Pudel

Pudeln är en fransk hundras. Den finns i fyra storlekar:Toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och, storpudel (Storpudel eller Kungspudel som den också kallas är originalstorleken. De övriga storlekarna har tagits fram via avel). Samtliga räknas till gruppen sällskapshundar.  Den är en av de mest populära hundrasena.  I USA toppade pudeln listan över de populäraste hundraserna från 1960 till 1982.

Pudeln var ursprungligen en vattenapporterande jakthund. Den har även använts som tryffelhund oh populär cirkushund men används numera främst som familjehund. Man tror att den uppkommit någonstans i Medelhavsregionen någon gång under medeltiden. Det finns avbildningar sedan 1400-talet och i skrift kan de spåras till 1200-talet, men rasen beskrivs första gången på 1500-talet.

Läs mer om hundar Pondus hundmat

Pudeln är mest känd för sin intelligens och sitt glada lynne. Den är lättlärd och framgångsrik i flera hundsporter som till exempel agility lydnadsprov och sök och spår (brukshundsklasser).

Rasklubbar

Den första rasklubben bildades i England år 1876, följt av Tyskland 1893. Första gången ordet pudel förekommer i svensk skrift är 1771, Svenska PudelKlubben (SPK) bildades 1942.

1994 publicerade Stanley Coren, en kanadensisk neuropsykolog specialiserad på hundar, en undersökning av olika hundrasers intelligens, The Intelligence of Dogs. I detta 12-stegstest hamnade pudeln som nummer två av 110 undersökta raser. Av de tio högst rankade raserna är åtta antingen vallhundar eller vattenapporterande hundar. Kritik kan riktas mot testet kanske inte visade på inelligens utan på deras vilja att utföra vad människor bad dem om, villket i vissa fall kan visa på ren dumdristighet från hundens sida. Med andra ord lättlärd och intelligent är inte synonymt.

Klippning

Den så kallade lejonklippningen kom till eftersom den var praktisk för arbete i vatten. Den päls som kunde hindra hundens rörelser klipptes bort, medan pälsen runt bröstkorg och leder sparades för att skydda dessa mot kyla och väta. Hårbollen på svansen var till för att pudeln lättare skulle synas i vattnet.

Läs mer om hundar Gör eget hundgodis

Sjukdomar

Pudeln är en förhållandevis frisk ras. De ärftliga sjukdomar som kan förekomma är höftledsfel bland de större och ögonsjukdomen PRA bland de mindre.