För en massa år sedan fick jag en matchock, alltså inte en allergisk reaktion av maten, men en chock av priset. Jag är smålänning och gillar blodpudding, dessutom är det billigt, vilket tilltalar mitt småländska sinne. På den tiden kunde man köpa cirka ett halvt kilo blodpudding för 7,50 och 500 gram räckte för mig till två måltider. Så åkte vi till Stockholm, närmre bestämt Djurgården, på en arbetsresa. När det var dags för lunch gick vi till närmsta restaurang. Dagens rätt var blodpudding och priset 127 kronor! Jag tvärvände samma maträtt skulle om jag tillrett den själv hemma, tillsammans med tillbehören, lingon och lite strimlad vitkål, ha kostat mig runt fem kronor (enligt mig är blodpudding bäst om den steks snabbt på båda sidor och vid hög värme). Blodpudding är fortfarande både gott och relativt billigt. Men kan jag ge min hund det? Vi skall reda ut det hela.
Gillar hundar blodpudding
Ja, de formligen älskar det, men det är några saker du bör tänka på vad det gäller hundar och blodpudding.
- Ge inte för mycket åt gången. Använd det i stället som ett hundgodis.
- Stek inte blodpuddingen till din hund, även om de gillar den även som stekt. Torka den i stället och använd som hundgodis.
- Blodpudding är ganska fet mat samt innehåller socker och mjöl, återigen, ge inte för mycket.
- En del av den blodpudding som finns att köpa innehåller lök och det är absolut olämpligt för hunden. Läs igenom innehållsdeklarationen noga.
Läs mer om hundar
SällskapshundarFörklaring
Blodpudding innehåller en blandning av grisblod och blod från nötkreatur, vilket gör den mycket järnrik. Hundar behöver oftast inte tillskott av järn (vilket däremot människor gör. Speciellt kvinnor på grund av förlusten av järn vid menstruation). Att hundar älskar blodpudding och det förhållandevis låga priset är naturligtvis ett bra skäl till att ge det till hunden, men det finns som sagt vissa risker. Som nämnts är är blodpudding relativt fet mat vilket innebär att du riskerar att få en fet hund om du ger den mycket blodpudding. Det är därför du skall använda blodpudding som hundgodis, inte som föda. Hundgodis skall högst vara 10 % av det dagliga födointaget. Köpt blodpudding innehåller socker. Ganska mycket dessutom. Den vanligast förekommande halvmåneförpackningen om 500 gram innehåller 28,5 gram socker, vilket motsvarar nästan åtta sockerbitar. Små mängder socker är inget problem för en hund, men stora mängder gör den fet och kan också leda till att den får diabetes. Båda är allvarliga och kan leda till att din hund dör i förtid. Det finns blodpudding som innehåller mindre mängd socker och även den som inte innehåller något alls. Därför, läs igenom innehållsdeklarationen noga. En del av den blodpudding som kan köpas i affär innehåller lök och lök är definitivt giftigt för hundar. Återigen, läs igenom innehållsförteckningen noga.Läs mer om hundar
Hur länge löper en hundMen vi har också katt
Katter är vad det gäller föda, än mer beroende av animalisk föda än hundar och kommer, om möjligt, att älska blodpudding ännu mer än vad hunden gör, men naturligtvis gäller mindre mängder för katter. I övrigt, följ råden ovan.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för “blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem “äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.