Vattenfontän katt bäst i test

En katt ska givetvis ha tillgång till friskt vatten dygnet runt. Katter dricker ofta men bara lite åt gången. Men många katter dricker alldeles för lite vatten. Det kan bero på att vattenskålen står för nära matskålen. Katter vill inte ha sin mat och sitt vatten på samma ställe!

 

Många kattägare vet säkert redan att deras djur tycker om att dricka rinnande vatten direkt ur vattenkranen där hemma. Katter har ett medfött sinne för att undvika att dricka stillastående vatten. Därför är de traditionella sättet att servera vatten inte optimalt för våra katter.

 

Av den anledningen kan det vara en bra investering att införskaffa en vattenfontän till din katt. Men vad ska man tänka på innan man slår till? Det finns ett stort antal märken och modeller ute på marknaden. Vad är skillnaden mellan de olika modellerna? Och vilken är den bästa vattenfontänen för katter?

Testvinnare: Drinkwell Vattenfontän i keramik

4.9/5

Betyg: 4.9/5
Lurvigt.se Rekommenderar!

Egenskaper vi gillar:

Motivering:

Vår vinnare i vattenfontän katt bäst i test är Drinkwell i keramik. Det är en vattenfontän med två rinnande strålar och en stor skål. Den här fontänen passar perfekt om din katt gillar att dricka direkt ur kranen.

 

Fontänen är tillverkad i stilren vit keramik, och rymmer 2 liter vatten. Att den är i keramik gör den väldigt hygienisk, då den är enkel att rengöra, och skålen kan diskas i maskin. Dessutom är den tillräckligt tung och stadig för att din katt inte ska kunna fälla omkull den.

 

Drinkwell har alla rätt med denna fontän, och är helt enkelt, enligt oss, den bästa vattenfontänen.

Rank #2
Bästa stålvariant

4.7/5

Betyg: 4.8/5

Motivering:

Andraplatsen i vattenfontän katt bäst i test tar Drinkwell 360 i rostfritt stål. Här kan din katt välja om den vill dricka ur vattenstrålen eller ur den breda skålen. Du ställer själv in hur många strålar du vill ha, mellan 1-5 stycken.

 

Fontänen rymmer hela 3,8 liter, vilket är ett stort plus. Det här är en stor (diameter 39 cm) och stadig vattenfontän, som också passar den med flera katter, eller liten hund. Vi gillar också att den är i rostfritt, för hållbarhet och enklare rengöring då den tål maskindisk.

 

Notera att båda de bästa vattenfontänerna för katter kommer från Drinkwell. Ett märke som borgar för kvalitet, för dig som vill ha det bästa för din katt. 

PetSafe Drinkwell 360 Stainless Steel Vattenfontän Omdömen

Rank #3
BÄSTA BUDGET

4.5/5

Betyg: 4.5/5

Egenskaper vi gillar:

Motivering:

Vår vinnare i budgetkategorin är Trixie Vital Flow vattenfontän i keramik. Den har en stor skål med en kupol. Katten kan välja att dricka ur skålen eller av det rinnande vattnet i kupolen. En fontän i keramik eller rostfritt stål är att föredra framför en i plast. Främst handlar det om den hygieniska aspekten, då alla löstagbara delar ska kunna diskas i maskin.

Trixie Vital Flow i keramik omdömen

Rank #4
BÄSTA PLAST

4.4/5

Betyg: 4.4/5

Egenskaper vi gillar:

Motivering

Vinnare bland vattenfontäner i plast blir den svanformade Pioneer Pet Swan. Även här kan din katt välja mellan att dricka ur vattenstrålen eller ur skålen. Det går dessutom att justera vattenstrålens tryck.

 

Fontänen rymmer över 2 liter. Och trots att den är i plast ska den gå att diska i maskin.

Pioneer Pet Swan omdömen

Rank #5
POPULÄR

4.4/5

Betyg: 4.4/5

Motivering:

Bäst bland de mest populära vattenfontänerna blev Cat It vattenfontän Fresh & Clear. Denna fontänen är formad som en vanlig skål. Vattnet pumpas upp på ovansidan, och går i retur tillbaka igenom ett stort kolfilter som renar vattnet.

 

Fontänen är lätt att plocka isär och byta filter på. Den har en inbyggd indikator för när det är dags för påfyllning.

Catit Design Fresh & Clear omdömen

Vad är en vattenfontän katt?

En vattenfontän för katter är en el- eller batteridriven vattenskål som ser till att vattnet hela tiden är i rörelse. De flesta vattenfontäner för katter är eldrivna, och därför har vi enbart testat dem.

Så här väljer du vattenfontän till katt

Det finns många sorters vattenfontäner att välja mellan. Här tar vi upp det som du ska tänka på när du innan du gör ditt val.

Eluttag

Vi rekommenderar vattenfontän med elsladd. Då ska du tänka på var du tänkt ställa fontänen. Det måste finnas ett eluttag på lämpligt avstånd. En, ur kattens synvinkel, ideal plats är uppe på diskbänken. 

De flesta katter gillar att vara uppe på diskbänken när man har kranen öppen, och kopplar redan den platsen med vatten och drickande. Dessutom får du bort vattenskålen från kattens foder. En katt gillar inte att ha sin mat och sitt vatten på samma ställe.

Filtrering

Det finns två olika typer av filtrering i vattenfontänen för katter, mekanisk och kemisk.

Mekanisk

Mekanisk filtrering  består av någon typ av fysiskt hölje runt pumpen, som fångar upp smuts och partiklar i vattnet.

Detta filter gör du rent själv genom att bara skölja bort det som fastnat i filtret. Det behöver aldrig bytas, men fångar heller inte upp de minsta partiklarna i vattnet.

Kemisk

Ett kemiskt filter kallas också kolfilter. Den består av aktivt kol, som drar till sig även de minsta partiklarna i vattnet. Denna typ av filter behöver bytas med jämna mellanrum, då det helt enkelt förbrukaas.

Material

Vattenfontänerna finns i varierande material. Vi föredrar de i porslin då de är tunga och stabila. Du vill inte riskera att din katt kan välta sin vattenfontän, med flera liter vatten på golvet som resultat. Detta är inte minst viktigt för den som har flera katter som ska samsas om fontänen.

Tänk på att kolla upp så att alla löstagbara delar kan köras i diskmaskin, för bästa hygien.

Både rinnande vatten och vanlig vattenskål

Det optimala är att köpa en vattenfontän där din katt kan välja om den vill dricka rinnande vatten, eller ur en mer traditionell skål. Har du flera katter kan det vara klokt att se till att fontänen kan ställas in på flera strålar. Med många katter kan det också vara bra med en fontän som rymmer flera liter.

Vissa katter kan vara rädda för fontänen. De gäller framför allt skygga katter, som reagerar på främmande ljud. Då är det viktigt att kolla i recensionerna att den fontänen du tänkt dig är tystgående. 

Vilka är fördelarna med en kattfontän?

Fräschare vatten

Vattenfontäner för katter ser till att vattnet är i ständig rörelse. Det gör att vattnet hålls fräschare, mer hygieniskt och tillförs mer syre. En del vattenfontäner har en fri stråle (eller flera) med rinnande vatten, vilken passar extra bra för katter som gärna är uppe på diskbänken för att dricka direkt ur kranen.

En vattenfontän inbjuder din katt att dricka mer, genom att vattnet är fräschare och rör sig. Också det porlande ljudet lockar katten att dricka mer. Det i sin tur främjar kattens hälsa.

Katten vill inte ha sitt vatten bredvid maten

I det vilda undviker kattdjur att dricka ur stillastående vattenpölar. De har en medfött sinne för att undvika sådant som kan skada hälsan. Och i stillastående vatten finns det stor risk för att det finns skadliga parasiter och bakterier. Av denna anledning kan en katt som bara serveras vatten ur en vanlig vattenskål, dricka alldeles för lite.

Av samma anledning vill katten inte ha sin vattenskål för nära fodret. I det vilda bíldas det snabbt bakterier och parasiter runt kvarlämnade byten. Dessa beteenden sitter så djupt rotade i kattens gener, att de fortfarande uppvisar detta beteende.

Socialt

Många katter gillar att stoppa ner tassen i vattnet och leka med det. Särskilt för en innekatt blir en vattenfontän en berikning av tillvaron, där den kan aktivera sig med att leka en stund.

Är en dyr vattenfontän bättre än en billig?

Det vi upplevt är att de dyrare vattenfontänerna ofta är mer tystgående pump än de billigare varianterna. Dessutom har de oftast en mer robust känsla. 

Men som med så mycket annat, betalar man också för designen och märket. Så en billigare vattenfontän behöver inte vara sämre för katten. 

Kom ihåg att även en billig vattenfontän är bättre för katten än en vanlig vattenskål. Förutsatt att din katt tycker om att dricka ur den förstås. Vattenfontänen ska hålla vattnet fräscht genom att ha det i rörelse, och det gör den billiga fontänen lika bra som en dyr.

Hur ofta behöver man byta vatten i en vattenfontän för katter?

Du behöver byta vatten ett par gånger i veckan för att det ska hålla sig fräscht. Storleken på behållaren påverkar också. En större behållare håller sig fräsch längre.

Likaså påverkas vattenkvaliteten av vilken sorts kolfilter fontänen har. Kolfilter är mycket effektiva på att hålla vattnet rent, men behöver bytas med jämna mellanrum.

Hur mycket behöver en katt dricka per dygn?

En katt dricker mellan 20 och 50 ml vatten per kilo kroppsvikt och dag. Behovet kan dock variera lite mellan olika individer. Om din katt äter blötfoder får den i sig en del vätska den vägen. Om den däremot bara äter torrfoder, är det extra viktigt att få din katt att dricka mer.

Tecken på att din katt har vätskebrist

Vanliga tecken på vätskebrist är trötthet och att katten drar sig undan. Den kan även tappa aptiten och ha mindre urin- och avföringsmängd. Vidare kan man se att munnen och nosen blir torra, likaså pälsen, som förlorar sin glans och blir matt.

I förlängningen kan detta till problem med njurarna samt urinsten. Dessa kräver behandling av veterinär. Så det är viktigt att se till att katten dricker tillräckligt för att aldrig hamna i det läget. Och här är vattenfontänen det bästa redskapet.

Hur kan man få katter att dricka mer vatten?

Som vi redan konstaterat får katter ofta i sig för lite vatten. Därför måste du som  kattägare se till att din katt får i sig mer vatten varje dag. Det finns en del knep att ta till, och jag avslutar med att sammanfatta dem i en kort lista här.

  1. Ha flera vattenskålar utplacerade på olika ställen
  2. Byt vatten ofta, minst en gång per dag (vanlig vattenskål)
  3. Ha inte vattenskålen bredvid matskålen
  4. Ha gärna ett vattenskål uppe på diskbänken
  5. Använd vattenfontän