Vitaminer och mineraler
Hundar behöver precis som människor dagligen få i sig vitaminer och mineraler. Basfödan och aktivitetsgraden styr behovet av extra näringstillskott. En korrekt utfodring med välbalanserat innehåll av spårämnen, vitaminer och mineraler är nödvändig för en god allmänhälsa, kondition och pälskvalité.
Problem som försvagat immunförsvar, hudbesvär och dålig päls kan nästan alltid hänföras till brist på vitaminer och mineraler.
Behovet av extra tillskott varierar för olika individer. Hundar med hög aktivitetsnivå t.ex. valpar, dräktiga och digivande tikar har dock ett större behov än andra. Ger du inte din hund helfoder är det extra viktigt att komplettera maten med vitaminer och mineraler.
Välj rätt sele
Selar finns i olika utföranden och används för skiftande ändamål. Vanligast är spårselar som främst används vid bruksträning men även när man cyklar eller promenerar med hunden. För att selen skall fungera på ett korrekt sätt är det viktigt att den sitter bra.
Bröstmåttet, d.v.s. omkretsen runt hundens bröst är avgörande för passformen. Hundens övriga kroppskonstitution har inte någon större betydelse eftersom selen sitter runt bröst och bogparti. Måttangivelserna på respektive sele anger det maximala bröstmåttet för selen.
Valpar & valpmjölk
Tikens modersmjölk innehåller protein, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer i koncentrationer speciellt avsedda för valpar. Under valpens första levnadsveckorna läggs grunden för en sund utveckling.
Om någon valp blir utan modersmjölk, t.ex. om tiken fått många valpar eller om någon är oförmögen att dia är det mycket viktigt att valpen på konstgjord väg får sitt näringsbehov tillgodosett.
Den konstgjorda valpmjölken har exakt samma innehåll som äkta modersmjölk och fyller dessa behov. Valpen dias enklast med speciella nappflaskor avsedda för hundvalpar.
Välj rätt koppel
Koppel kan delas in i två olika grupper, “vanliga” koppel med fast längd och rullkoppel med justerbar bandlängd. Utbudet är stort och varianterna många. Koppel med fast längd tillverkas vanligtvis av läder, bomull eller terylene. Läderkoppel är mycket slitstarka och behagliga att hålla i.
Koppel tillverkade av bomulls- eller teryleneband är smidiga och lätta att stoppa i fickan, dessutom är de billigare än läderkoppel. Det är dock svårt att ge generella råd för hitta att rätt koppel, låt din egen smak och hundens storlek avgöra dina val.
Kopplets längd i cm och bredden i mm. Ex. 12/190 betyder att kopplet är 12 mm brett och 190 cm långt.
Hundens vikt / Lämplig bredd
0 – 10 kg / 5 – 10 mm
10 – 25 kg / 10 – 15 mm
Över 25 kg / 15 – 25 mm
Ovanstående måttangivelser är ungefärliga och gäller inte runda koppel eller utställningskoppel.
Välj rätt karda
Kardor finns precis som borstar i många olika utföranden. Form och storlek är en ren smaksak och avgörs av bl.a. hundens storlek och pälskvalité. Till pälsvården är kardan ett behändigt hjälpmedel vars främsta uppgifter är att avlägsna underull och dött hår under fällperioder samt till att rensa pälsen.
Många hundägare väljer också kardan till tovutredning, ofta tillsammans med en grovtandad kam.
Välj rätt kam
Vid val av kam är det viktigt att kammens täthet passar hundens päls. Grova och extra glesa kammar passar långhåriga hundar med tjocka och krulliga pälsar t.ex. Newfoundland och pudel.
Medium tandavstånd används till hundar med medellånga pälsar t.ex. Golden Retriever. Kam med extra fin eller fin tandning används till släta eller korta pälsar t.ex. Labrador Retriever. Ibland används också kam med extra fin tandning för att avlägsna underull hos trimraser.
Välj rätt borste
Borstens form och storlek har ingen avgörande betydelse för pälsvården utan är en ren smaksak.
Borstar med naturborst eller äkta borst används till alla pälstyper, främst för att ge pälsen ett vackert utseende. De är relativt mjuka och därigenom skonsamma men når inte ner i tjocka pälsar för grundlig utborstning.
Nylonborstar har samma egenskaper och användningsområde som borstar med äkta borst men har en tendens att ge statisk elektricitet i mjuka pälsar. För användning till vardags är nylonborsten mycket prisvärd.
Borstar med piggar används främst till hundar med mycket päls för utborstning och för att öka volymen.
Mixborstar har nylonpiggar med borst runt om som stabiliserar och gör att borsten når djupare i pälsen. Dessa används främst till hundar med mjukt och långt hårlag t.ex. Afghan.
Trimma med kniv
Förenkla trimarbetet – använd trimknivar.
Hundar vars päls saknar naturlig hårfällning, bl.a. spaniel- och strävhårsraser samt flertalet terriers bör kontirnuerligt trimmas.
För att pälsen skall kunna förnyas är det viktigt att dött underull och täckhår inte skärs eller klipps utan plockas bort för att ge utrymme åt nytt hår.
Trimarbetet kan förenklas om man nyttjar specialanpassade verktyg, främst underullsknivar och trimknivar. Underullsknivar avlägsnar underull och trimknivar dött täckhår, båda utan att beskära pälsens hår. Val av knivmodell och grovlek är individuellt och beroende Val av knivmodell och grovlek är individuellt och beroende på pälsens tät- och strävhet.
Objudna gäster - Skabb
Skabb som drabbar hundar kommer vanligtvis från räven. Vanliga symtom är håravfall och frenetiskt kliande. Skabbangrepp måste behandlas omedelbart. Hunden kan både behandlas utvärtes med kraftiga bekämpningsmedel eller invärtes med preparat i injektionsform. Behandling av rävskabb måste vanligtvis upprepas vid ett flertal tillfällen. Skabb kan inte överföras på människor men smittar lätt mellan hundar.
Objudna gäster - Löss
Löss är relativt vanliga hos hundar. Lusangrepp sker framförallt under vintern då hunden mestadels vistas i en varm bostad. Vanligast är den blodsugande lusen. Den orsakar klåda och hittas vanligtvis bakom hundens öron. Mindre vanlig är den pälsätande lusen som lever fritt i pälsen. Den är ungefär lika stor som den blodsugande, ca 2 – 3 mm. Löss bekämpas effektivt med ohyreschampo eller andra förekommande preparat. Hundlöss smittar inte till människor.
Objudna gäster - Loppor
Loppor flyttar obehindrat mellan olika värddjur. Vanligast är att hundar drabbas av kattloppor. Hundloppor är betydligt ovanligare och påträffas framförallt i södra Sverige. Hundar kan också angripas av loppor från andra vilda djur t.ex. igelkottar. Loppor är inte lika stationära som löss och överlever längre perioder utanför pälsen. Det är därför viktigt att hundens närmiljö rengörs grundligt. Loppor bekämpas med både ohyreschampo och andra preparat.
Objudna gäster - Loppor
Fästingar som angriper hundar suger blod och orsakar lokala irritationer. Det finns ett flertal fästingburna sjukdomar som kan drabba hundar, vanligast är Borrelia och Erlichia. Fästingar lever fritt i naturen i fuktiga områden vid t.ex. sjöstränder och kärrmarker. Enklast att behandla hundar som drabbats av fästingangrepp är att mekaniskt plocka bort fästingen. Till detta finns många hjälpmedel t.ex. pinsetter och snaror. Tiguspray bekämpar också fästingar mycket effektivt.
Behövs hundtäcke?
Täckets huvudsakliga uppgift är att skydda mot vatten och vind som lätt kyler ner hundkroppen. Vintertid kan hundar med kort päls lätt bli nedkylda vilket ökar risken för sjukdomar.
För jakt- och arbetande hundar hjälper täcket till att bl.a. bibehålla kroppstemperaturen under vila. Rygglängden d.v.s. avståndet från manke till svansrot är det mått som skall motsvara täckets angivna längd.
Läs mer: Hundvisselpipa bäst i test
Edvin Berggren är en skribenterna på hemsidan. Edvin är stolt husse över de två Pomchi-hundarna Basse och Gurra. (Pomeranian-Chihuahuamix) Förutom hundar och djur är Edvin även passionerad av internetmarknadsföring. Det rimmar därför väldigt bra att Edvin har fått möjlighet att arbeta med både djur och internet här på lurvigt.se
Edvin är också en djurrättsaktivist och vegan som brinner för djurättsfrågan.