bästa hundrasen för nybörjare

Dom 8 bästa hundraserna för nybörjare

Vilken är den bästa hundrasen för nybörjare?

Att köpa en hund är fantastiskt, och man får verkligen en följeslagare för livet. Men det finns mycket att tänka och ta reda på innan ett eventuellt köp. Det första man måste inse är att en hund kräver mycket tid, framförallt som valp. Det är inte mycket som slår känslan av att få köra hem sin första valp, men om du inte är förberedd på vad det kräver av dig som hundägare så kan det bli en tuff erfarenhet. 

På sikt kan det bli ännu tuffare om du väljer en hundras som inte är lämpad för nybörjare. Det finns runt 340 hundraser idag, och alla är olika och kräver olika saker för att må bra. En del kräver mycket motion, medans andra kräver mycket träning i sociala sammanhang för att bli en fungerande hund. Om en hund inte får den träning den behöver så slutar det oftast i katastrof. 

Det finns många populära hundraser som anses svårare att träna. Några exempel är Rottweiler, Siberian Husky, Pitbull, Mastiff och bulldogs. Dessa hundraser har naturligt dominanta beteenden och kräver extra mycket socialiseringsträning som valp. Så vill man göra det lättare för sig så rekommenderas man istället att titta på andra hundraser.

Det är anledningen till att vi valt att skriva den här artikeln. Vi kommer fokusera på åtta enklare hundraser för nybörjare. Med det sagt så kan alla hundraser bli fantastiska hundar med rätt träning, men det finns några som anses bättre än andra som första hund.

#8 Bichon Frisé

Bichon frisén är en utmärkt hund för nybörjare. Det är en aktiv hund, men då den är så pass liten så kräver den inte särskilt mycket motion av dig som hundägare. Den är också bra med barn, och trivs med andra hundar. Den är ofta väldigt lekfull men också försiktig av sig. Ett plus för er som bor i lägenhet är att den inte skäller särskilt mycket. 

Det som däremot kan vara bra att ha i åtanke är att den kräver ganska mycket pälsvård. Men om det inte är något avgörande så är det en av dom bästa hundraserna för nybörjare. 

Mer information om rasen hittar du hos svenska kennelklubben.

#7 Golden Retriever

En golden retriever är kanske den hund som främst förknippas som familjehund. Och det ligger något i det också. Det är en väldigt mysigt hundras som generellt är mycket aktivt utomhus men lugn inomhus. Dom älskar vatten och att bada är det bästa som finns, gärna tillsammans med resten av familjen. 

Det är en väldigt intelligent hundras som är väldigt populär att träna. I och med att den är något större än flera andra hundraser här så kräver den en del motion. Det är viktigt att ha i åtanke om man funderar på en golden retriever. Rasen passar också ihop med andra djur och småbarn. För dig som är intresserad så finns det massor att läsa hos svenska goldenklubben

#6 Shih Tzu

Shih Tzun är en renodlad sällskapshund, och det är så den vill leva. Det är en social hundras som oftast är väldigt glad. Den kräver inte särskilt mycket motion, men vill såklart gå en sväng utomhus varje dag. Det är en hund som kräver mycket uppmärksamhet, och vill gärna bli lite bortskämd. Den trivs med andra djur och barn – så länge den alltid får vara med på det ni andra gör.

Det är utan tvekan en av de bästa hundraserna för nybörjare. Mer information om rasen finns att läsa hos svenska shih tzu-klubben

#5 Papillon

En till mycket intelligent hundras som gärna lär sig nya saker. Papillon är en aktiv hundras som älskar äventyr. Den är social och snäll och trivs bland andra hundar och djur. Den är framavlad för sällskap, och det är så den trivs allra bäst. Men den har också väldigt mycket energi, och kräver mycket motion för en sån liten hund. Mer information om rasen finns att läsa här

#4 Pudel

Pudel är en suverän sällskapshund som är mycket intelligent. Den finns i olika storlekar och färger. I personligheten är dom glada och alerta, och älskar alla typer av äventyr. Det är hund som är erkänt duktig i agility och andra hundsporter, då den anses väldigt enkel att träna. Eftersom den är så pass smart så kräver den en del stimulans också. Vill man ha en hund som främst ligger i soffan och myser så finns det bättre alternativ. 

Mer information om pudeln finns att läsa hos svenska pudelklubben.

#3 Mops

Mopsar är roliga små hundar som passar dig som spenderar mycket tid i soffan. Självklart behöver en mops likt alla andra hundar daglig motion. Men jämfört med andra hundraser så är den inte lika aktiv av sig. Dom trivs väldigt bra nära sin ägare, gärna liggandes i knät. Faktum är att mopsar gärna stannar inne och vilar om dom fick välja själva, och ibland måste man tvinga sin hund att gå ut och gå. Dom är ganska lata av sig.

Dom trivs jättebra med barn och andra djur, och anses i regel vara en av det bästa hundraserna för nybörjare. Mer information om mopsen kan du läsa hos svenska mopsklubben.

#2 Labrador Retriever

Labradoren är ganska stor och stark hund som passar utmärkt som familjehund. Det är hund som kräver mycket motion, och älskar att ha en uppgift. Dom är kända som intelligenta och lekfulla, och passar ofta bra ihop med andra hundar. Hunden är erkänt svår att ha i koppel som valp, och behöver mycket träning i det i början. Hundar som inte får rätt träning som valp drar oftast sina ägare bakom sig när dom är ute och går. 

Men om hunden blir rätt uppfostrad så får man en fantastiskt familjehund som är en av dom bästa hundraserna för nybörjare. 

Checklista när det är dags för valp

#1 Cavalier King Charles Spaniel

Sist ut och den bästa hundrasen för nybörjare är cavalier king charles spaniel! Det här är mysiga och kärleksfulla hundar som älskar att vara nära sin ägare. Dom är ganska aktiva och gillar att leka, men kan samtidigt mysa i soffan en kväll. Förutom som sällskapshund används cavalier king charles som terapihundar. Det säger något om hur lugna och snälla dessa är. Dom har även en naturlig jaktinstinkt i sig, och jagar gärna fåglar och annat den stöter på ute på promenaderna. 

Om du är intresserad av den här hundrasen så finns det mer information hos cavaliersällskapet. Om du vill läsa mer om sällskapshundar så rekommenderar vi vår artikel om just det – dom 10 bästa sällskapshundarna.