Bästa Fästingmedel till katt

Fästingmedel till katt – den fullständiga guiden

Alla vi ägare till katter som vistas ute, har nog mer än en gång fått plocka bort fästingar på vår fyrbenta vän. Bästa sättet att få bort hela fästingkroppen är att använda en så kallad fästingpenna. Den ser ut som en penna, men har en ögla i spetsen. I andra änden finns en knapp som man trycker ut öglan med. Man ska alltså lägga öglan runt fästingen, och sedan vrida motsols så får man loss hela fästingen, utan att någon del sitter kvar. Fästingpennan fungerar även på mycket små fästingar, och ska vara en självklarhet hos varje hem som har en eller flera katter. Den finns att köpa på apotek, hos veterinären och i en del djuraffärer.

Behöver man använda fästingmedel till sin katt

Man måste självklart inte använda något fästingmedel om man inte vill. Men då måste man istället gå igenom katten mycket noga varje kväll och avlägsna alla fästingar den fått under dagens utevistelse. Och under alla mina år då jag träffat hundratals katter, vet jag att det kan skilja väldigt mycket mellan katter hur mycket fästingar de får. 

Vissa katter är riktiga fästingmagneter, och kan inte gå över en gräsmatta utan att bli angripna av ett antal fästingar. Andra får bara ett par stycken fästingar under en hel säsong. Enligt min erfarenhet är katter med mycket vitt i regel hårdast drabbade, samt katter med tjockare päls. Samt att gamla katter inte brukar drabbas lika hårt. Men som sagt, det är väldigt individuellt, och du märker snabbt vilken kategori din katt tillhör.

Skulle din katt vara en av de lyckligt lottade som bara blir angripen ett fåtal gånger per år, kan du fortsätta med att gå igenom din katt varje kväll och avlägsna eventuella parasiter med fästingpennan, och behöver inte fundera på något fästingmedel.

Men de stora flertalet drabbas så pass mycket, att ett fästingmedel är att föredra. Det samma gäller om du själv vill slippa att kontrollera kattens päls varje dag.

Vilka olika medel finns det

Numera finns ett flertal olika medel att ta till för att undvika fästingar på sin katt.

Metallbricka

Det allra senaste är att man kan inhandla en liten metallbricka som man fäster i en eller två nyckelringar, som sedan fästes på kattens halsband. Om du ska använda en eller två nyckelringar avgörs av din katts vikt. Själva metallbrickan är laddad med bioenergi som är det som utgör själva skyddet mot fästingar. Bioenergin utstrålar ett magnetiskt fält, vilket gör att fästingarna inte kan lokalisera katten, och därmed inte kan angripa den.

Här måste du tänka på att ALLTID använda ett katthalsband med s k panikhake, dvs att halsbandet öppnas om katten skulle fastna exempelvis i ett träd, eller med sitt eget bakben när den försöker få bort halsbandet. Så den här lösningen passar bäst för katter som redan är vana att ha halsband på sig ute.

Metallbrickans fästingskydd varar i cirka två år, vilket är längst av alla tillgängliga fästingskydd.

Bästa metallbrickan

Fästinghalsband

Så kallade fästinghalsband har funnits på marknaden en längre tid, och är ett mycket effektivt sätt att hålla fästingarna borta. Det är att slags mjukt plastliknande halsband som du sätter på katten, alldeles oavsett om den har ett vanligt halsband eller inte. Fästinghalsbandet är konstruerat så att de lossnar om katten skulle fastna någonstans.

En annan fördel med dessa halsband är att de tål vatten, så du behöver inte vara orolig om katten skulle vara ute vid regn. Effekten håller i sig i 8 månader. Halsbandet skyddar även mot löss och loppor.

Bästa fästinghalsbandet

Detta halsband rekommenderas inte om katten dagligen umgår med små barn.

Varning

Här vill jag passa på att utdela en stor VARNING! Använd enbart halsband där det uttryckligen står att det kan användas på katt. Vissa halsband är enbart framtagna för hund, men kan vara av samma märke och utseende som halsbanden för katt. Dödsfall hos katter ha rapporterats pga att man använt ett halsband som varit avsett för hund.

Spot-on

En annan metod för att undvika fästingar är så kallade spot-on. Det är små pipetter som innehåller en liten mängd vätska. Vätskan ska droppas direkt på kattens hud i nacken mellan skulderbladen.

Detta görs enklast genom att man gör en liten bena i pälsen så att huden blottas. Sedan droppar man direkt på huden. Man kan göra 2-3 benor så att inte allt hamnar på samma hudfläck. Detta för att förhindra lokal irritation i huden. Irritation är ovanligt, men kan ses hos en del mycket känsliga katter.

Om man bara droppar spot-ons på pälsen, är det inte säkert att tillräcklig mängd vätska tränger ner i huden, och då uteblir effekten.

En spot-on behandling håller i cirka en månad, och måste alltså upprepas med jämna mellanrum under fästingsäsongen.

Tänk på att inte klappa katten på appliceringsstället under ett par timmar efter behandlingen. Likaså får katten inte bli blöt under denna tid.

Bästa Spot-on mot fästingar

Line-on

Line-on liknar Spot-on, men istället för att bara droppas i nacken, ska en line on appliceras längs hela kattens rygg. Här behöver du inte göra någon bena för att komma ner i kattens hud. Du behöver bara droppa medlet längs hela ryggen, direkt i pälsen. 

Medlet fungerar så att det bildar en hinna av silikon runt katten. När en fästing angriper blir den fångad av silikonet och kan inte röra sig, utan dör och faller av.

Tänk på att det tar upp till 3 till 6 dygn för medlet att sprida sig och få full effekt. Om katten blir blöt, behöver behandlingen upprepas, eftersom vatten förstör den skyddande barriären.

Spray

Man kan även använda spray mot fästingar. Dessa sprayer säljs i en bekväm sprayflaska där du först pumpar upp rätt mängd spray (1,5 ml per pumptryck). Vilken mängd du behöver avgörs av kattens vikt, samt av om den är kort- eller långhårig. En långhårskatt kräver mer spray än en korthårig.

När du pumpat upp rätt mängd, sprayar du medlet jämnt fördelat över kattens päls. Du ska göra det mothårs från 10 till 20 centimeters avstånd. Därefter ska du gnida in medlet så att det når kattens hud. Katten ska sedan självtorka. Det är viktigt att katten inte kommer åt att slicka sig innan den är helt torr. Använd vanlig plasttratt för att förhindra det. Likaså ska man inte klappa katten innan den torkat. Detta är särskilt viktigt gällande små barn.

Denna behandling måste upprepas med en månads mellanrum för att uppnår kontinuerlig effekt.

Bästa fästingspray

Tabletter

Att ge katten tabletter är ytterligare en metod att skydda den mot fästingar. Man behöver ge 1-2 tabletter per dag. Bor man i ett högriskområde behöver man ge dubbel dos. Tabletterna ges antingen direkt i munnen, eller blandas i kattens blötfoder.

Fördelarna med denna metod är att tabletterna tillverkas av helt naturliga ämnen, och är alltså helt ofarliga för både katten och människor. En annan fördel är att de inte påverkas av om katten är ute vid regn och blir blöt.

Denna metod passar inte för dig som har en katt som är svår att få i tabletter (och det är många!). Tablettskeptiska katter är mästare på att undvika det de inte vill svälja. Katten kan äta upp sitt blötfoder, och du tror att den fått i sig dagens dos, bara för att senare hitta en utspottad tablett i något hörn. Själv har jag vid mer än ett tillfälle hittat riktiga gömmor, där fler utspottade tabletter samlats 😀 

Att tänka på är att du inte får glömma att ge dosen, utan för att katten ska vara skyddad krävs kontinuerlig daglig dos. Dessutom tar det cirka en vecka innan medlet börjar vara verksamt.

Bästa tablett mot fästingar

Hur ska jag välja medel

Vilket medel du ska välja handlar mycket om tycke och smak. Vilken metod du väljer hänger helt på vad som är mest bekvämt för dig och din katt.

Om det handlar om en kattunge eller en diande hona behöver du vara vaksam, då alla medel inte är lämpliga för dessa. Likaså om din katt har någon sjukdom eller medicineras. För det sistnämnda bör du rådfråga veterinär innan du köper fästingmedel till din katt.

Vad gäller kattungar anser jag personligen att de inte ska släppas ut innan de blivit kastrerade. Då behövs inte heller något fästingmedel.

Men för det stora flertalet katter är det alltså helt upp till dig som ägare att välja det medel du finner bäst och bekvämast. Vilket märke du väljer handlar ofta om priset.

Viktigt att tänka på

Fästingmedel anses vara helt ofarligt för katten, så du behöver inte avstå av rädsla för biverkningar.

Dock vill jag upprepa min varning till dig som väljer att använda fästinghalsband på din katt. Kontrollera en extra gång så att halsbandet du köper verkligen är tillverkat för att användas på katt. 

En del halsband är enbart lämpliga för hund, och kan alltså inte användas på katter. Varje år dör ett flertal katter pga att deras ägare inte uppmärksammat detta faktum, eller att de trott att det inte spelar någon roll om man använder ett halsband som egentligen är anpassat till hundar.

Sprid gärna vidare denna viktiga information! Det kan vara skillnaden på liv och död för någons katt.