet minst en vecka innan kissen flyttar in. Andra sätt att minska din katts oro vid flytt, är att det nya hemmet lämnar en filt eller annat hos katten en tid innan flytten. På så sätt blir det nya hemmets dofter helt naturliga, och därmed mindre stressande för katten.

 

En doftavgivare kan även användas när man vill introducera nya katter och hundar till den befintliga katten. Många kattpensionat, katthem, veterinärkliniker och andra ställen där många katter vistas, använder sig av Feliway doftavgivare.

Feliway går att köpa som refill när man väl har köpt själva adaptern.

Se bästa pris på doftavgivare →

Doftavgivaren monteras i det rum där katten spenderar mest tid.

Lugnande halsband till katt

Numera säljs även effektiva anti-stresshalsband för katter. Bland annat Felicept har en variant som fått bra recensioner. Den avger en lugnande doft av kattmynta i cirka 30 dagar. Här måste jag dock varna för att halsbandet kan vara för starkt om du har en känslig katt. I så fall är det risk att den bränner bort pälsen under halsbandet. Därför måste du ha mycket noggrann uppsikt över din kisse de första dagarna, för att försäkra dig om att den inte reagerar negativt.

Kosttillskott

För hundar saluförs en stor mängd lugnande kosttillskott. För katter finns ännu inte samma utbud, men det kommer mer och mer. 

 

Tänk på att ALDRIG använda en produkt som enbart är framtagen för hundar. Det kan ge livsfarliga komplikationer för en katt. Så var noga med att kontrollera att det du köper verkligen kan ges till katter. Många tillskott rekommenderas till både hundar och katter.

Zylkene

Det mest kända lugnande kosttillskottet för katten och hunden är Zylkene. Det är ett naturligt lugnande medel som innehåller proteinet kasein som utvunnits från kons råmjölk. Det är små kapslar som man kan öppna och strö över kattmaten. För att katten säkert ska få i sig kosttillskottet behöver du strö det över blötfoder.

 

Se bästa pris på Zylkene→

Du kan börja ge Zylkene 1-2 dagar innan den förväntade händelsen beräknas inträffa.

iHarmoni

Innehåller precis som Zylkene proteinet kasein. Även iHarmoni kommer i små kapslar som öppnas och strös över kattmaten.

 

Observera att kasein innehåller fosfor, vilket du skall undvika om din katt har problem med njurarna

iHarmoni

Bästa pris på iHarmoni→

Reglerar kattens respons på oro och stress på ett naturligt sätt

Lugnande till katt vid klippning

WeCalm

WeCalm är ett mycket smakligt lugnande tillskott som rekommenderas till både hund och katt. Det innehåller många olika komponenter som påverkar stress- och ångest nivåerna. Detta medel får inte ges om katten står på någon annan medicinering. Är du osäker är det viktigt att först rådgöra med din veterinär. WeCalm består av tabletter som ges 1-2 timmar före förväntad händelse, och effekten håller i sig i cirka 12 timmar. Man kan fylla på med fler tabletter, om man avser att vara borta längre än så.

Bästa pris på WeCalm→

Reglerar kattens respons på oro och stress på ett naturligt sätt. Funkar bra vid exempelvis en klippning.

Animigo Calming Drops

 

Ett annat lugnande tillskott som du kan prova är Animigo Calming Drops. Det är lugnande droppar som du droppar över kattens foder. Medlet har fått mycket fina recensioner av kunderna, och passar till både hund och katt. Den är dessutom väldigt dryg, och en flaska räcker i flera månader.

Bästa pris på Animigo Calming drops→

En av marnadens bäst omtyckta lugnande medel för katter och hundar. Läs över 129 omdömen från katt och hundägare som har provat dropparna.

Foder med lugnande effekt

Om katten är allmänt nervös och visar symptom på stress och ångest, eller kanske oro och rädsla, kan det vara bäst att ha ett foder med en milt lugnande effekt.

Royal Canin Calm

Royal Canin har ett lugnande foder till katt som har tagits fram tillsammans med veterinär. Det ska därför också endast ges efter veterinärs ordination. 

 

Du ska inte köpa hem fodret och själv experimentera med din oroliga katt. Låt veterinär först undersöka katten ordentligt så att du kan utesluta att dess beteende beror på någon fysisk åkomma.

Royal Canin rekommenderar fodret för katter som genomgår en miljöförändring eller en omställning i vardagen som kan leda till oro. Fodret innehåller ett trypsinhydrolysat av kasein, som visat sig effektivt för att lugna djur.

 

Bästa pris på Royal Canin Calm →

För bästa effekt bör fodret introduceras fyra veckor innan den väntade händelsen. Men för katter med daglig oro får fodret ges under hela livet.

Läkemedel

Som sista utväg kan man prova receptbelagda läkemedel. Dessa skrivs ut av veterinär i samband med en grundlig undersökning av katten (eller hunden). Detta steg bör du endast ta om du provat de ovan uppräknade produkter först.

 

Det är ju så att alla djur reagerar olika på lugnande medel. För de individer som inte får någon hjälp av de receptfria alternativen, är läkemedel värt att prova. För vi vill ju att våra husdjur, precis som vi människor, skall få all hjälp som finns tillgänglig, när vi inte mår bra.

Hur fort märker man skillnad?

Det är väldigt individuellt hur ett djur reagerar på de olika medlen. Hos en del individer ser man skillnad redan samma dag, medan en annan inte reagerar alls.

Hur länge håller effekten i sig?

Effekten varierar mellan de olika preparaten. Vissa håller i sig ett par timmar, medan andra kan verka i upp till 12 timmar. Läs noga vad det står på förpackningen.

Är det farligt att ge lugnande till katt vid kloklippning?

Förutsatt att din katt är frisk och inte går på någon medicin, ska det inte vara någon fara att använda lugnande medel.

Kan man ge flera olika lugnande preparat?

Man kan med fördel använda sig av både feromoner och tillskott. Men gör först ett test med bara ett preparat, och se hur katten reagerar på den. Om du inte märker någon effekt, kan du lägga till en produkt till.

 

Du bör alltid testa dig fram genom att prova ett medel åt gången. På så sätt hittar du vad som är rätt för just din kisse (eller hund).

Finns det receptfritt lugnande till katt?

De flesta medlen är receptfria. Det är endast läkemedel som du behöver recept för. Då behövs först ett besök med katten hos veterinär.

Hur ger jag lugnande medel till katt?

Bäst är att strö preparatet över kattens blötfoder. Ett tips är att bara ge lite mat först, och att blanda medlet med fodret. Då kan du lätt se att katten får i sig allt lugnande. Därefter kan du servera resten av portionen.

Symptom på oro, ångest eller stress

Alla djur är individer, och det kan vara olika svårt att se när  katten inte mår bra. Hundar visar ofta tydligt när de känner oro eller rädsla. Det är ofta i situationer där hunden inte beter sig som den brukar. Den kanske inte vill vara social eller börjar bete sig på ett avvikande sätt.

 

För katter kan det vara knepigare att upptäcka om den känner oro eller överdriven rädsla. Dels brukar katter inte alltid vara lika sociala som hundar, dels har de ofta ett stort behov av att vara för sig själva. Så att när en katt drar sig undan, och lägger sig i ett annat rum, behöver det inte betyda att katten mår dåligt.

Förändring i beteende

Men det här är ändå en liten sammanställning över beteenden som man kan vara uppmärksam på. Dessa beteenden kan betyda att ditt djur känner rädsla och oro. Det avgörande är om det är en förändring i beteendet. 

 

Ett symptom kan vara bland annat att katten drar sig undan och vill gömma sig. Eller att den blir mindre aktiv än normalt, och kanske försöker rymma. Ett ändrat beteende hos katten är alltid en signal att ta på allvar. Katten kan också, precis som en hund,  blir destruktiv eller aggressiv.

 

Stress, ångest och oro kan också visa sig som rent fysiska åkommor. Katten kan t.ex. få diarré eller börja slicka sig frenetiskt, vilket i sin tur ger blödande och kliande hudproblem.

 

Men det som nog är mest vanligt är att katten börjar kissa och bajsa utanför kattlådan. Det är din katts sätt att protestera och försöka förmedla till dig att den inte mår bra. Ett tips då är att först och främst se till att hålla lådan ren, och bara använda parfymfri, finkornig kattsand.

 

Om du misstänker att din katt är stressad eller lider av ångest är det viktigt att du gör något för att hjälpa ditt djur. Det är normalt inget som bara försvinner av sig självt, om det är något i hemmiljön som orsakar problemen. Det kan vara helt avgörande att du söker hjälp i tid. Låter du bli att göra något åt situationen, kan det gå så långt att du behöver omplacera katten för att den ska må bra igen.

 

Men kom ihåg att aldrig avliva katten som en lösning! Jag vet av erfarenhet att en omplacering till ett nytt hem, där det som orsakade stress inte finns, fungerar för de allra flesta katter. De flesta katthem ta emot även omplaceringskatter, om du inte själv kan hitta ett nytt lämpligt hem.