Jordnöt är en art inom familjen ärtväxter som odlas för sina näringsrika frön. Arten förekommer numera inte vild, men den härstammar möjligen från Brasilien. Jordnötens frukter är inga egentliga nötter i botaisk mening, till skillnad från hasselntter, utan baljor med ett eller två frön i varje. Nötallergi innebär till exempel inte automatisk jordnötsallergi.
Jordnöt odlas främst i Asien, Kina och Indien står tillsammans för en majoritet av världsproduktionen. Odlingar sker även i delar av Afrika, Nordamerika och Sydamerika, medan övriga världen svarar för en procent av världsproduktionen.
Det är fröna/kärnorna från oskalade jordnötter som planteras. Det ska det vara varmt och ljust, men inte direkt solljus. Den tål inte låga temperaturer. Jorden bör bestå av mycket kalk och minst 30 procent grov sand och bör aldrig bli helt torr, särskilt inte under blomningen. Själva växten växer snabbt. För att bära frukt (”nötter”) behöver blommorna pollineras, därefter växer ”nötterna” ut i jorden.
Växten är en ettårig ört, upprätt eller vek och blir cirka 30 cm hög. Bladet utgörs av två par småblad (uddblad saknas). Småbladen är omvänt äggrunda till elliptiska, 1–7 cm långa och 0,7–3,2 cm breda, de är kala eller sparsamt håriga, rundade till uddspetsiga. Bladen har stipler som blir 1,5–4 cm långa. Blommorna kommer ensamma i bladvecken på långa skaft.
Kronan blir 0,7–1,3 cm lång och är gul med röda nerver. Ståndarna är 8–9. Frukten är en balja som blir 2–6 cm lång och 1–1,5 cm bred. Fröna (”nötterna”) är nästan äggrunda och 1–2 cm långa. Blommorna pollineras som vanligt, men böjer sig sedan ner mot marken så att frukten växer ner i jorden där den mognar, därav namnet.
Fröna, är näringsrika. De innehåller omkring 50 % fett som kan utvinnas och användas som matolja.
Rostade jordnötter innehåller omkring 600 kcl per 100 gram. De är proteinrika med omkring 27 viktptocemt protein. De är även rika på fett med omkring 7 procent mättat fett, omkring 25 procent enkelomättat och omkring 16 procent fleromättat fett. Dessutom innehåller jordnötter många vitaminer och mineraler, bland annat macin, även kallat vitamin B3. GI-värdet är lågt.
Jordnötter är en vanlig orsak till födoämnesallergiska reaktioner. Människor med födoämnesallergi mot jordnötter får ofta väldigt stark allergisk reaktion; vissa får till och med så kallad hypeallergii. En hyperallergisk person kan vid obehandlat allerianfall dö av så lite som intag av en fjärdedels jordnöt, se anatrxadi. På grund av jordnötens starka allergen kan personer med jordnötsallergi även få problem av minimala mängder och via inandningsluften.
De flesta europeiska flygbolag har slutat att servera jordnötter ombord på sina flygplan av denna anledning. För den som vill vara medveten gäller att i offentliga miljöer undvika förtäring av jordnötter i stängda utrymmen, som exempelvis kollektivrafik, biografer och barlokaler. Även olika tilltugg såsom choklad. Nötblandningar, chilinötter, vissa sorters naturgodis och frukostflingor innehåller jordnötter eller spår av jordnötter.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för ”blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem ”äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.