Bästa GPS för din katt 2022

GPS katt bäst i test

Funderar du på att köpa ett gps halsband till din katt? Det är en bra och kul idé för att kunna följa din katts aktiviteter. Det är dessutom en bra försäkring att faktiskt kunna spåra din katt eftersom att risken att katten springer bort blir då mycket mindre.

Ja, det finns GPS-sändare som du kan sätta på kattens halsband. Självklart kan det användas även för hund eller vilket annat rörligt föremål som helst. Tänk inte GPS-halsband fär katt. Tänk i stället GPS-sändare, även kallad GPS-tracker för att lättare kunna tänka utanför ”boxen” och du kan säkert komma på massor av andra användningsområden. Du skulle till exempel kunna fästa en GPS-sändare under sadeln eller stänkskärmen på cykeln för att kunna spåra den om den blir stulen. Eller fästa en GPS för katter på ditt barn när det skall ut och leka där du inte har uppsikt över det.

gps katt bäst i test

#1 GPS katt utan abonnemang

Rank #1

Bästa GPS halsbandet

Lika bra som marknadens dyraste katt GPS, fast billigare och utan månadsavgift. TK-911 sätter konkurrenterna i schack matt 

Egenskaper vi gillar:

Plus och minus

Egenskaper

Räckvidd

Winners TK-911 Mini GPS-spårare visar plats direkt på Google Maps och har därför i princip obegränsad räckvidd.

Batteritid

När GPS:en är i standby har den en batteritid på ungefär 5-6 dagar. Batteritiden förkortas givetvis vid spårning i realtid.

Mottagare

TK-911 Mini GPS-spårare kan anslutas till en mobilapp och/eller direkt till datorn.

Vikt

Med medföljande halsband 33 gram

Uppdatering när live

Okänt

Medföljande utrustning

Halsband som är 2 cm brett och har en längd på 35 cm som enkelt kan klippas av men det går även enkelt att sätta TK-911 Mini GPS-spåraren på ett eget halsband, med hjälp av clips om man hellre vill det.

Vattentäthet

TK-911 Mini GPS-spåraren klarar fukt och regn, men inte att helt dränkas under vatten. Den måste därför tas av vid till exempel bad.

Läs utförligt omdöme om TK-911 Mini GPS-spåraren här.

#2 Bästa Premiumval

Detta katthalsbanden är i särklass den bästa varianten när du ska investera i ett gps halsband. Den enda anledningen varför halsbandet är på plats #2 är på grund av ett lite högre pris. Kattens position rapporteras i realtid så att du enkelt kan hitta katten. Gps:en har riktigt lång batteritid, hög komfort för katten och erbjuder dig som kattägare ett peace of mind. Företaget erbjuder även svensk support på telefon. 

Egenskaper vi gillar:

Plus och minus

Egenskaper

Räckvidd

MiniFinder Atto GPS Trackervisar plats direkt på flera olika digitala karttyper (GoogleMaps, OpenStreet, Bing Maps med flera.) och har därför i princip obegränsad räckvidd. Kan användas i 169 länder, men kanske inte köpas i samtliga av dessa.

Batteritid

Batteritid på cirka 20 dagar när den befinner sig i standby-läget. När den är ständigt aktiv räcker batteriet i cirka 3-4 dagar.

Mottagare

MiniFinder Atto GPS Tracker kan nås via en telefonapp och/eller direkt till datorn.

Vikt

38 gram, exklusive halsband

Uppdatering när live

Var 10:e sekund

Inbyggd utrustning

– Mikrofon som gör det möjligt att höra katten och dess närmsta omgivning

– Högtalare som ger möjlighet att prata med katten

– Alla positioner sparas i GPS:en i upp till ett år.

– Virtuellt staket, vilket innebär att sändaren larmar om katten avviker från det område du specificerat.

– Larm om katten går in i ett område där GPS-signalen inte kan nås.

– Visning av batterinivå samt larm vid låg nivå.

– Aktivitetsvisning, visar om katten rör sig utan att förflytta sig.

Vattentäthet

Helt vattentät, IP67-klassning

Övrigt

Kartinformationen kan delas mellan flera olika enheter och personer

Inköpsställe och pris

2 299 kronor

Flera leverantörer se tillverkarens webbsida Minifinder.

Abonnemangstjänst

MiniFinder Atto GPS Tracker är en abonnemangstjänst vilket innebär att du efter inköp måste abonnera på tjänsten för en viss tid. Det här innebär givetvis en extra kostnad förutom inköp av tjänsten. Betalt simkort utan roamingkostnader ingår för hela perioden. För MiniFinder Atto GPS Tracker gäller för närvarande följande abonnemangspriser. Betalning per;

Ingen bindningstid, 159 kronor per månad.

Bindningstid 6 månader, 149 kronor per månad. (- 100 kronor rabatt).

Bindningstid 12 månader, 129 kronor per månad. (- 200 kronor rabatt).

Bindningstid 24 månader, 89 kronor per månad. (- 300 kronor rabatt).

Rank #3
Billigast

Den billigaste katt GPS’en på marknaden.

Egenskaper vi gillar:

Fördelar

Egenskaper:

Räckvidd

Räckvidden är i princip obegränsad och plats visar direkt på Google Maps på dator och/eller mobiltelefon. Funktionen kan för närvarande användas i cirka 150 länder, men Tractive kan inte köpas i samtliga av dessa länder.

Batteritid

Upp till 5 dagars batteritid. Mottagare

Mottagare

Tractive kan anslutas till en telefonapp och/eller direkt till datorn.

Medföljande utrustning

Tractive levereras med två halsband med mekanism som släpper vid behov, samt clips som passar de flesta katthalsband. Av de två halsbanden som medföljer är det ena gult och försett med reflexer, medan det andra är tillverkat i konstläder och har inte reflexer. I övrigt har de samma funktion.

Vattentäthet

Tractive är 100 procent vattentätt och behöver därför inte tas av vid tillexempel bad.

Övrigt

Virtuellt staket som innebär att du får ett larm om sändaren förflyttar sig till platser utanför det område som du specificerat i dina inställningar.

Abonnemangstjänst

Tractive är en abonnemangstjänst vilket innebär att du efter inköp måste abonnera på tjänsten för en viss tid. Det här innebär givetvis en extra kostnad förutom inköp av tjänsten. simkort ingår inte , vilket måste köpas separat från valfri leveantör. Detta ökar ytterligare på kostnaden både för inköp och vad det gäller månadskostnad. För Tractive gäller för närvarande följande abonnemangspriser. Betalning per;

Månadsprenumeration Basic, 99.99 kronor per månad , i praktiken 100 kronor per månad, eller 1200 kronor per år för varje fullföljd period plus eventuella avgifter för överföringskostnader och valutaväxling. Avbrott av period godkänns ej.

Årsprenumation Basic, 53,33 kronor per månad. Betalas in som en engångssumma för hela året. Avbrott av period och återbetalning godkänns ej.

2-års prenumation Basic, 44,58 kronor per månad. Betalas in som en engångssumma för två år. . Avbrott av period och återbetalning godkänns ej.

Månadsprenumeration Premium, 111 kronor per månad.

Årsprenumation Premium, 1 år: 62,50 kr/månad.

2-års prenumation Premium, 49,17 kr/månad.

5-års prenumation Premium, 37,50 kr/månad.

Premiumversionen ger bland annat mer plats för datalagring och möjlighet att dela på appen mellan flera personer.

Läs mer om testet av Tractive katt gps här

Så här fungerar ett GPS Katthalsband

En GPS för katter fungerar precis som alla andra GPS-sändare. När den är påslagen sänder den ut en signal som fångas upp av satelliter som cirkulerar runt jorden. Signalen skickas sedan till den eller de mottagare som har sändarens kod inprogrammerad. För att få en bra positionering krävs att minst tre satelliter kan fånga upp signaler från sändaren.

Begränsningar

För att en GPS-sändare skall kunna skicka ut sina signaler till satelliterna krävs det någorlunda fri yta uppåt. Det innebär att till exempel ett GPS-katthalsband fungerar sämre eller inte alls om det befinner sig inomhus, under ett hus, i en tunnel eller kulvert, under vatten eller under marken eller på en gata med höga hus på båda sidor. Det här är viktigt att man kommer ihåg när man skall välja katt GPS, för att veta vilka egenskaper man skall kräva av den och för att förstå varför GPS:en ibland inte skickar signaler.

Viktigt att veta om koordinatsystem

Koordinatsystem är det som används för att ange en position och viktigt att veta vid val av vilken katt-GPS du skall välja. Om förklaringen i nästa och det efterkommande stycket låter krångliga, bara lugn. Det kommer en enklare förklaring efter.

GPS

GPS:er anger positionen i latitud och longitud. Latitud är platsens position, meridian, i nord – sydriktning. Longitud är platsens position, i öst – västlig riktning från noll-meridianen. Positionen anges i grader.

Tryckta kartor

Jorden är inte en perfekt sfär, rund som en boll. I stället är den tillplattad vid polerna och det här medför att det inte går att återge en exakt bild, vad det gäller position i ett tryckt, platt, format.

För att få bästa möjliga platsinformation mäts platsens position i stället från två vinklar i jordens beräknade mittpunkt. Platsen position beskrivs därefter i grader, minuter och sekunder från mittpunkten.

Man använder olika system för olika länder beroende av vilket som passar bäst. I Sverige används, på Lantmäteriets kartor, ett som kallas SWEREF99.

Vad innebär nu allt det här

Jo, du kan inte ta en positionsangivelse direkt från ett GPS-system och sätta in den på en tryckt karta, eller tvärtom, från en tryckt karta till en GPS-position. Du kommer obönhörligen att hamna fel, men lugn det finns lösning även på det här.

På till exempel Rapidtables.org kan du omvandla mellan de två typerna av angivelse för position. På till exempel Rapidtables.org kan du omvandla GPS-koordinater till adresser, vilket kan göra det enklare att hitta platsen via Google Maps. Båda tjänsterna är gratis.

Varför viktigt att veta

Förutom vad som nämnts ovan,

– Vattentät, eller minst vattensäker. Katter rör sig i olika miljöer och under olika förhållanden.

– Batteritid, om din katt är en utekatt har den troligen skaffat sig ett ganska stort revir som den rör sig inom och det kan ta tid för katten att patrullera av hela området. Därför bör sändarens batteritid vara minst ett par dagar vid konstantspårning.

– Vikten bör inte överstiga mycket mer än 30 gram, då blir GPS-en tung och otymplig för katten att bära.

– Spårbarhet bakåt, det vill säga att få information om var katten senast observerades. Det ger information om katten rör sig eller ligger stilla, vilket i sin tur indikerar om den är skadad, död, eller befinner sig till exempel instängd i ett utrymme där GPS-signalerna inte kan nås. Samtliga är värdefull kunskap vid eftersök.

Montering

Det finns katt GPS som sitter monterade på ett halsband och sådana som, med clips kan monteras på befintliga halsband. Oavsett vilket man väljer bör man alltid se till att ett halsband kan tas bort av katten själv om den skulle fastna vid något som tränger in under halsbandet. Detta kan enkelt göras genom att klippa av halsbandet och sedan fästa ihop det med en kort bit av kardborreband.

Extra funktioner

– Sändaren kan, i vissa fall, skicka positionsinformation efter att den blivit uppringd eller fått ett sms. Begränsad nytta, men kan vara bra att använda om sändarens batteritid börjar begränsas för aktiv spårning.

– GPS till katt kan vara utrustad med högtalare och ljusutsändare. Detta kan göra det enklare att hitta försvunnen katt eller ett borttappat halsband när man lyckats spåra platsen. Det är dock tveksamt om djur kan specificera digitalt ljud till en specifik människa. För djuret är därför både högtalarljudet och ljusutsändare att betrakta som av underordnad betydelse. Tvärtom kan de innebära ett hot om upptäckt från fientliga varelser.

GPS för katt, med eller utan abonnemang

Båda modellerna finns. Valet innebär att du köper ett GPS katt utan abonnemang och sätter in ett eget sim-kort, eller ett GPS katthalsband med installerat simkort. Vilket du skall välja beror i stort sett på kostnaden för och möjligheten att använda eget simkort för den GPS-sändare du anser passar dig och din katt bäst.

Chip och spårning

Chippning innebär märkning med ett mikrochip och är den vanligaste id-märkningsmetoden. Mikrochipet injiceras med en nål under huden mellan skulderbladen. Djuret behöver inte få lugnande medel för detta. Alla chip har ett unikt id-nummer som registreras i olika ägarregister av djurägaren. Chipmärkning kan utföras från sex veckors ålder.

Såvitt vi vet finns det ingen chippmärkning som innehåller GPS-sändare. I princip är det omöjligt eftersom GPS-sändaren behöver kunna laddas. Därför är vår slutsats att chipmärkning enbart kan användas för att identifiera redan upphittade djur. Detsamma gäller även öronklippning och tatuering. Det går inte att via GPS spåra djur som enbart har denna typ av märkning.

Så här gick testet till

Vinnare av bästa funktionalitet

1:a Winners GPS TK-911

Som den Minifinder Atto, fast billigare och utan abonemangsavgift. 

2:a MiniFinder Atto GPS Tracker

Den har helt klart flest funktioner av de testade katt-GPS:erna. Dessutom är Minifinder det företag som är enklast att få kontakt med för service och rådgivning.

3:a Tractive

Den har de funktioner som kan krävas och lite till.

Vinnare av lägsta pris

1:a Winners GPS TK-911

Winners GPS TK-911 vinner överlägset den här klassen med ett pris som ligger långt under konkurrenternas.

2:a MiniFinder Atto GPS Tracker

Att testets definitivt dyraste GPS-tracker inte hamnar sist beror på att priset för simkortet och abonnemanget av detta ingår i abonnemangspriset. Över en längre tid blir det därmed billigare än,

3:a Tractive

Att Tractive hamnar sist vad det gäller bästa pris beror på deras ofrånkomligt dyraste abonnemang över tid och man köper väl knappast en GPS-tracker för att bara använda den under en kortare period.

Summering av poäng

En summering av poängen för funktionalitet och pris ger följande lista. Observera minst poäng ger högst rankning.

1:a Winners GPS TK-911, 4 poäng

2:a MiniFinder Atto GPS Tracker, 4 poäng

3:a Tractive, 5 poäng