Paprika

I gruppen paprika finns storväxta varianter i olika färger och med starkare och svagare smak. Paprikan börjar alltid som grön och när den senare mognar skiftar den färg till gul, orange eller röd. Smaken kännetecknas av att genomgående vara betydligt mildare än hos andra frukter från spanskpepparsläktet. Kärnorna, som ofta rensas bort, har starkare smak än frukten i övrigt.

Paprikan kommer från Mexiko, Centralamerika, och nordliga Sydamerika. Pepparfrön infördes till Spanien 1493 och spreds till andra europeiska,  afrikanska och asiatiska länder.  Mexiko är fortfarande en av de ledande paprikaproducenterna i världen.

Paprikan är den enda medlemmen av släktet Capicum  som inte producerar capsicin, det ämne som orsakar hettan i chiliftukter. Bristen på hetta i paprikans smak beror på en recessiv gen som eliminierar ämnet capsciacin och som upptäcktes i Ungern. Ungern är fortfarande känt för sina paprikaodlingar och sitt paprikapulver.

Övriga sortgrupper inom arten är chilipeppar, prydnaspaprika, och kärsbärspaprika.