Häger tillhör ordningen pelikanfåglar och finns över nästan hela jorden utom i de arktiska antarktiska områdena. De är dock vanligast i tropiska områden. I Sverige är de flesta hägrar grå häger, men även Ägretthäger förekommer, oftast som flyttfågel.
Häger är en mycket skygg fågel och om den känner sig trängd kommer den att försvara sig kraftfullt.
Läs om Pingvin
Talesätt
Bland fågelintresserade i Sverigre finns ett talesätt för att skilja på flygande, snalika, fåglar. Svan pinne fram. Pinne bak, stork, ingen pinne häger. Pinne avser hur benen hålls vid flygning.
Läs om Svan
I Sverige var det i slutet av 50-talet populärt med en snidad hägerfigurin som inredningsdetalj. Denna träfågel kallades ibland för TV-häger eftersom de placerades ovanpå TV-apparaten.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för “blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem “äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.