Antiskällhalsband bäst i test

Året 2018 så fick vi hem våran Basse. Basse var perfekt. Han var väldigt kärleksfull och kom perfekt in i familjen. Allt var bra fram tills Basse fick syn på en annan hund eller ett barn. Då förvandlades Basse från värdens gulligaste hund till den skrikigaste och mest högljudda hunden vi sett.

Månaderna som följde provade vi allt. Bland annat:

  • Avledning med godis / leksaker
  • Stanna och vända så fort han skällde
  • Gick på valpkurs
  • 11 andra tekniker som vi hade sett på Youtube.

Ingenting fungerade.

Då hörde vi om ett “Antiskällhalsband”. Ett halsband som sprutade ut en “citrus doft” varje gång Basse skällde. Basse HATADE citrusdoften. Enligt skaparen av antiskäll halsbandet kunde det ta någon vecka innan hunden hade lärt sig att varje gång han/hon skäller så kommer det en obehaglig citrus doft. Men Basse slutade att skälla redan efter 2 gånger.

Nu är Basse 3 år gammal och han skäller ALDRIG på andra hundar eller barn. Allt tack vare den ett antiskäll halsband för någon hundralapp.

OBS: DET ÄR FÖRBJUDET ATT LÄMNA HUNDAR ENSAMMA MED ANTISKÄLLHALSBAND

Först och främst: Vilket typ av antiskällhalsband fungerar bäst?

Det finns många olika typer av antiskällhalsband. De vanligaste varianterna är en citronspray baserad lösning och den andra är ett ljudbaserat halsband. Studier har visat att ett citronbaserat halsband är den effektivaste varianten. Vi rekommenderar därför att du börjar med en citronbaserad variant för bäst resultat.

Det som bevisar denna poäng ytterligare är att på produktbeskrivningarna för ljudbaserade halsband så står det ofta “Om ditt djur inte svarar på högfrekventljud så prova ett spraybaserat halsband istället”.

Testvinnare: PETSAFE SPRAY ANTISKALLHALSBAND

5/5

Betyg: 5/5
Lurvigt.se Rekommenderar!

Citrusspray, mild men väääldigt effektiv.

Egenskaper vi gillar:

Motivering:

Halsbandet som vi botade hunden “Basses” skällproblem. Efter endast 2 användningar så var Basses skallproblem borta. Dock är detta en orealistisk förvänting att ha. Normalt sätt tar det någon vecka innan skallproblemen försvinner. Halsbandet fungerar på så sätt att den känner av ljudvibrationerna som kommer från hunden när den skäller. När detta sker så sprutar en distraherande citrondoft ut. Doften är säker och snäll mot hunden men verkar distraherande. 

Varje gång hunden skäller så kommer denna distraherande doft. Efter 1 veckas användning lär sig hunden att så länge jag inte skäller så kommer det ingen doft. När den nya vanan är intränad kan du ta bort halsbandet.

Halsbandet är inte billigt, men det är troligen marknadens bästa. Det finns många billiga varianter som har usla omdömen eftersom de helt enkelt inte fungerar. Så spara tid och hjälp din hund med skällandet med detta halsband.

Det finns dyrare varianter, och skillnaden är då att du får med en fjärrkontroll så att du själv kan trycka när citrondoften ska utsöndras. Men efter vår erfarenhet och tester så behövs inte detta. Halsbandets automatiska censorer fungerar 100 av 100 skall. Den har inte vid något tillfälle utsöndras felaktigt. Vi bedömer därför att du inte behöver betala 1000 kronor extra för att få en kontroll. 

#2 Bästa vibration och ljudbaserade

4.5/5

Betyg: 4.5/5
Lurvigt.se Rekommenderar!

Bästa vibrationshalsband med ljud

Egenskaper vi gillar:

Motivering:

Animigos Antiskällhalsband är ett träningshalsband som är utformat för att minimera skällande hos hundar på ett humant och smärtfritt sätt. Halsbandet är CE-certifierat och använder sig av en intelligent vibrations- och pipteknologi för att träna hunden att inte skälla. 

Produkten är vattenavvisande och regntät, och är utformad med en justerbar nylonrem för ökad komfort. 

Den är också USB-uppladdningsbar och har en 100% nöjdhetsgaranti. Dessa funktioner och fördelar gör det till ett mycket effektivt och användarvänligt antiskällhalsband, vilket är anledningen till att det vann #2 i vårt bäst i test.

Produkten har över 400 omdömen med ett genomsnittligt betyg på 4.5 stjärnor.

#3

4/5

Betyg: 4/5
Lurvigt.se Rekommenderar!

När din hund skäller avger halsbandet ett högfrekvent ljud.

Egenskaper vi gillar:

Motivering:

Detta hundhalsband antiskall PetSafe Ultrasonic Bark Control vann plats #3 i vårt bäst i test eftersom det är effektivt och enkelt att använda. 

Det avger en högfrekvent ton när hunden skäller, vilket är irriterande för hunden och får den att sluta skälla. Halsbandet är lätt, vattentät och behagligt att bära för hunden, och kan även tas av och sättas på andra halsband. 

Det är dock viktigt att använda det endast under direkt tillsyn av kompetenta personer och i aktiv utbildning under begränsade tidsperioder. Det är också förbjudet att lämna hunden ensam med halsbandet på.

Hur fungerar ett antiskällhalsband?

För många år sedan utförde en rysk forskare vid namn Pavlov tester på djurs beteende. Han ringde i en klocka när det var matdags för hundarna och han märkte att redan innan hundarna hade fått sin mat, började de utsöndra saliv. Pavlov upptäckte att hundarna associerade ljudet av klockan med mat och reagerade genom att börja dregla.

Med ett antiskällhalsband kan du använda samma principer som fick Pavlovs hundar att börja dregla för att eliminera eller minska besvärande skällande. Din hund lär sig snabbt att förknippa det milt obehagliga ljudet med att inte skälla utan anledning.

Alla produkter vi har testat är djurvänliga och ger inga smärtsamma chockupplevelser för hunden. Produkterna har en skyddade teknologi kommunicerar med ditt husdjur via ljud- och ultraljudsvågor, som inte är skadliga för varken djur eller människor.

Olika antiskallprodukter

Elektriska Chock Antiskall Produkter

En hög volts chock, ibland med tilltagande intensitet och styrka, som smärtsamt skrämmer upp din hund varje gång den skäller. Även om skällande är ett valfritt beteende och kan stoppas bör det inte göras på ett skadligt och inhumant sätt. Denna typ av antiskall produkter bestraffar snarare än lär hunden ett annat beteende. Den fysiska skakningen och smärtan associerad med den elektriska chocken förvirrar din hund så att den misslyckas att göra kopplingen mellan skällandet och dess konsekvenser.

Ljud Sensor Antiskall Produkter:

En låg kvalité ljudsensor kan felaktigt och konstant aktiveras av externa oljud och andra hundars skällande. Detta kan innebära att din hund korrigeras slumpvis eller när den inte skäller. Detta försvårar den tidigare inlärningen och förvirrar din hund att göra någon koppling mellan skällande och korrigering.

Vibration Känslig Antiskall Produkter:

Denna typ av sensor kan felaktigt aktiveras med hundens rörelse, knuffningar eller någon annan rörelse än vibrationerna skapade djupt i hundens hals när den skäller. Detta kan innebära att din hund korrigeras även om den inte har gjort något felaktigt – förvirrande och möjligen avbryter tidigare inlärning.

Ultraljuds Antiskall Produkter:

Några antiskall produkter använder en typ av frekvens för att avskräcka hunden från att skälla. Detta misstag begränsar vilken typ av hund som vill reagera på korrigerings ljudet baserad på storlek och personlighet. Exempelvis, mindre hundar reagerar bättre på hög frekvent ultraljud och mellanstora och stora hundar svarar bättre på hörbara stötsignaler.

Hörbara Antiskall Produkter

Några antiskall produkter använder en typ av frekvens för att avskräcka hunden från att skälla. Denna blunder förminskar vilken hund som kommer att reagera på korrigerings ljuden. Mer egensinnade hundar kanske både behöver det hörbara ljudet och de ohörbara frekvenserna.

REKOMMENDERAT: Citron och Vatten Sprayer:

Dessa antiskall produkter är både obekväma att använda och opraktiska. Du behöver ofta vara närvarande när hunden skäller och snabbt reagera så att hunden associerar sitt skällande med sprayningen. Du behöver också alltid ha denna korrigeringsprodukt med dig för att korrigera din hund omedelbart efter den skäller.

Se på bild som illustrerar hur ett citrushalsband fungerar. Anledningen varför man har valt just citrusdoft är eftersom att hunden troligen aldrig har känt denna doften innan. Doften är säker för hunden men är mycket distraherande. Det tar inte många tillfällen innan hunden lär sig att skälla inte är en bra idé.

Antiskäll citrusdoft

Stämbands operation:

Stämbands operation: Operation måste förblir en sista utväg för den kroniska skällare. Det är ett alternativ om din hund fysiskt skadar sina egna stämband och kan inte kontrolleras på något annat sätt.

Vanliga frågor

Min hund tycks inte reagera på antiskällhalsbandet?

Det är i själva verket ett uppmuntrande tecken! Det betyder att halsbandet är rätt placerad och justerad då hunden kan höra ljudet och gillar det definitivt inte! Detta steg är vanligt under träningsprocessen och varar normalt ett par dagar upp till en vecka. Omedelbart efter detta steg förstår hunden att enheten bara för oväsen när den skäller.

Vi rekommenderar att inte använda ett antiskällhalsband på en valp. Var god rådgör med din veterinär innan Du använder halsbandet på valpar.

De flesta antiskallhalsband är säkra att använda, så länge de används på rätt sätt och i rätt mängd. Det är viktigt att följa anvisningarna och att inte använda halsbandet för ofta eller för länge. Det är också viktigt att se till att halsbandet inte sitter för hårt och att det inte skadar hundens hals.

Vad säger kunderna om antiskällhalsband?

"Jag provade dosan på mina hundar både ute i deras rast gård samt i mitt hus mot entrén. Tillsammans med intensiv träning i form av förstärkning på NEJ samt utlösande av belöning på tyst fick jag de vuxna hundarna att tystna direkt på mindre än 2 timmar hade de fattat vinken och väljer själva att vara tysta även när de blir hetsade av omgivningen. Då jag även har en 15 veckors valp hemma ser jag att jag måste förstärka henne tydligare än de vuxna hundar då ” komihåget” inte är lika utvecklat, hon avbryter fort vid ljudet men minns inte i förväg ännu, därför bör man med unga och kanske inte helt vältränade hundar låta det gå 2 veckor av inlärning innan man får fullgott resultat av dosan. När inlärningen är befäst kan man med fördel flytta med sig dosan ut till bilen för att undvika tex. okynnesvaktande i bilen. Jag ser även möjligheten att använda dosan vid fel beteenden som tex. att ta matvaror på bord och bänkar i syfte att på avstånd uppfostra den unga hunden, eller att kunna avbryta jakt, med ett tryck på fjärrkontrollen eftersom dosan kan vara både stationär samt portabel. Jag vill dock påtala att detta är ett träningshjälpmedel, det innebär att man absolut inte bör lämna hunden under inlärningstiden, utan att man förstärker sina kommandon och hjälper hunden att förstå hur man undviker att dosan slår ut, detta bör självfallet vara inlärt innan man experimenterar i nya miljöer såsom bilen."

Annie Moberg

"Då jag har en vuxen hund som pratar lite väl mycket i bilen, och en yngre hund som riskerar att ta efter, så var valet att testa er produkt inte så svårt. Jag hade dessutom redan fått goda referenser från annat håll, även denne en aktiv hundägare. "I mitt fall är problemet när hunden sitter i bilen och väntar på jobb, men även vid andra liknande tillfällen. Då hunden är stor, svart och intensiv inser jag att kunderna kan bli rätt rädda eller åtminstone obehagliga till mods när han sätter fart och gormskäller. Detta är inte önskvärt naturligtvis så om jag kunde bli hjälpt av en ljud-dosa så var jag självklart med på noterna för att testa. "Det tog dock några dagar innan hunden skällde spontant i bilen efter att jag monterat dosan. Jag vet inte om han kanske kände på sig att jag hade något lurt på gång. Men, ute på träning i skogen kunde han inte hålla sig då det gick några svampplockare alldeles vid bilen. "Ett skall - ljud ifrån dosa - sedan helt tyst. Ingen stress och ingen obehag utan bara helt lugnt. Jag blev jätteimponerad men tänkte att risken finns att hunden vänjer sig, att hunden lär sig att det inte kommer mer än ljud. Men jag har hittills inte sett någon nedsatt effekt pga vana utan dosan fungerar perfekt. "Självklart är hundar individer, så effekten kan variera och även inlärningstiden. Men jag är som sagt mycket nöjd med produkten och kommer att rekommendera den varmt till vänner och bekanta som kan tänkas ha behov av en sådan. Jag har redan förmedlat en dosa till goda vänner på Åland, där den gör mycket nytta inomhus."

Caroline Appelfeldt

Källor och inspiration:

About Author