Banan

Bananträdet är konstigt på minst två sätt. Vi känner det vanligtvis från vad vi brukar kalla frukten banan, men bananen är ingen frukt, den är ett bär. Det finns ett tiotal olika arter av bananer. De flesta är gröna som omogna, men sedan kan bäret utveckla ett skal som är gult, lila eller rött. Köttet är i samtliga fall mjukt och fyllt av mycket stärkelse. Tidigare delades bananer, vetenskapligt, in i dessertbananer (de som är söta till smaken och oftast längre) och kokbananer. Även om själva bananen är ett frö är det bara de svarta ”prickarna” i bananköttet som är själva fröet. När fröet, det vill säga bananen, utvecklats full ut dör de delar örten som befinner sig ovan mark.

Lär dig om Kokospalm

Sedan har vi själva trädet där det också är fel benämning. Bananträdet är inget träd utan en ört. Det märks tydligast på att det inte har någon stam. I stället består ”stammen” av tvinnade blad som delar sig mot toppen, där sedan fröen, bildas i form av en bananstock.

Ursprung

Bananen har sitt ursprung i sydöstra Asien, Varifrån den infördes til Afrika och Sydamerika, men vissa arter odlas numera även i södra Europa. Bananerna plockas omogna, det vill säga gröna och får sedan ligga och mogna i sol och värme. Det gäller dock ej för de bananer som exporteras till exempel till Sverige. De plockas också gröna, men transporteras sedan oftast i fartygs lastrum där de utsätts för ett högt tryck av freongas för att vara lagom mogna när de kommer fram.

Första bananimporten till Sverige

Den Först kända importen av färska bananer till Sverige gjordes av grosshandlaren Friedrich Mühlenbock i Göteborg. Han hade specialiserat sig på frukt och grönt. Den 14 juni 1869 annonserade han för första gången i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning om ”Vestindiska Bananas, Apelsiner, Aprikoser mm”. Han sålde frukterna och bären från sin butiken i ”Musei Byggnad”, det som är före detta Ostindiska Huset på Norra Hamngatan och nu är Göteborgs Stadsmuseum.

Lär dig om Platser som trotsar vetenskapen

Kuriosa

När människor äter bananer öppnar de flesta bananen från skaftet. Apor, som får anses vara experter på att äta bananer, öppnar dem alltid från motsatta änden.