Åtminstone jag tänker när jag hör ordet regnskog på tropikerna och “jordens lungor”. Tänk vad fel man kan ha. Visste du att vår närmsta regnskog faktiskt ligger i Norge och att det till och med är flera? Men låt oss ta det från början.
Tropisk regnskog
Regnskog definieras som en skog med en årlig nederbörd om minst 1500 mm. utspritt över minst nio månader om året.
Regnskog delas in i olika kategorier. “Riktig” regnskog som den ibland kallas är tropisk regnskog och den finns bara i tropikerna, det vill säga området runt ekvatorn. Tropisk regnskog kännetecknas av att nederbörden är jämt fördelad över året samt att vattnets kretslopp är snabbt. i stort sett omsätts vattnet i en tropisk regnskog på en dag. På förmiddagen avdunstar stora vattenmängder som kommer tillbaka på eftermiddagen i form av regn. Medeltemperaturen i tropiska regnskogar ligger över 18 grader Celsius och årstidernas växlingar är inte märkbara.
Läs mera om natur våtmarker
Träden växer tätt, är höga och har stora kronor som bildar som ett tak över marken. Vid marken är växtligheten relativt gles. Marken som är ofruktbar, nås bara av ljus på de få platser där trädkronorna inte skymmer solen. På marken är det vindstilla med en lukt av mögel och förruttnelse. Djurlivet är i stort sett begränsat till djur som krälar, klättrar eller flyger.
De flesta tropiska regnskogar finns i mellersta Afrika, norra Sydamerika och sydöstra Asien.
Subtropisk regnskog
En subtropisk regnskog är en regnskog med varierande klimat och mindre fuktighet än i den tropiska regnskogen. Sådana skogar uppstår där nederbörden är lägre och mer ojämnt fördelad än vad den är längs ekvatorn på grund av den lägre värmen och avdunstningen. Klimatet växlar mellan varma regnperioder och korta kalla torrperioder. Även skogarnas fauna och flora skiljer sig ifrån den tropiska regnskogen. De subtropiska regnskogarna finns mest på den asiatiska kontinenten.
Tempererad regnskog
Denna typ av regnskog finns på flera platser och som sagt, de närmast Sverige ligger i Norge. Den troligtvis mest kända norska regnskogen är de kustnära skogarna i Tröndelag och delar av nordland. Denna typ av regnskog kallas boreal (nordlig) regnskog.
Läs mera om natur Extrema platser
På västlandet finns liknande skogsområden som domineras av tall och lövträd. För båda områdena gäller förutom en alltid fuktig miljö, en mängd olika arter som har anpassat sig till det lokala klimatet.
Världens största regnskog
Det är utan tvekan Amazonas regnskog. Den består både av tropisk och subtropisk regnskog. ytan på Amazonas regnskog är 5,5 miljoner kvadratkilometer, cirka tolv gånger större än Sveiges yta, den stäcker sig över nio länder.
Den ensam representerar över hälften av världens återstående regnskogar och är den mest artrika tropiska regnskog som existerar. Stora delar av Amazonas regnskog är allvarligt hotad och enligt WWF har 17 % av den ursprungliga regnskogen gått förlorad på grund av att skogsområden permanent, av människan, har har omvandlats till öppen mark.
Pär är en av skribenterna här på Lurvigt.se Pär visade tidigt intresse för djur och natur. Många trodde att han skulle bli veterinär. Själv ansåg han det dock uteslutet då han menade att han var allt för “blödig” för det. Intresset för djur och natur fortsatte dock och 1976 utbildade han sig till sportdykare, vilket senare ledde till utbildning som A-dykare och B-dykare (certifierad som civil lätt och tungdykare). Detta ledde i sin tur till att hans intresse för djur och natur också innefattade marint liv. Under 1990-talet arrangerade han Sveriges mest avancerade civila kurser i överlevnadsteknik. Han byggde också en av Sveriges första fem “äventyrsbanor” . Den skiljde sig från de övriga framförallt för att den krävde gruppsamarbete.