Sveriges största spindel

Sveriges 9 största spindlar

Vilken är Sveriges största spindel?

Det är faktiskt ganska svårt att svara på. Det finns gott om spindlar i vårt avlånga land, hela 730 olika arter faktiskt. Men några farliga spindlar för oss människor har vi inte, och därför skrivs det inte mycket om våra svenska spindlar. Många av våra spindlar tillhör samma familj, och andra är väldigt svåra att skilja på. 

Det känns om vi svenskar spontant vet mer om större exotiska spindelarter i andra länder, än våra egna. Och det fick mig intresserad av att ta fram den här artikeln. Att titta närmare på vad som faktiskt lever i vår närhet, och ofta i våra hem. 

Efter en hel del detektivarbete har vi lyckats hitta dom spindlar vi misstänker är dom största i Sverige. Då och då följer någon stackars spindelart med från utlandet som kan vara betydligt större och skräckinjagade än våra naturliga. Men dessa har vi valt att exkludera då dom inte tillhör Sveriges natur överhuvudtaget egentligen.

#9 Fettspindel

Fettspindeln är en liten rackare som påminner mycket om den betydligt farligare svarta änkan. Den är väldigt vanlig inomhus, framförallt på vinden eller i källaren. Där spinner den sitt nät och livnär sig på flugor och andra småkryp den lyckas komma över. 

#8 Bredsektorspindel

Bredsektorspindeln finns i princip över hela världen, förutom i Oceanien. Den kallas ibland fönsterspindel, då det är främst där vi stöter på dom. Dom trivs kring människan och kan påträffas både inomhus och utomhus. Den är inte särskilt stor men ändå bland de större spindlar vi har i Sverige. 

#7 Hoppspindlar

Hoppspindlarna är en familj på över 4000 arter. Dom är extremt duktiga på att klättra och hoppa och jagar uteslutande på det viset. Dom hoppar på sina byten, ofta väldigt långa distanser. Något unikt med hoppspindlar är deras syn. Dom har bland den bästa synen av alla insekter och spindlar. 

#6 Sebraspindel

Sebraspindeln är en väldigt vanlig spindelart i Sverige som dom flesta någon gång stött på. Det är en liten söt krabat som trivs på soliga platser. Du kan se den husväggar, klippor och stenar. Dom finns framförallt i södra delarna av landet. Den räknas generellt som en medelstor spindel. 

#5 Lockespindlar

Lockespindlar är faktiskt inte spindlar överhuvudtaget. Dom har visserligen åtta ben, men bara två ögon. Den är väldigt snabb och springer ifatt sina byten. Den saknar gift och kan inte heller producera spindelnät som spindlar kan. Den kan utan problem bli av med några ben och leva som vanligt, men till skillnad från spindlar växer dessa aldrig ut igen. 

#4 Vargspindel

Vargspindlar är en familj av spindel som finns i princip över hela världen. I just Sverige lever 55 olika arter i olika miljöer. Det är en spindel som aktivt jagar sina byten istället för att fånga dom i nät. Det finns vargspindlar i alla möjliga olika färger och storlekar. Dom arter vi har i Sverige är relativt små, men klassas ändå bland Sveriges största spindlar. Dom svenska arterna är inte farliga för oss människor. Men det finns vargspindlar med riktigt starkt gift i andra länder. 

#3 Presentspindel

Presentspindeln, även kallad rovspindel, påträffas i stora delar av Europa, inklusive Sverige. Det är en något större spindel som trivs bäst i gräsmarker. Det är alltså inte en av de arter som trivs inomhus i våra hem tack och lov. 

#2 Mindre husspindel

Den mindre husspindeln tillsammans med den stora husspindel trivs inomhus i våra hem. Den är inte farlig för oss människor, men bits om den blir störd vilket kan vara ganska obehagligt. Den är något mer aggressiv än storebrorsan nedanför. Med rätt förutsättningar överlever den i många år. 

#1 Stor husspindel

Den stora husspindel är Sveriges största spindel, och trivs väldigt bra i våra hem eller strax intill. Det är en av det vanligaste spindlarna vi stöter på just på grund av att den bor så nära inpå oss. Den är vanligt förekommande i både Centraleuropa och hos oss i norr. Även fast den är ganska stor och rätt skräckinjagade är den inte farlig för människor. Den är inte heller särskilt aggressiv men kan förstås bitas om man stör den.

Missa inte vår artikel om världens största insekter. Det kommer få dig att känna dig tacksam att vi bara har dessa spindelarter i Sverige.