naturdokumentärer

14 fantastiska naturdokumentärer

Om man blandar naturdokumentärer från BBC med David Attenborough och vår svenska berättarröst Henrik Ekman får man ett mästerverk. Naturdokumentärer är magiska, och något dom flesta ständigt kommer tillbaka till om & om igen när man inte vet vad man ska titta på. Dom kan vara lika fascinerande andra och tredje gången man ser dom som första – till skillnad från en film som man gärna inte ser igen i första hand. 

Faktum är att det finns fler fördelar med att titta på naturdokumentärer förutom allt man lär sig. Det har gjorts studier på Kaliforniens universitet som visar att vi blir avsevärt lyckligare och minskar stress och ångest när vi tittar på dokumentärer. Oavsett vilken typ av natur du är intresserad av så kommer du hitta det du söker bland dessa mästerverk. 

#14 Nature’s Great Events

Natures great events dokumentär

IMDB Betyg: 9.0
Premiär år: 2009

Nature’s great events är en storslagen naturdokumentär som följer naturen och djurens stora skiftningar och vandringar. Det är en serie i sex väl utförda delar som garanterat intresserar alla. Dokumentären tog 25 månader att filma, och varje avsnitt fokuserar på särskilda händelser som sker i naturen vid rätt förutsättningar. Det är självfallet David Attenborough som är berättarrösten.

Du kan se dokumentären på bland annat svenska D-Play.

#13 Madagaskar

madagaskar dokumentär

IMDB Betyg: 8.5
Premiär år: 2011

På Madagaskar har djuren och naturen utvecklats helt isolerat i flera miljoner år, och det är vad man får se i den här dokumentären. Serien innehåller tre suveräna avsnitt där vi får följa med och se närmare på hur djuren lever och frodas på ön. Stort fokus blir det också förstås på öns mest kända djur – lemuren. 

Dokumentären sänds relativt regelbundet på SVT och Kunskapskanalen. 

#12 South Pacific

south pacific dokumentär

IMDB Betyg: 8.7
Premiär år: 2009

Under 18 långa månader filmades South Pacific under BBC:s regi. Resultatet blev klart godkänt, och vi tittare fick en unik bild av Stilla havets öar som vi inte sett tidigare. Serien är uppdelad i sex olika avsnitt med olika fokusområden. Stilla havet innehåller en mängd olika öar med olika förutsättningar för liv, och det visas tydligt i den här dokumentären. Man får se platser från Papa Nya Guinea till Påskön. Till skillnad från dom flesta andra dokumentärer som BBC producerar så är inte David Attenborough med i den här. Istället är det Benedict Cumberbatch som är berättarrösten. 

Dokumentären sänds regelbundet på våra svenska kanaler, men går också att hyra på Youtube TV och Amazon Prime.

#11 Wild China

wild china dokumentär

IMDB Betyg: 8.5
Premiär år: 2008

Wild China är en dokumentär producerad av BBC, där vi får följa med i deras mest isolerade områden. Kina är ett gigantiskt land, och det märks när man får se hur varierande deras natur faktiskt är. Det finns flera tusen arter av djur i landet och många som vi västerlänningar sällan har sett förut. En fantastiskt dokumentär i sex delar med en riktig inblick på hur livet är i Kina. Det är en av många naturdokumentärer som jag ofta ser om & om igen då den innehåller så mycket. 

#10 The Blue Planet

the blue planet dokumentär

IMDB Betyg: 9.0
Premiär år: 2001

Dokumentärer som fokuserar på haven har alltid intresserat människor. Kanske mer än vad ”vanliga” naturdokumentärer gör. Det är något spännande med världens hav, då vi fortfarande inte vet så mycket om vad som finns där nere. The Blue Planet är den första naturdokumentären i serien och den är fantastiskt bra. I åtta avsnitt får vi se nya arter vi aldrig stött på förut, och vi ges en unik inblick på hur livet i haven fungerar. 

Det finns även ett avsnitt som står ut, och det är The Deep. I det avsnittet fokuserar man helt och hållet på livet i de extremt djupa haven vilket jag personligen tycker är mest intressant. Det är förstås David Attenborough som ligger bakom berättarrösten. 

#9 Dynasties

dynasties

IMDB Betyg: 9.2
Premiär år: 2018

Medans dom andra dokumentärerna här fokuserar på natur och djurliv i stort, så handlar Dynasties istället om fem särskilda arter. Man får följa med när filmare och fotografer följer lejon, kejsarpingviner, chimpanser, tigrar och vildhundar. Det alla dessa arter har gemensamt är att dom alla är utrotningshotade. Det är en väldigt bra dokumentär som garanterat kommer lära dig saker du inte redan visste om dessa fantastiska djur. Med David Attenborough som berättarröst så slår det aldrig fel. 

#8 Africa

africa dokumentären

IMDB Betyg: 9.0
Premiär år: 2013

Afrika är den världsdel vi främst förknippar med vilda djur. Det är också världens största kontinent med en otroligt varierande natur. Det i sin tur resulterar i en uppsjö av arter som bara lever här, och det är dessa vi får lära oss om i den här dokumentären. Serien består av sex avsnitt som täcker hela kontinenten, från savannerna i söder till Sahara i norr. Det tog fyra år att skapa den här dokumentären, så man bara måste se den helt enkelt. 

#7 Frozen Planet

frozen planet

IMDB Betyg: 9.0
Premiär år: 2011

Frozen Planet är en underbar naturdokumentär som fokuserar på jordens två poler. Dokumentären var en utmaning för dom inblandade med extremt tuffa miljöer och stora områden. Det dom lyckades med är däremot enastående. Fantastiska bilder på djur som lever extremt isolerade som vi aldrig tidigare sett. 

#6 Our Planet

ourplanet dokumentär netflix

IMDB Betyg: 9.3
Premiär år: 2019

Our Planet är en dokumentär som känns väldigt aktuell just nu. Förutom att den släpptes på Netflix 2019, och blev väldigt tillgänglig för dom flesta – så fokuserar man även på global warming och människans påverkan på naturen. Vi får se hur världens natur förändrats väldigt snabbt, och hur djuren anpassar sig till detta. Det är en väldigt bra dokumentär men även ganska sorglig. Ett måste för alla!

#5 Life

life dokumentären

IMDB Betyg: 9.1
Premiär år: 2009

Life är en dokumentär som riktar in sig på flera olika familjer av djur i naturen, men även växter. Serien är uppdelad på tio avsnitt med olika inriktningar. Vi får lära oss mer om reptiler, däggdjur, fiskar, fåglar, insekter och apor. Ett avsnitt är helt dedikerat åt våra djupa hav och allt liv som finns där nere. En suverän dokumentär som vi varmt kan rekommendera. 

#4 Blue Planet II

blue planet 2

IMDB Betyg: 9.4
Premiär år: 2017

Den här BBC-dokumentären fokuserar helt och hållet på världens hav och dess olika miljöer. Vi får bland annat se gigantiska valar och extremt snabba fiskar. Serien är uppdelad i åtta unika avsnitt, som alla berör olika frågor och områden i haven. Berättarrösten står David Attenborough för, och musiken är det Hanz Zimmer som komponerat. Utan tvekan den bästa dokumentären om just havet.

#3 Seven Worlds, One Planet

seven worlds, one planet dokumentär

IMDB Betyg: 9.4
Premiär år: 2019

Här är ännu en dokumentär som är på tapeten just nu, då den släpptes så sent som förra året. Till skillnad från övriga dokumentärer här i listan, så fokuserar den här mer på hur framtiden ser ut. Världens natur och djurarter står inför enorma utmaningar. Den är uppdelad i sju avsnitt som riktar in sig på varsin världsdel. 

#2 Planet Earth II

planet earth 2

IMDB Betyg: 9.5
Premiär år: 2016

Planet Earth 2 är en komplett naturdokumentär med ett enormt innehåll. Serien är uppdelad i sju avsnitt som inte är lika nishade mot särskilda länder eller arter som andra dokumentärer. Det är en mer generell serie där man får se väldigt mycket av vad naturen har att bjuda på världen över. Avsnitten är indelade på olika miljöer som t.ex. berg, öar, djungel och öknar. 

#1 Planet Earth

planet earth

IMDB Betyg: 9.4
Premiär år: 2006

Även om uppföljaren till Planet Earth är nyare och fått bättre betyg på IMDB så är det här fortfarande en favorit hos många. Av alla naturdokumentärer så är det ingen som engagerat som den här. När Planet Earth släpptes 2006 så tog den världen med storm, och i princip alla har sett den. Precis som majoriteten av serierna här så är det David Attenborough vi får lyssna på. Fenomenal naturdokumentär för alla.