Kokospalm

Kokospalmen växer i tropikerna och blir 20 till 30 meter hög. Namnet kommer från portugisikans coco, som är namnet på en apa. Namnet för att kokosnötens ena ände påminner om ett aphuvud.

Det tar tio år innan en kokospalm börjar bilda nötter, men därefter kan den ge upp till 20 stycken per år i hundra år.

Stammen används som virke, och av bladen flätas tak och väggar till hyddor, eller som solskydd över uteplatser. Av fiberhöljet runt kokosnöten görs bland annat borstar, mattor och rep. Av själva nötskalet tillverkas skålar, skedar, smycken och andra konstföremål. I delar av Asien förkolnas skalet och används vid grillning.

Läs mer om natur Bambu, världens högsta gräs

De ej fullvuxna (gröna) kokosnötterna plockas för att ”toppas” och sedan dricks det oftast kylda kokosvattnet med sugrör direkt från nöten. En nöt innehåller cirka en halvlier kokosvatten.  Av Av kokosvatten tillverkas även kokosvinäger genom att vattnet hälls på glasflaskor och får stå ute i sol och värme tills jäsningsprocessen är klar.

Kokosnötter som fått sitta kvar tills de själva faller delas och från dem skrapar man ut den egentliga kokosen.

Kokosmjölk framställs av det rivna och pressade fruktköttet. Beroende på önskad konsistens kan vatten tillsättas. Kokosmjölk används i många recept som ersättning för mjölk eller grädde.

Läs mer om natur Sveriges största nationalparker

Kuriosa

Kokosnöten är faktiskt ingen nöt utan istället en stenfrukt som till exempel körsbär.