sällskapshundar

Sällskapshundar: 10 bästa alternativen

Hundar är underbara vapendragare för oss människor, och vi till dom. Och det finns en uppsjö av raser att välja mellan. Men om du hör till skaran som främst söker en sällskapshund så har du kommit rätt. Det finns många fina fördelar med att äga en hund, bland annat sänks blodtrycket och dina kolesterolvärden, men även den mentala hälsan blir bättre!

Relaterat: 7 lättskötta husdjur

Det finns ingen anledning att tveka om sin livssituation tillåter en hund. Alla har inte möjlighet att träna en krävande hundras som akita eller uppfostra en schäfer. Därför är det tur att det finns specifika sällskapshundar som inte kräver särskilt mycket. 

#1 Shih Tzu

Först ut så har vi Shih Tzu, en fantastisk hundras enbart framtagen som sällskapshund. Det är en väldigt glad, livlig och mysig hundras, som förutom en del pälsvård och motion inte kräver särskilt mycket. Den trivs också bra med andra hundar. 

#2 Mops

En till hundras framtagen för att vara vår följeslagare. Mopsar är roliga och sociala hundar som trivs allra bäst inomhus i knät på sin ägare. Utomhus i sommarvärmen är det lätt att den blir överhettad, så det är viktigt att hålla koll – då den har har svårt att kyla ner luften genom den korta nosen. Det finns massor med bra information på nätet att läsa för dig som är intresserad av en mops. 

#3 Pudel

Pudel är en fransk hundras som finns i fyra olika varianter. Oavsett vilken du väljer så är alla fyra så kallande sällskapshundar. Det är en väldigt klok hundras som älskar att lära sig nya saker. I och med det så kräver den konstant stimulans och träning. Det är en hund som älskar äventyr och att utforska nya platser. En riktigt rolig hund helt enkelt. 

#4 Bostonterrier

En till mysig sällskapshund som faktiskt också kan användas som vakthund. Bostonterriern är en glad och livlig hundras och passar perfekt som sällskapshund. Den trivs vanligtvis med barn, och kräver inte speciellt mycket motion till skillnad från många av de övriga hundarna i den här artikeln. Deras päls är också lätthanterlig. 

#5 Bichon havanais

Här har vi en riktigt mysig sällskapshund. Bichon Havanais är en glad och nyfiken hund som älskar uppmärksamhet. Den tycker inte om att vara ensam särskilt länge så den är perfekt för pensionärer som oftast är hemma och kan umgås med sin hund. Den tycker också bra om andra hundar, människor och katter. Den myser gärna med sin ägare så fort tillfälle ges. Bichon havanais är en riktig favorit hos många. 

#6 Malteser

Maltesern är en av världens vanligaste hundraser, och likt pudeln mycket intelligent. Den är framtagen som sällskapshund och passar perfekt för det. Glad och livlig rakt igenom och gillar massa bus. Den har lätt att lära nya saker, och är enkel att lära olika tricks. Har däremot en tendens av att skälla en del, framförallt på ljud den inte känner igen. 

#7 Cavalier king charles spaniel

En väldigt vanlig hund i svenska hem och det är inte så konstigt. Cavalier king charles är en fantastisk hund som tycker om att röra på sig mycket, men även njuta och vila i ditt knä. Det är en väldigt fin snäll hund som passar de flesta familjer. 

#8 Chihuahua

Dessa små rackare tillhör de minsta av världens alla hundar. Dom är suveräna sällskapshundar och väldigt lojala till sin ägare. Dom har däremot en tendens av att vara aggressiva mot nya människor och barn, så det är något man måste ha i åtanke vid ett eventuellt köp. 

#9 Griffon belge

En till utpräglad sällskapshund. Den är erkänt enkel att fostra, och är en livlig orädd och intelligent hund. Den härstammar från Belgien och härstammar från början stall och råtthundar. 

#10 Papillon

Sist ut så har vi Papillon, en gammal fransk-belgisk hundras. Det är hund som passar perfekt som sällskapshund men också för t.ex. agility då den är väldigt lättlärd. Likt många andra hundar på listan så är den social och intelligent, och går ihop bra i de flesta familjer. 

Om du vill läsa mer om hundar så rekommenderar vi vår artikel om dom bästa hundraserna för nybörjare.