lättskötta akvariefiskar

Lättskötta akvariefiskar

På jakt efter lättskötta akvariefiskar?

Att steget in i akvarievärlden är något många vill testa på. Men det finns många beslut du måste ta innan du sätter igång, och det svåraste är oftast vilken typ av fisk du ska välja. Man vill förstås ha dom mest exotiska fiskar, men vet samtidigt inte vad som krävs för att få dom att frodas. Att ha ett akvarium är magiskt och det kan bli väldigt bra, men det innebär också en del arbete – framförallt i början.

Så för att hjälpa dig på vägen så har vi tagit fram några lättskötta akvariefiskar som är väldigt läckra och lämpar sig perfekt för nybörjare. Ett av de största besluten förutom vilka fiskarter akvariet ska innehålla, är hur stort akvarium du tänkt dig. Vissa fiskar behöver ett större akvarium och där kan du begränsa dig med ett mindre till exempel.

Men för att göra det lätt för oss så utgår vi från ett standardakvarium på minst 100 liter.

100 liter tänker ni, är inte det jättestort?

Både jag och nej. Det finns förstås betydligt mindre akvarium på marknaden, men för nybörjare bör man välja ett större – då det är betydligt lättare att hantera. Ett större akvarium är mindre känsligt med vattenvärden och andra problem som kan uppstå.

Om du vill ha mer tips och tricks inför akvarieköpet så rekommenderar vi Hornbachs.se guider kring just det. Dom är experter i ämnet och har skrivit väldigt lättlästa guider för nybörjare.

Nu till våra lättskötta akvariefiskar!

#1 Levandefödare

Levande födare är väldigt lättskött akvariefisk. Det finns många olika familjer inom levandefödare och man kan hitta dom i många olika vatten världen över. Med levandefödare så finns det stor chans att fisken ynglar i fångenskap, då det är något dom är kända för. Ett tips är att minst fyra olika levandefödare i akvariet samtidigt, och gärna en hane och tre honor för att slippa problem.

Några vanliga fiskar inom levandefödare är Platy, Guppy, Svärdbärare och Molly. 

#2 Tetror

https://www.youtube.com/watch?v=lq_wv1NOl-0

Tetror är i särklass den vanligaste nybörjarfisken för många. Dom är färgglada och lättskötta och inkluderar en mängd olika arter. Det är en fisk som inte klarar sig ensam, utan rekommendationen är att ha minst 10 stycken tetror tillsammans i akvariet. En väldigt vanlig art från familjen är Neon Tetran som många väljer att ha hemma i sitt akvarium. Den är väldigt lättskött för en nybörjare, även om det finns andra arter i familjen som är ännu enklare. Ett tips är att ha ett mörkt bottensubstrat så dina tetror ser ännu bättre och färggladare ut.

#3 Ancistrus

Sist ut har vi Ancistrus som också den är en väldigt lättskött och populär akvariefisk. Från egen erfarenhet vet jag att många nybörjare ser speciellt framemot att ha den här fisken hemma. Det finns 59 olika arter inom familjen Ancistrus, så det gäller att välja rätt för just dig och ditt akvarium.

Ett tips är att välja arten Skäggmunsmal, då den brukar vara väldigt vanlig i djuraffärerna. Det är en lättskött akvariefisk och rekommendationen är att köpa in två samtidigt. Helst en hona och en hane för eventuella yngel längre fram. Ett måste är att inreda akvariet med mycket grottor och andra hålor där fisken kan ligga och trycka. En skäggmunsmal blir ofta runt 15 centimeter lång.

Vart är guldfisken?

Ja ni kanske undrar varför jag inte valt att ta med våra kära guldfiskar? Det är sant att dom är väldigt lättskötta, men däremot kräver en guldfisk ett akvarium på minst 250 liter till skillnad från övriga fiskar på den här listan.

Om du däremot är intresserad att ha ett akvarium i den större storleken så är guldfiskar nästan ett måste. Men var beredd på att med goda förutsättningar kan en guldfisk upp till 30 centimeter lång vilket är en ganska ordentlig storlek för en akvariefisk.