Äkta Stormhatt

Äkta stormhatt tillhör familjen ranunkelväxter. Ursprungligen kommer arten från Väst- och Centraleuropa. Den är sällsynt förvildad i södra Sverige och återfinns då på fuktig, näringsrik mark, exempelvis bäckraviner, lövskogsluttningar och vägrenar.

Äkta stormhatt blir 80 – 130 cm och blommar från juni till september. Blommorna är intensivt mörkblå eller mörkt blålila.

Äkta stormhatt är en vacker, men förrädisk växt. Den är en av Sveriges giftigaste växter. Äkta stormhatt säljs som trädgårdsväxt i Sverige. Då förekommer den också med vita blommor. Äkta stormhatt blommar sent och ända till in i september.

Läs om Odört

Gift

Äkta stormhatt är, som sina släktingar i familjen akonitin mycket giftig. Främst är det roten och fröna som innehåller stora mängder av alkaloidenakonitin som är ett förlamande nervgift. Det finns inget känt motgift, men personen som drabbats kan klaras genom att hjärta och lungor hålls igång på konstgjord väg tills giftet försvunnit ur kroppen.

Tidigare ingick giftet från Äkta stormhatt som bedövningsmedel i vissa medicinska salvor.

Symtom kan uppstå plötsligt, inom en timme, med brännande känsla i mun och svalg, kräkningar, diarré, salivavsöndring, kallsvettighet, myrkrypningar, hjärtrytmrubbningar, muskelsvaghet och andningsförlamning.

Läs om Liljekonvalj