världens största insekt

Världens 10 största insekter

Vilken är världens största insekt?

Insekter generellt är sällan något vi människor tycker om. Dom flesta är äckliga, har alldeles för många ben och kan i princip överleva vad som helst. Det är extremt anpassningsbara djur och utan tvekan de vanligaste arterna på jorden. Vi är omringade av insekter varje dag, men tack och lov är dom flesta ganska små. 

Men det finns undantag. 

På andra platser i världen har vissa insekter en tendens av att växa sig obehagligt stora, och det är dessa vi ska titta närmare på nu. En insekt har sex ben, och kan vanligtvis flyga – så därför har vi exkluderat vissa djur (t.ex spindlar) då dom faktiskt inte räknas som en insekt. 

#10 Atlasspinnare

Atlasspinnaren en av världens största fjärilar, och har ett vingspann på hela 30 centimeter. Kroppen blir ungefär 10-12 centimer.  Det är en fantastisk insekt som lever i stora delar av Sydostasien. 

#9 Jättesimskinnbaggar

Jättesimskinnbaggar är en familj av ungefär 150 baggar, och de flesta av dom blir riktigt stora. Dom finns på flera olika platser världen över, men trivs främst i tropisk miljö. Dom är köttätare och lever av bland annat groddjur i floder och vattendrag. Som ni ser på videon så har dom väldigt starka käkar. 

#8 Megasoma actaeon

Den här baggen saknar ett officiellt namn på svenska, men heter rhinoceros beetle på engelska. Det är en familj med flera olika arter, men i princip alla baggar blir väldigt stora. Noshornsbaggen är den svenska baggen inom familjen som klassas som ett av världens starkaste djur och kan lyfta 850 gånger sin egna vikt. För oss människor är dom helt ofarliga. 

#7 Megasoma elephas

Den här rackaren finns i både Nord och Sydamerika och Australien. Dom lever främst i trädens grenar, men hittas även på marken. Det är en väldigt nyttig insekt för skogen, då den äter allt den får tag i och städar upp på marken.  

#6 Chalcosoma atlas

Här har vi en till gigantisk skalbagge som härstammar från Asien. I Sverige brukar vi kalla den atlasbagge, och det är inte helt ovanligt att man har dessa hemma som husdjur. Dom kan bli runt 13 centimeter stora som fullvuxen, och är rejält häftiga som ni ser på videon. 

#5 Macropanesthia rhinoceros

Macropanesthia rhinoceros är världens största kackerlacka och lever uteslutande i Australien. Likt många andra insektsarter saknar den ett svenskt namn, men på engelska kallas den ”Giant burrowing cockroach” Den här kackerlackan lever i skogen och anses inte vara en pest, och den har dessutom inga vingar som många andra kackerlackor har.

Otroligt nog är den också populär att ha hemma som husdjur.

#4 Herkulesbagge

Herkulesbaggen är en till gigantisk bagge som lever i Central och Sydamerika. Hanar blir överlägset störst, men en längd på ungefär 17 centimeter. Den är riktigt stark och kan lyfta 100 gånger i sin egen vikt. Herkulesbaggen är också en av världens största insekter som kan flyga som ni ser på videon. 

#3 Titanbock

Titanbocken är en gigant, och enligt vissa forskare troligtvis världens största insekt sett till både vikt och längd. Den kan bli uppemot 18 centimeter lång och lever uteslutande i Sydamerika. Förutom att vara väldigt stor så har den också extremt kraftfulla käkar.  

#2 Deinacrida

Deinacrida är världens största syrsa, och brukar kallas Giant Weta på engelska. Den lever uteslutande i Nya Zeeland där den är relativt ovanlig. Den är också världens tyngsta insekt och kan väga så mycket som 70 gram. Populationen anses någorlunda stabil men var ganska länge hotad, då många europeiska mindre rovdjur introducerades när Nya Zeeland blev koloniserat av britterna. 

#1 Phryganistria chinensis Zhao

Världens största insekt är Phryganistria chinensis Zhao som upptäcktes i Kina 2006. Det ingår i familjen vandrade pinnar och kan bli hela 62 centimeter lång! Insekten i videon är en nära släkting som också är väldigt stor, men i jämförelse inte i närheten världens största.