Silverfisk

Silverfisken är en liten snabb insekt och är en liten snabb insekt och en av de äldsta insekterna som finns på jorden. Man tror att den kan ha funnits i mer än 400 miljoner år. Den har en avsmalnande spolformad kropp och blir 10 – 15 mm lång. Silverfisken ömsar skinn tre gånger och det är efter tredje ömsningen som den får sin silvriga färg.

Det finns två sorters silverfiskar den vanliga som äter avlagringar som bildas under avloppsventiler och liknande, samt den långsprötade som föredrar stärkelse. Silverfisken trivs på varma fuktiga platser, därför förekommer den mest i kök och badrum. Den är ofarlig både för människor osh husdjur, men kan på grund av sin förtjusning i stärkelse ställa till med förstörelse. Silverfisken kan leva i flera månder och upp till ett år utan mat.

Vid rumstemperatur blir fullvuxen inom ett år. Vid kallare temperaturer kan det ta upp till tre år.  Vid en temperatur av mellan 25 och 30 grader lägger honan ungefär 100 ägg, oftast i en spricka eller liknande. Silverfiskens naturliga fiende är spindlar och tusenfotingar.

Silverfisken räknas som ett skadedjur och bekämpas med till exempel insektsfällor och rödcederblock eller rödcederolja.