nya djurarter

13 nya djurarter som upptäckts på senare år

Spännande nya djurarter vi nyligen upptäckt

Än idag så finns det områden i världen som är dåligt dokumenterade. Vi hittar nya djurarter varje år, och det är inte bara insekter och djuplevande fiskar – utan även större däggdjur vilket överraskar många. 

Det finns några områden i världen forskare är särskilt intresserade av. Papua Nya Guineas regnskogar, Amazonas regnskogar och skogarna i Centralafrika. Vi har än så länge bara utforskat en bråkdel av dessa områden, och varje år hittar man nya djurarter här. 

Men det är inte uteslutande i dessa områden vi gör nya upptäckter. Så sent som 2006 hittade man en ny musart på Cypern av alla ställen. Och bland annat Nordnorges tundra klassas som dåligt dokumenterad,  och forskare tror att man på sikt även kan hitta nya djurarter där.

#1 Bradypus Pygmaeus

nya djurarter Bradypus Pygmaeus

Upptäcktes år: 2001

Först ut har vi en ny art av sengångare. Den ingår i familjen tretåiga sengångare, och är avsevärt mindre än sina närmsta släktingar. Den har inget officiellt svenskt namn än, men heter Pygmy three-toed sloth på engelska. Den hittades så sent som 2001, och blev då klassad som en egen art. Den lever endast på den lilla ön Escudo utanför Panamas nordliga kust. 

#2 Milton’s titi

nya djurarter Milton's titi

Upptäcktes år: 2011

Milton’s titiapa (Callicebus miltoni) är en ny art av apa man hittade 2011 längs med floden Rio Roosevelt i Amazonas. Det är små rackare som storleksmässigt påminner mycket om andra apor i området. Däremot har dom en unik päls och en rödbrun svans som andra arter i området saknar. Miljön där apan lever är omringat av berg och floder, och då apan varken kan simma eller korsa steniga områden så lever dom väldigt isolerat. Det kan ha varit en bidragande faktor till att det tagit så lång tid att upptäcka dom. 

#3 Goodmans muslemur

Goodmans muslemur

Upptäcktes år: 2005

Madagaskar kryllar av lemurer, och så sent som 2005 hittade man två nya arter inom familjen. Goodmans muslemur är en av dessa. Storleksmässigt är den lika stor som en mus, därav namnet, och lever i små isolerade områden i östra Madagaskar. En fullvuxen individ väger inte mer än 48 gram så arten räknas som en av dom minsta primaterna i världen.

#4 Lesula

nya arten lesula

Upptäckt år: 2007

År 2007 hittade forskare en märklig apa i fångenskap i Kongo. Det har människoliknande ögon och ett väldigt säreget ansikte. Det visade sig vara en ny art, och efter det har den även setts till i det vilda. Lesulan likt många andra apor lever i täta regnskogar i Kongo, och är därför väldigt svåra att upptäcka. När apan upptäcktes sattes den genast upp på listan bland övriga hotade djurarter, och förhoppningsvis lyckas man skydda det lilla bestånd som återstår. 

#5 Tursiops australis

Tursiops australis

Upptäcktes år: 2011

Tursiops australis saknar ett officiellt namn på svenska, men på engelska heter den Burrunan dolphin. Vi insåg så sent som 2011 att den här delfinen var en egen art. Den påminner starkt om två andra arter inom familjen Tursiops, och det var en utmaning för forskare att bevisa att det var en ny art man hade att göra med. Man har bara dokumenterat 150 individer av arten på två olika ställen längs Australiens sydkust, och man vet inte än hur stort beståndet faktiskt är. 

#6 Vietnamantilop

vietnamantilopen

Upptäcktes år: 1992

År 1992 ekade den här nyheten över hela världen. Det var när man upptäckte vietnamantilopen, även kallad saola. Det var de största fyndet på 50 år inom djurvärlden. Man trodde nämligen redan i början av 1900-talet att man hittat alla stora däggdjur, men så var inte fallet. Man har sedan dess endast sett den i det vilda fyra gånger, och ingen individ lever i fångenskap. Arten anses akut hotad och listans bland arter som snart kan försvinna helt. 

#7 Paucidentomys vermidax

Paucidentomys vermidax

Upptäcktes år: 2012

I Indonesien 2012 stötte man på en märklig gnagare man inte hade sett förut. Det visade sig snabbt att det var en egen art inom familjen gnagare. Det som gör ”råttan” unik är att den helt saknar sidotänder. Den är endast utrustad med två framtänder, till skillnad från alla andra arter av gnagare. 

Efter observationer har man kunna se att den uteslutande äter maskar, som den suger upp från marken – och behöver därför inte kunna tugga. 

#8 Olinguito

ny djurart Olinguito

Upptäcktes år: 2013

Olinguito är en söt liten halvbjörn som ingår i familjen olingobjörnar. Det här är ett till praktexempel på djur vi vet existerar, men som inte än klassas som egna arter. Man trodde länge att Olinguiton tillhörde en annan liknande art av halvbjörnar. Men 2013 kunde man fastställa att det rörde sig om en egen art helt och hållet. Den lever i Anderna i Sydamerika och är mycket liten. Den väger endast runt 1 kg som fullvuxen, vilket är avsevärt mindre än andra arter inom familjen. 

#9 Mesoplodon perrini

Mesoplodon perrini

Upptäcktes år: 2002

Mesoplodon perrini är en näbbval man upptäckte så sent som 2002. Den återfinns på djupa vatten utanför Kaliforniens kust. Valen är extremt dåligt dokumenterad, och man har ingen aning om hur stort beståndet är i dagsläget. Det man vet är att valen lever i vatten där det är runt 1000 meter djupt, och kan dyka i upp till två timmar. Det är främst strandade individer (som på bilden) man lyckats undersöka, och det är dessa som utgör basen av vår kunskap av arten. 

#10 Balaenoptera omurai

Balaenoptera omurai

Upptäcktes år: 2003

Balaenoptera omurai eller, Omura’s whale, som den kallas på engelska är en bardval man nyligen upptäckt. Det är tre japanska forskare som låg bakom upptäckten. Utseendetmässigt påminner den om sillvalen, men är betydligt mindre. Man vet varken hur den lever eller exakt vad den äter. Den är extremt ovanlig, och de fynd som gjorts har främst varit från Nya Zeeland, Madagaskar och Japan. 

#11 Laonastes aenigmamus

Laonastes aenigmamus

Upptäcktes år: 2005

En till nyupptäckt art av gnagare. Den här gången skedde det i Laos i Sydöstra Asien. Laonastes aenigmamus saknar ett svenskt namn men kallas laotian rock rat på engelska. Den lever främst längs klippväggar och påminner lite om ekorren utseendemässigt. Den har en lång svans med mycket päls, men till skillnad från ekorren är den grå i färgen. 

#12 Nya Guineas sjungande hund

Nya Guineas sjungande hund

Upptäcktes igen år: 2017

Här har vi ett riktigt häftigt djur. Det här är världens ovanligaste hundras som vi länge trott varit utdöd. Redan 1960 var dom flesta överens om att arten hade utrotats. Men 2017 efter expedition till dom mest avlägsna regionerna i Papa Nya Guinea lyckades man finna en flock på 15 djur. Förutom att vara den ovanligaste hundrasen i världen, så är det också den äldsta av alla raser. Det kryllar av ödsliga bergstrakter i landet, och var det någonstans en stort däggdjur skulle kunna leva ut

#13 Biswamoyopterus gaoligongensis

Biswamoyopterus gaoligongensis

Upptäcktes år: 2017

Mount Gaoligong flying squirrel, är en stor flygande ekorre man nyss upptäckt i Kinas södra provins Yunnan. Det här området är känt för sin biologiska mångfald och är präglat av tropiska skogar till snötäckta berg. Här finns flera sällsynta djur, och det finns troligtvis ännu fler nya djurarter att upptäcka där. Den flygande ekorren är stor, och man tror den kan väga upp till 2 kg. Kroppen är runt 45 cm och svansen runt 50 cm.

Att läsa om nya djurarter är riktigt spännande och intressant. Men samtidigt som vi ständigt hittar nya raser så utrotas ännu fler varje år. Vi har skrivit en separat artikel om just det som vi rekommenderar för dig som läsa vidare – 34 nu utdöda djur som tills nyligen levde med oss