Apelsin

Apelsinen odlas nästan uteslutande i områden med medelhavsklimat, till exempel i länderna runt Medelhavet, i Australien, Sydafrika och södra USA samt i Syd- och Mellanamerika. Apelsin föredrar ett subtropiskt, frostfritt klimat med temperaturer från 25–35 °C och väldränerade jordar. För kommersiell odling förökas apelsinen genom ympning på en grundstam av till exempel citron, citrontörne eller apelsin. Omkring 6–9 månader efter blomning är frukten mogen för skörd. Det dröjer 10 år innan träden uppnår full skörd, det vill säga cirka 90–130 kg frukt per år. 

Man man skiljer mellan blonda apelsiner med ljust, gulorange fruktkött, blodapelsiner, som har rött fruktkött, och navelapelsiner, med blont fruktkött med en liten krans av extra klyftor överst på frukten. Vanliga sorter band blonda apelsiner är ”Valencia”, ”Shamouti”, ”Cadenera” och ”Berna”. Till blodapelsinerna hör ”Sanguinello”, ”Doblefina”, ”Moro” och ”Spanish Sanguinelli”. Navelapelsinsorter är ”Washington”, ”Navelina” och ”Newhall”.