Att skaffa hund – Den BRUTALA sanningen

Det här med hundar, det är ju kul – eller? Ja, det är det förstås men det rosa skimret som ofta läggs runt hundägande måste tunnas ut lite. En uppgift som jag välvilligt nog har tagit på mig!

Människor som aldrig har haft en hund men som gärna vill ha en brukar ofta ta upp samma positiva aspekter med hundägande. Man får promenader, man får mys i soffan, man får träning, tävling, man får köpa snygga saker till den och man får en speciell liten kompis att dela sitt liv med. Allt det är förstås både fantastiskt och sant! Men – det finns andra sidor som vi hundägare får stå ut med också. Sidor som inte är lika härliga och glamorösa. Nedan kan du läsa några exempel på vad hundägande faktiskt innebär. Egentligen.

Så här ligger det till

Analsäckstömning
Tror du på Gud? När du har upplevt din första analsäckstömning så kan jag garantera att alla tankar på högre makter kommer vara som bortblåsta. Hundar har något så härligt som analkörtlar, praktiskt satta vid sidorna om hundens analöppning. Ibland måste du tömma dem, då sprutar det ut analsekret som luktar värre än någonting som du någonsin kan föreställa dig. Kul? Nej.

Rykten säger att lukten är så stark att den kan väcka döda till liv, skicka dem tillbaka i tiden och få dem att ta livet av sig själva i förtid. Så illa är det.

Fästingplockning
”Äsch, jag plockar fästingar på mig själv varje sommar. Det är lugnt!” Har du tjock päls som täcker hela kroppen? Inte? Då är det inte lugnt.

Föreställ dig en varm sommardag, lokala ICA-butiken delar ut gratis glass och du ringde in och sjukanmälde dig från jobbet i morse. Dagen ligger framför dig med allt vad sommaren har att bjuda på. Kompisarna ska åka och bada, kanske ska du följa med! Nej, det ska du inte. Du ska sitta hemma och leta upp en fästing i hundens päls i fyra timmar. Du vet att den finns där för du kände med den fingrarna men så fort som fästingplockaren kommer fram – då är den plötsligt omöjlig att hitta.

Bajspåsen-går-sönder-när-du-precis-plockat-upp
Nämn de ovanstående orden för en hundägare och du kommer se en lätt plågad min i dennes ansikte. Det här kommer att hända dig när du skaffar hund. Det kommer inte vara kul. Det kommer inte vara något du skrattar åt ett par år senare. Det kommer inte hända när hunden är hård och fast i magen. Det kommer att hända när den har diarré. Det går inte att säga varför det blir så men lika säkert som att solen kommer gå upp i morgon – lika säkert är det att du kommer råka ut för det här. När hunden har diarré.

Lång inköpningslista:
Hundhalsband, hundbädd, hundvisselpipa (för experten), trimmer och kanske oväntade utgifter som ett antiskällhalsband

3 viktiga saker att veta innan du skaffar hund

1 – En Hund kan leva riktigt länge

Beroende på ras, storlek och hur vi sköter våra hundar, kan de gott och väl leva i femton år. Det innebär femton år av anpassade semestrar och ledigheter, femton år av flera promenader varje dag; i ur och skur, i värme och kyla och trots att du kanske är sjuk ibland. Femton år av mer städande och att hitta hundhår överallt. Hur gammal är du om tolv år och hur tror du att ditt liv ser ut då? Finns det plats där för en gammal pensionärshund som kanske kräver extra mycket vård och omsorg?

2 – Hur mycket kostar det att ha hund?

En hund, över dennes livstid, kan kosta mellan 90 000 – 180 000 kr!

Nej – det behöver du inte ha på banken! Men en hund kostar pengar; inköp av själva hunden samt alla dess tillbehör, mat, godis, tuggben, bajspåsar, eventuella tillskott, avmaskningsmedel, vaccinationer, försäkring, kurser, röntgen, tävlingar – sedan blir hunden sjuk…

Beroende på hur stor din hund är, vad den äter för slags mat samt hur aktiv du är med den kan en hund kosta mellan 500 – 1000kr i månaden. Om din hund lever i femton år, blir detta mellan 90 000 – 180 000kr, sammanlagt…
Är du intresserad av att lägga sådana pengar på en hund?

3 – Alla vill ha en perfekt hund …

… men inga hundar blir perfekta.

Även om man planerat sitt hundköp mycket noggrant, är väl påläst om rasen och har en klar målsättning med sitt hundägande, så finns det ändå saker och ting som kan gå på tok.

Några exempel på vad som kan gå på tok:

  • Hunden kanske är mycket mer aktiv eller mycket slöare än vad rasbeskrivningen säger, vilket kan göra dig besviken.
  • Kanske utvecklar hunden beteenden som inte är önskvärda, eller rent problematiska, och det kan vara svårt och omständligt att komma tillrätta med – och ibland kan det kosta mycket pengar, då man kan behöva ta hjälp utifrån.
  • Kanske har ni sådan otur att hunden drabbas av någon sjukdom som gör den mer eller mindre indisponibel, eller som kräver livslång medicinering.

I vilket fall så finns det många saker som kan göra att ditt hundägande kanske inte blev exakt vad du förväntade dig.

Kan du acceptera det, och vara flexibel nog att anpassa dig till denna hunds krav och behov, trots att det inte alls motsvarar de förväntningar du hade från början när du fundera på att skaffa hund?

4 – En hund kräver oftast mycket motion …

Varför biter min hund sönder soffan hemma? Varför är hunden så stissig? Varför är hundig så stökig. Många gånger beror detta på att din hund är understimulerad. Enligt Anicura får hela 50% av alla hundar för lite motion. Och detta stämmer bra överens med vårt intryck på lurvigt.se En tummregel är ju större hund, desto mer motion krävs. Om du bor i innerstaden i Stockholm är det troligen inte en bra idé att Schäfer, Beagle eller Tax. Dessa hundar trivs bäst där de kan få mycket motion. Gärna stora ytor där hunden kan få springa fritt (men glöm inte hundpejl så att du inte tappar bort din bästa vän).

Läs på om vad rasbeskrivningen säger, prata med hundägare som redan har en hund av den rasen du är intresserad av.

Låter det som något för dig?

Detta var några exempel på vad du kan råka ut för som hundägare, långt borta från solskenspromenaderna och soffkvällarna. När du väl skaffar hund så väntar även många andra härliga upplevelser. Till exempel den obligatoriska ”vakna-av-att-hunden-kräks-på-din-mage” och förstås den gamle godingen ”första-gången-hunden-ser-en-ekorre-OCH-inser-att-man-kan-jaga-den”. Men det lämnar jag till dig att upptäcka!

Nu ska du inte tolka den här texten som någonting negativt mot hundägande, snarare motsatsen. Det är viktigt att visa baksidorna för att få sig en helhet, när vi sedan skaffar hunden så är det ju trots allt helheten vi får. Om du kan se det roliga i att få både sommarpromenader och analkörtelbesvär – då är du på rätt väg. Tycker du att det där med analsekret, fästingplockande och trasiga bajspåsar låter som något jätteäckligt och otänkbart – då kanske du borde tänka över ditt beslut lite.