Förstå kattens kroppspråk och beteende

Det brukar sägas att hundar har ägare, medan katter har tjänare. Kanske är det så, här skall vi hur som försöka lära dig att förstå katten lite bättre..

Att förstå katten kan hjälpa dig på en mängd olika sätt. Ett exempel kan vara att förstå kopplingen hur du kan lugna katten infor transporter, nya möten eller andra stora livsförändrande situationer. (Detta kan oftast lösa genom lugnande feromoner)

Kroppsspråk och kommunikation, tillgivenhet och trygghet

Dessa två egenskaper kan ofta sammankopplas. En tillgiven och trygg katt kommer att vilja vara nära dig, till och med på dig, klappas och så vidare. Forskare menar att klappningen hos katten påminner om när den var kattunge och togs om hand av kattmamman bland annat genom att hon slickade den.

Puffande och jamande

Det här betyder att katten vill ha något. Det är upp till dig att tolka vad. Kanske är det mat den vill ha, eller att den vill leka, eller att den vill att ni skall göra något annat kul ihop, som att bara vara nära varandra.

Spåra katten med Katthalsband med GPS

Trampande på stället med framtassarna

Det här är ett genetiskt beteende. När katten var unge och diade trampade den på sidorna runt spenen vilket ökade mjölkproduktionen Gör din katt det på dig innebär det att den vill ha mat och/eller att den är präglad på dig, ser dig som sin mamma.

Katten gnider sitt huvud mot dig

Katter har i kinderna körtlar som utsöndrar feronom. När den gnider huvudet mot dig lämnar den kvar ett doftspår som talar om för andra katter att den här människan och jag hör ihop. Man skulle kunna kalla det ett slags revirinhägnad.

Spinnande

Ett tydligt tecken på välbefinnande. Av kattdjuren är det i stort sett bara tamkatten som har förmågan att spinna.

Katten tittar på dig och blinkar sedan lugnt och sakta.

Det är ett tecken på tillit katter emellan. Du kan göra samma sak mot katten för att visa att du är en vänligt sinnad stjäl och snabbare vinna dens förtroende.

Aggressivt beteende

Det är lättare att känna igen det beteende som uppvisas vid ilska eller rädsla. Katten kröker rygg, visar tänderna och morrar. Observera att den kan visa delar av samma beteende vid ensamlek, då ofta även kombinerat med sidohopp. Ofta börjar ett aggressivt beteende med en piskande svans.

Går det att dressera en katt

Många anser att det inte går och drar därför ofta den felaktiga slutsatsen att katter är mer ointelligenta än till exempel hundar. Så behöver det inte alls vara. Snarare är det så att katter är mer självständiga än hundar.
Men visst går det att lära katter saker, som till exempel att gå på lådan, sitta på kommando,, sitta på bakbenen använda klösbräda. Klättra i klätterställningar och så vidare. Det handlar bara om att vara lite tålmodig, välja rätt tillfälle, och rätt belöningsmetod.

Läs om Världens äldsta katt

Hålla katten aktiv

Trots att katter kan sova upp till 18 timmar per dygn gillar de att vara aktiverade. Aktivera katten med lämpliga lekar och leksaker.

Att skaffa ytterligare en katt

Katter har ett starkt revirtänk och släpper inte in vem som. Därför kan det bli problematiskt

att skaffa ytterligare en katt, men det fungerar med lite ”katt-tänk”. Det är vanligen enklare om den nya familjemedlemmen är en unge. Vänj katterna vid varandras dofter och vid att du luktar av båda katterna. Se till att de har separerade kattlådor och matplatser. Stressa inte på sammanförandet.

Katt och hund

Behöver inte innebära några problem, speciellt inte om man för dem tillsammans när båda är unga. I övrigt gör på samma sätt som när du introducerar en ny katt i huset. En av dem, vanligtvis katten, kommer att dominera över den andra.

Klipp aldrig en katts klor. Det är ett kraftigt intrång i kattens liv. Klorna är kattens främsta skydd och vapen vid jakt. Dessutom tar du om du klipper kattens klor bort ett av dens största nöje, att klättra.