Cykelkorg hund – Bäst i test

Bäst i test: Trixie nätad cykelkorg för styre

Motivering: Denna hundcykelkorg får i det närmaste full pott i vårt bäst i test. Den är en perfekt kombination av design, komfort och säkerhet.

Just denna modell är utformad för att användas på styret. Det finns även en modell avsedd för pakethållaren. Båda är enkla att fästa, och sitter säkert och stabilt utan att vingla.

Korgen har ett tunt nättak som gör det möjligt för hunden att titta ut, samtidigt som det  förhindrar hunden från att hoppa eller ramla ur korgen. Hunden kan dessutom få känna vinden i ansiktet och får massor av frisk luft på era gemensamma cykelturer.

Denna cykelkorg går även att använda som en vanlig transportväska då den har ett handtag upptill. Och när väskan dessutom har en snygg design, var det inte svårt att utse den till testets vinnare.

Maxvikten för denna hundcykelkorg är 6 kg.

Betyg: 4.9/5


Trixie cykelkorg med galler för styre Antracit

Motivering: Även testets tvåa kommer från välkända Trixie. Detta är en robust cykelkorg i polyrotting, som är en slags konstrotting, som är hållbar och lätt att hålla ren. Korgen har en överdel av plastöverdraget metallgaller. Vi gillar särskilt att gallret är så pass högt så att hunden kan sitta upp ordentligt och titta ut. Gallret går även att ta bort helt, och tar på så vis mindre plats vid förvaring.

I botten av korgen finns en mjuk avtagbar dyna, så att hunden kan sitta eller ligga bekvämt i den. Som extra komfort kan man med fördel lägga i en separat fluffig filt, så att hunden även får lite mjukt och känner sig tryggare med stöd i sidorna.

Korgen går lätt och smidigt att fästa i styre med de medföljande snabbfästena, och sitter stadigt. Denna typ av cykelkorgar finns också att köpa avsedda för pakethållaren. De är i regel lite större och har en högre maxvikt.

Denna korg är något mindre än testets vinnare, och har en maxvikt på 5 kg.

Betyg: 4,7/5


Trixie cykelkorg med galler för pakethållare

Motivering: Denna cykelkorg passar dig som vill ha din hund placerad på pakethållaren. Det är det lämpligaste stället om du har en lite tyngre hund.

Korgen är tillverkad av naturligt pilträd och har en kupol i form av ett galvaniserat metallgaller. På botten finns en mjuk avtagbar dyna så att din pälskling sitter mjukt och bekvämt. Även denna cykelkorg är lätt att ta av och på, och sitter stadigt.

 Ett plus för den väl tilltagna höjden, så att din fyrbenta vän har plats att sitta upprätt och titta ut. Även här kan hela gallret enkelt tas bort, vilket är en stor fördel vid förvaring.

Denna cykelkorg finns i två storlekar. Den mindre varianten har en maxvikt på 8 kg, och den större på 12 kg.

Betyg: 4,7/5


CoFit cykelkorg för styre

Motivering: Testets fjärdeplats ger vi till en trendig och snyggt designad cykelkorg, som sticker ut lite grann från mängden. Denna korg kommer från märket CoFit, och har genomgående fått höga betyg av användarna. 

Cykelkorgen är tillverkad av en lätt aluminiumram, och går att fälla ihop, och tar då minimal plats. Själva tyget på korgen är en slitstark och vattentät Oxford-duk som är lätt att rengöra. 

Denna cykelkorg är en så kallad multifunktionskorg. Den kan även användas som t.ex. shoppingbag, campingväska eller som utomhusbehållare. Den har flera förvaringsfickor, samt skumgummibelagda handtag för ökad komfort när du ska bära något i den. Man monterar på de medföljande fästena, och därefter är det enkelt att haka på och av korgen på din cykel.

Nackdelen med en korg av denna typ är att du inte har något som hindrar din hund från att hoppa ut. Därför ska en sådan korg endast användas om du har en mycket lugn och orädd hund, som inte lätt stressar upp sig om något oförutsett dyker upp.

Maxvikten för denna cykelkorg är 5 kg.

Betyg:4,6/5


Karlie cykelkorg med galler för styre

Motivering: Här är ytterligare en cykelkorg försedd med galler. Vi gillar denna typ av korg då den, enligt oss, är den säkraste modellen. Dels kan hunden inte hoppe eller ramla ut ur den. Och dels är hunden skyddad av metallgallret om olyckan skulle vara framme och hela cykelkorgen av någon anledning skulle lossna. Då är det metallgallret i första hand som får ta smällen, istället för din hund. Gallret fungerar då lite som en yttre hjälm.

Karlies cykelkorg är tillverkad i pilträd, och metallgallret går att plocka av helt vid förvaring.

Maxvikten för denna korg är 5 kg

Betyg: 4,6/5


Varför ska man köpa en hundcykelkorg?

För dig som gillar att cykla kan det vara en god idé att införskaffa en hundcykelkorg så att din fyrbenta vän kan få följa med på gemensamma äventyr. Och framför allt om du har en väldigt liten hund eller en valp, som inte orkar gå så långt, är cykelkorg ett utmärkt alternativ. På så sätt kan ni ta er längre bort och ta en promenad på nya oupptäckta marker, och sedan cykla hem igen.

Vilka faktorer behöver man tänka på vid val av hundcykelkorg?

När man väl bestämt sig för att köpa en hundcykelkorg kan det vara svårt att veta vad det är man ska titta efter, och vad man ska jämföra mellan de olika modellerna som finns på marknaden. Här kommer en liten förteckning över vad du ska vara särskilt uppmärksam på.

Säkerhet

Det allra viktigaste är förstås säkerheten, både för dig och för din hund. 

De säkraste cykelkorgarna är de som har ett tak av något slag som gör att hunden inte kan ramla eller hoppa ur korgen. I vårt test finns både korgar med nättak, med metallgallertak och helt utan tak. Vilken sort du ska välja beror främst på vilken sorts hund du har. Är din hund det minsta nervös och orolig av sig, bör du välja en korg omgärdad av ett tak i någon form. 

Visst kan det vara trevligt att kunna klappa hunden och ha direktkontakt med den under cykelturen, utan att ha något nät eller galler emellan. Men tänk då på att fästa hundens koppel väldigt kort så att den känner att den inte kan hoppa ur. Kopplet ska alltid fästas i en sele, aldrig direkt i ett halsband, då hunden riskerar att kvävas om den ändå skulle hoppa eller ramla ur cykelkorgen.

En annan säkerhetsfaktor är hur bra korgen sitter fast på cykeln. Den ska alltid sitta stabilt och utan att röra sig. Om du märker att din nyinköpta cykelkorg inte passar optimalt på din cykel, så ska du absolut lämna tillbaka den och prova en annan sort.

Tänk också på att alla fästen måste underhållas och skruvas åt med jämna mellanrum. Ha som rutin att kontrollera alla skruvar och muttrar då och då.

Komfort

Vad gäller komfort tänker vi i första hand på hundens komfort. Din hund måste kunna sitta eller ligga bekvämt i sin korg, utan att känna oro exempelvis för att den ska ramla igenom. Därför behöver cykelkorgens botten vara jämn och stabil, och hunden måste känna att den får ordentligt fäste och inte glider runt i korgen. 

Vad gäller din egen komfort tänker vi främst på att det ska vara lätt att montera på och av cykelkorgen på cykeln. Prova gärna i butiken hur din tilltänkta korg fungerar, och att du känner dig bekväm med att utföra detta moment själv.

En ytterligare sak är förstås hur bekvämt det känns att ha cykelkorgen med hunden när du väl är i rörelse. För att det ska kännas stabilt får cykelkorgen inte vara alltför tung. Detta gäller när du ska ha korgen på styret. 

Väljer du istället en cykelkorg anpassad för pakethållaren, är det viktigaste att cykelkorgen passar just din cykel så att den sitter stabilt. En korg som vinglar och rör sig kan göra din hund mycket orolig och rädd. Cykelturen blir då en plåga för hunden, istället för den härliga gemensamma stunden som det var tänkt.

Tak

Som vi redan diskuterat ovan, finns det cykelkorgar både med och utan tak. Förutom säkerhetsaspekten finns det även tak som skyddar mot t.ex regn eller stark sol. En del korgar har det som extra tillbehör. 

Om du behöver denna typ av tak avgörs i första hand av hur du tänkt använda din cykelkorg. Kommer du att cykla med hunden i både ur och skur, eller när det är mycket varmt ute, kan ett sådant tak vara en bra investering.

Användningsområden

Ett flertal hundcykelkorgar går även att använda till annat. Exempelvis finns korgar som kan göras om till en hundbädd eller till en bilbältesstol för hunden. Andra kan användas som shopping- eller som campingväska. Fundera på om du har behov av att kunna använda din hundcykelkorg till andra behov. 

Om du vill att cykelkorgen ska kunna användas på andra sätt, behöver du se till att det är enkelt och behändigt att göra de olika förändringarna. Att exempelvis cykelkorgen som även är en hundbädd smidigt går att göra om från det ena till det andra. Om det krävs många olika moment för förvandlingen, är risken stor att du inte kommer att utnyttja möjligheten. 

Förvaringsfickor

Många cykelkorgar har förvaringsfickor av något slag. Men det kan variera stort från en modell till en annan, hur många och hur stora fickorna är. Fundera på om du har behov av denna extra förvaring när du väljer din hundcykelkorg.

Anpassningsförmåga

Är det fler i familjen som ska använda cykelkorgen på sin cykel. Då kan det vara bra att välja en modell som är anpassningsbar till många olika cykelstorlekar och modeller.

Styre eller pakethållare?

En primär fråga är om du vill att din hundcykelkorg ska placeras framme på styret eller bak på pakethållaren.

Det är i mångt och mycket en fråga om tycke och smak. Är du bekväm med att ha korgen på styret, då det innebär en viss känslighet för vikt styrförmågan. Att han hundkorgen på pakethållaren påverkar inte din styrförmåga, och du kan också ta med en lite större och tyngre hund. Men å andra sidan kan du inte ha direkt kontakt med din hund under er cykeltur.

Innan du köper din cykelkorg måste du ha bestämt dig för var du vill ha den placerad. Det är skillnad på de olika modellerna, och vad vi vet finns ingen som passar på båda ställena.

Hur kan man lära hunden att sitta i en hundcykelkorg?

Det är viktigt att du försiktigt tränar din hund på att sitta i sin nya cykelkorg. Nedan följer de steg som är nödvändiga i er gemensamma träning.

  1. Låt din hund bekanta sig med cykelkorgen hemma i sin vanliga trygga miljö. Du kan med fördel låta den stå framme, och kanske lägga en mysig fluffig filt i den, så att hunden frestas att gå och lägga sig där.

    Vill du inte låta cykelkorgen stå framme, ska du istället plocka fram den när du känner att du har tid att träna din hund. Lägg in hundens favoritgodis i korgen och försök få den att självmant kliva in i korgen. När den väl gått in i korgen ska du uppmana den att sitta kvar där en stund. Belöna med godis.

  1. När du tränat steg ett några gånger, och känner att din hund känner sig bekväm med att sitta i sin cykelkorg, kan du gå vidare till nästa moment. Då kan du lyfta upp korgen medan hunden sitter i den. Gå gärna omkring hemma med hunden i korgen.

Efter ett par gånger kan du prova med att fästa korgen på cykeln. Därefter kan du gå och leda cykeln, och hela tiden se till att hunden inte blir rädd eller drabbas av panik.

  1. När de två första momenten fungerar problemfritt är det dags att sätta sig på cykeln och cykla i långsamt tempo i närområdet. Var hela tiden uppmärksam på att hunden är med på det som sker. 

Som så många gånger förr är det klokaste att skynda långsamt, för att få en trygg hund som kommer att uppskatta era gemensamma cykelturer lika mycket som du själv gör.