Fågelskrämma balkong

Fåglar är ju trevliga att se på, men fåglar som bajsar, orsakar skada och bygger bo kan bli en riktigt plåga. Det mycket vanliga problemet med fåglar som häckar runt fastigheter och saboterar utemiljön är minst sagt något som är irriterande för många hyresgäster och bostadsägare. Dessutom skräpar de ofta ner och använder platsen som toalett. Att få bort dessa blir viktigt för att återskapa trivseln i hemmamiljön. Det finns även fåglar som bär på bakterier och sjukdomar och de kan överföra löss eller olika sjukdomar till människor och husdjur.

Samtliga tips vi ger nedan går ut på att få fåglar att undvika platsen, inte att skada dem. Det finns det ingen anledning till.

Sätt ut skrämmorna före häckningsperioden

De flesta fåglar i Sverige häckar under perioden mars till juni. Därför bör du sätta ut dina skrämmor före mars. En del fåglar är fredade under häckningsperioden så då är det för sent att sätta in åtgärder.

Däremot är reglerna så att om fåglarna orsakar besvär för dig, skitar ner och är en så kallad sanitär olägenhet får du göra något åt ditt problem med dem trots att det är under häckningsperioden. Därför kan du få skrämma iväg fåglar och ta bort deras ägg och bon på dessa grunder. Prata alltid med någon mera kunnig om du är osäker på vad som gäller. Det kan vara t.ex. din fastighetsägare eller en skadedjurssanerare. Tänk på att det alltid är fastighetsägarens ansvar mot dig som bor där att förebygga och begränsa fåglars möjlighet att störa och orsaka skada. Behöver problemet lösas kan det därför också vara rimligt att de står för kostnaden och arbetet. Detta regleras enligt

Miljöbalken

1. Häng upp gamla CD-skivor

Häng upp dem i en tunn tråd med baksidan utåt. Cd-skivorna kommer både att röra sig i vinden och reflektera ljuset. Inget av detta attraherar fåglar.

2. Aluminiumfolie

Om du inte har eller inte vill hänga upp CD-skivor kan strimlor av aluminiumfolie fungera lika bra. Häng upp dem på samma sätt, med den blanka sidan utåt.

Reflekterande Bird Tape

Finns att köpa för cirka hundra kronor för en 45-meters förpackning. Har ungefär samma verkan som de två tidigare redovisade. Obs. tejpen har ingen klisteryta utan måste bindas fast.

Du kan köpa den till exempel här

Bird tape

Dekaler

Det finns även dekaler av rovfåglar, ormar och gummiormar att placera ut. Dessa kan fungera som en tillfällig lösning eftersom fåglar undviker sådana djur. Problemet med dessa är att om fågeln återkommer ofta, kommer den att lära sig att, ”den där rör sig ju inte, så den är inte farlig” Med andra ord enbart en tillfällig lösning.

Uggla med rörligt huvud

En bättre lösning än dekaler. Du kan köpa en på till exempel Granngården för runt 200 kronor

Uggla med rörligt huvud