Bästa hundfoder

Hundfoder finns i otaliga varianter, med många olika typer av ingredienser, och det finns säkert lika många åsikter som ingredienser om vad som är bra för din hund. Vi berättar här vad vi rekommenderar och om vad olika sorters kött kan göra med din hund plus vad du bör tänka på när du köper hundmat. Det är viktigt att komma ihåg att hundens storlek, ras och dagliga aktivitet bör mötas av lämplig kost samt att bra hundmat är varierad och smakar bra.

Kyckling: Kyckling är bland det bästa du kan få i hundmat, det smakar gott för hunden och är energirik. En kycklingbaserad kost passar för nästan alla hundar.

Lamm: Lammkött är inte det allra bästa köttet för en hund, främst för att lammkött luktar väldigt starkt för hundar. Den starka doften är ofta dold av socker eller andra smakförstärkare, något man helst vill undvika.

Korn & Majs: Innehåller din hunds hundmat korn eller majs bör du genast lämna tillbaka den. Korn och majs är inte bra för din hund, det bör alltså inte finnas i maten du ger den.

Ris & jordnötter, etc: Dessa ingredienser fungerar mest som utfyllnad i hundmaten och bör heller inte finnas i hundmaten eftersom den är svår för hundar att bearbeta.

Låt oss titta lite på de viktigaste köttkällorna i hundmaten:
Ta till exempel rå kyckling, som låter hälsosamt och är nyttigare än tillagad kyckling – men lägg märke till huruvida ingredienserna anger hur mycket de vägde när hundfodret blev gjort eller inte. Rå kyckling består till 70 % av vatten som förångas när den koks av producenterna som framställer hundmaten. Eftersom vattnet tynger ner blandningen ligger den ofta som huvudingrediens, men den bör ligga på 4-5 plats i innehållsförteckningen.

Tillagad kyckling har tömts på vatten, kyckling blir därför huvudingrediensen i hundmaten under hela processen. Det är därför bättre att använda tillagad kyckling i hundmat. Rå kyckling går alldeles utmärkt att använda i godbitar då och då, men är inte särskilt bra i den vanliga hundmaten.

När du skall välja hundmat, tänk på detta:

  • Använd foder som är uträknad för din hund och dess ras.
  • Undgå hundmat som innehåller majs, leta efter hundmat som innehåller kyckling
  • Se upp för så kallade ”experter”, lita bara på de du vet har erfarenhet av hundfoder
  • Ge bara hunden den mat som är anpassad till den, försök låta bli att ge den rester och annan människomat
  • Ge bara din hund färsk hundmat och byt ut maten om den blivit för gammal.

Lycka till med din hundmat – din hund kommer älska dig om du ger den bästa maten!