Klotång hund Bäst i test 2022

Hundar använder sina klor för att kunna gräva och ibland för att hålla fast/skada ett byte. Precis som våra naglar växer hundars klor hela tiden och behöver därför klippas med jämna mellanrum. Hur ofta beror till stor del på hur ofta och mycket hunden rör på sig, samt om underlaget är företrädesvis mjukt eller hårt.

För att sköta hundens klor finns det några olika hjälpmedel att använda sig av. Det vanligaste om hundägaren sköter kloklippningen själv, är att använda en klotång, de finns av två typer, saxmodell och giljotinmodell. Generellt sett passar saxmodellen bäst för klippning av mindre hundrasers klor och giljotinmodellen till större hundar.

Om man nu inte vill använda sig av klotång kan man i stället använda sig av en vanlig nagelfil eller en eldriven klofil. Att använda tång går fortare, men att använda fil kan kännas säkrare.

Läs mer om hundvård Hundtrimmer

Det finns åtminstone ytterligare ett alternativ för kloklippning och det är att ta hunden till en veterinärklinik och låta göra det där. Det är inte särskilt dyrt.

Nedan finns en presentation av några klotänger och kloslipar, därefter kommer det lite som är viktigt att veta om kloklippning och några övriga allmänna tips.

Klotänger

KERBL L KLOTÅNG

Pris: 119 Kronor

Storlek: cirka 14 centimeter

Typ: Saxtång

Robust handtag som gör att den ligger stadigt i handen. Även klippdelen är robust och kraftig vilket gör den till ett bra alternativ.

OSTER PREMIUM

Pris: 199 kronor

Storlek: cirka 13 centimeter

Typ: Saxtång

Vi vet från till exempel hundtrimmer att Oster tillverkar väl genomtänkta och kvalitativa hjälpmedel för att hålla hunden i trim. Klotången är inget undantag. Den är en stabil och skarp klotång med ergonomiskt handtag som gör klippningen säkrare och mer precisionsenlig.

M-Pets Klotång

Pris: 85 Kronor

Storlek: cirka 12,5 centimeter

Typ: Saxtång

Robust och kraftig, om vi ser till saxtänger och pris, absolut bästa köp.

Trixie klotång

Pris: 35 Kronor

Storlek: Cirka 11,5 centimeter

Typ: Giljotintång

Stabil och tång med bra grepp. Flertalet användare menar dock att tången inte fungerar särskilt bra, att tången inte klipper rent utan fransar klorna även på små, tunna klor och dessutom inte klarar av att klippa genom större hundars klor.

Kloslipare

Låt oss först säga att den hoptryckning av klon som en kloklippare ger kan upplevas som obehaglig av en del hundar. Samtidigt är det så att de vibrationer och ljud som en kloslipare skapar kan ge ännu större olustkänsla hos hunden. Samtidigt tar kloslipning generellt sett längre tid än än kloklippning.

Om man väljer att köpa en kloslip bör man framförallt titta på ljudvolym, vibration, effekt och batteritid.

Andis Klofil

Pris: 699 Kronor

Sladd/batteri: Batteri

Hastigheter: 2

Sliprullar: 2

Ljudnivå: Ej uppmätt, men relativt låg.

Laddning: Batteritid cirka tre timmar, men kan även användas med laddningskabel inkopplad.

Övrigt:

Passar för i stort sett alla typer av klor. Två typer av sliprullar ingår, en för grovslipning och en för finslipning medföljer vid köp.

ANIGMO Kloslip

Pris: 329 kronor

Sladd/batteri: Batteri

Hastigheter: 2

Sliprullar: 1

Ljudnivå: 50 dB

Laddning: USB

Övrigt: En populär kloslip tack vare att den den har tre olika storlekar för klor och slipsten i diamant vilket gör att den arbetar effektivt. En del användare anser att denna kloklippare inte är lämplig för större hundars klor.

INF Kloslip

Pris: 279 kronor

Sladd/batteri: Batteri

Hastigheter: 2

Sliprullar: 1

Ljudnivå: Ej uppmätt, men relativt låg

Laddning: Upp till sjutimmars användningtid per laddning

Övrigt: Tålig slipsten med diamantbeläggning på toppen.

MOSER kloslip

Pris: 429 kronor

Sladd/batteri: Batteri

Hastigheter: 2

Sliprullar: 4

Ljudnivå: Ej uppmätt, men relativt låg

Laddning: 2 st utbytbara AA-batterier. Alltså ej laddningsbar

Övrigt: Valbart om man vill slipa åt vänster eller höger. Inbyggd belysning som lyser upp klon vilket underlättar arbetet, speciellt om hunden har mörka klor.

OSTER kloslip

Pris: 299 kronor

Sladd/batteri: Batteri

Hastigheter: 2

Sliprullar: 3

Ljudnivå: Ej uppmätt, men relativt låg

Laddning: 4 st utbytbara AA-batterier. Alltså ej laddningsbar

Övrigt: Fyra olika slipverktyg ingår.

Viktigt att veta om kloklippning

Hundar är som många barn, i barnens fall gäller det rädsla för klippning av naglar, i hundars fall, rädsla för klippning av klor. Orsaken är densamma, rädsla för att det skall göra ont.

Om vi tittar på en hunds klo. Är den uppbyggd enligt följande bild.

Varför skall man sköta hundens klor

Om hunden har sporrar som inte underhålls kan de växa in i benet och skapa stor skada. Om klorna på tassarna inte underhålls kan det medföra att hunden får en felaktig ryggställning som medför onödigt lidande för hunden. Sedan finns också ett par mäskliga aspekter. Klor som inte underhålls kan ge upphov till rivskador och oönskade repor i framfärallt trä och lamellgolv.

Så här gör du

Oavsett om du använder tång eller slip, vänj hunden vid verktyget genom att låta den se och lukta på det. Se till att du har bra belysning, det underlätta att se pulpan. Välj tillfälle för underhåll av klorna och eventuella sporrar när hunden är lugn och harmonisk. Låt hunden ligga på sidan med trampdynorna mot dig Arbeta lätt vertikalt och låt basen, undersidan av klon bli, bli något längre än ovansidan. Beröm och klappa hunden före, under och efter kloskötseln. När kloskötseln är klar, ge den något godis som extra uppskattning.

Läs mer om praktiska hundtillbehör Godisväskor

Observera att pulpan växer med sporren/klon en lång klo har längre pulpa än en kortare.