Kylmatta hund

Låt oss börja med att titta på svettning. När vi svettas gör vi det för att kroppen är för varm och behöver göra sig av med överskottsvärme. Människan kan svettas över hela kroppen, medan hunden i stort sett enbart svettas via tassarnas trampdynor. Det finns en utbredd missuppfattning att hunden också svettas genom tungan, men det är fel.

När hunden står med öppen mun, tungan ute och andas häftigt (det kallas hässjning eller att hässja) är det ett försök att kyla ner inandningsluften.

Det första man bör göra är att se till att hålla hunden i skuggan, klippa pälsen kortare och ge den möjlighet till ett svalkande bad ofta. Sedan kan kylmatta användas som ett komplement.

OBSERVERA: En kylmatta innebär aldrig att du kan lämna hunden ensam i en varm bil.

Två typer av kylmattor

Kylmattor och kylsängar, de flesta föredrar kylmattor då de är enklare att flytta och transportera, fungerar efter en av två olika principer. Den ena modellen är fylld med vatten och eventuellt med något kylmedel och fungerar på samma sätt som kylklampar. Man måste lägga in dem i kylskåp eller frysbox för att de skall kylas ner. Den här modellen kan vara svår att transportera om den är stor, då den i princip är en inpackad isbit och därmed inte går att vika.

Lär dig

Göra eget hundgodis

Den andra modellen innehåller en icke giftig kylgel där två olika kemikalier börjar blandas vid tryck. Denna modell går oftast att vika eller rulla när den är varm. När trycket försvinner kommer kemikalierna att börja separera igen. För att sedan kunna användas på nytt.

Lite värmelära

En varm kropp överför alltid värme till en kallare kropp, varvid den varmare kroppen kyls ned och den kallare kroppen värms upp. Efter en tid kommer ett jämviktsläge att uppstå och överföringen upphör. Hur länge överföringen pågår beror på flera orsaker. Den varma kroppens storlek, det vill säga hur stor del av den nedkylda kroppen som täcks och omgivningstemperaturen, det vill säga lufttemperaturen. Den beror också på tjockleken av det nedkylande materialet. Tänk det hela som ett islager. En is av 3 mm:s tjocklek smälter snabbare än en is av 3 cm:s tjocklek.

Lär dig

bärnstenshalsband som fästingskydd, fungerar det

Att tänka på vid köp av kylmatta

Förutom det som nämnts ovan bör man tänka på hur stor kylmatta man behöver samt om den är lätt att rengöra och om den är slittålig. Färger och mönster i all ära, hunden bryr sig inte, men det kanske känns viktigt för dig.