Bärnstenshalsband som fästingskydd

Vi vill ju gärna skydda både oss själva och våra husdjur mot fästingar och då framhålls ofta bärnsten som ett giftfritt och bra alternativ, men fungerar det? Det finns flera användare som säger att efter dem gav sin hund/katt ett fästinghalsband / Bärnstenshalsband så försvann i princip fästingarna. Tron på att bärnsten skyddar mot fästingar är relativt ung. Långt tidigare trodde man att bärnsten kunde skydda mot trolldom och onda makter, samt sjukdomar som gikt, hysteri och magont.

Effektivt medel mot fästingar

Vad är bärnsten

Bärnsten är samlingsnamnet för flera fossila hartser av kåda från framförallt barrträd som gran och tall. Färgen är vanligen brun gul eller rödaktig, samt nästan eller helt genomskinlig, men förekommer även som svart, grön, violett, mjölkigt vit eller blå-svart.

Bärnsten kan hittas i stort sett i hela Europa, samt Mexiko, Japan och Myanmar. En av de vanligaste platserna att hitta bärnsten på är kusterna runt södra Östersjön. Bärnsten förekom som betalningsmedel redan på stenåldern.

Det fornnordiska namnet för bärnsten är rav och det namnet används fortfarande i Danmark och Norge, samt till viss del i Skåne samt förekommer i ortsnamn som till exempel namnet på samhället Ravlunda i Simrishamns kommun.

Namnet bärnsten härstammar från plattyskans börnsteen (börn=brinna) och bärsten kan brännas och avger då en angenäm aromatisk doft. Genom sitt grekiska namn elektron har den genom att den om den gnids mot vissa material ger upphov till statisk elektricitet, gett upphov till benämningar som elektricitet och elektron

Bärnsten anges ofta som en ädelsten, vilket, rent tekniskt sett, är fel eftersom bärnsten inte är en sten men stelnad kåda.

För att få kallas bärnsten måste kådan vara minst 20 miljoner år (imponerande!).

Inte alltför sällan innehåller bärnsten en förstenad fossil, växtdel eller insekt, vilket höjer dess värde väsentligt.

Naturlig bärnsten

oftast är bärnsten i sin naturliga form matt på grund av små blåsor eller sprickor. Genom att koka den i olja kan man få bort luftblåsor i bärnstenen och inneslutna vätskor och förbättra genomskinligheten. De flesta av bärnstenarna som finns att köpa i affärer är kokta och inte äkta i sin färg.

Olika namn

Det finns flera olika handelsnamn på bärnsten, till exempel;

Becerit – Bärnsten från Östersjön

Burmit – Bärnsten från Burma, numera Myanmar)

Rumanit – Bärnsten från Rumänien

Simeto – Bärnsten från Sicilien

Veterinärråd mot fästingar