Vad kostar det att köpa en hund

Det var inledningsraden i en populär visa på 50-talet. Men vad kostar det egentligen att skaffa en hund? Vi har titta på kostnaden för några populära raser. Priset kan dock skilja mycket mellan uppfödare. Till stor del beroende av hur de täkt sig de har för tanke med sin uppfödning, är den för bruks- sällskaps- avels- tävlingshundar. Med kostnad avser vi vad man kan räkna med att få betala för själva hundinköpet, sedan tillkommer tillbehör veterinärbesök, mediciner, mat, försäkring och så vidare.

Schäfer

Schäfer är en brukshund, men förekommer också som sällskapshund. Som brukshund används den mest av polis, bevakningsbolag och militärer. En frisk schäfervalp (höftledsbesvär förekommer på grund av sönderavling) kostar 10 000 – 22 000 kronor i inköp. en välutbildad tjänstehund, som en polishund eller försvarshund och kostar mellan 40 000 och 80 000 kronor. Livslängden är normalt 9 – 13 år

Pudel

Pudeln är en bra familjehund som fungerar utmärkt med barn är social, intelligent och aktiv. Normalt lever den i 10 – 15 år. Mellan- och storpudel kostar från 17 000kr, medan toy- och dvärgpudlar kostar från 20 000 till 30 000 kronor.

Läs mera om hundar Pondus hundmat

Kinesisk nakenhund

Kinesisk nakenhund finns i två varianter. Den ena är helt utan päls, medan den andra har viss pälsbeklädnad. Den sistnämnda brukar benämnas ”powder puff”. Livslängden är för båda 13 till 15 år och priset cirka 13 000 kronor.

YORKSHIRETERRIER

För 10-talet år sedan en en av världen populäraste hundraser. En Intelligent, Djärv och Självständig hundras som blir 13 – 16 år. Kostnad, En Yorkshire kostar runt 8 000 kronor.

Beagle

Beaglen framavlades främst för att spåra och driva hare, men har sedan blivit en mycket populär sällskapshund.

Beaglen är en älskvärd, intelligent och bestämd hund med ett mycket Jämnt temperament. Den brukar leva 12 till 15 år. I inköp kostar den upp till 20 0000 kronor. (Seriefiguren Snobben är en beagle).

Läs mera om hundar Kylmatta för hund

Chihuahua

En av världens minsta hundraser, med en livslängd på 12 – 20 år. Uppkallad efter delstaten Chihuahua i Mexiko. Det finns två varianter av chihuahua, lång- och korthårig. Utmärkande egenskaper är aggressiv, livlig och hängiven. Kostnad i inköp, från 10 000 och uppåt.

Labrador retriever

Labradoren är en Intelligent och social hund med jämnt temperament och älskar att vara i vatten. Livslängden är 10 – 12 år. Den finns i färgerna ljugul, chokladbrun och svart. Priset. 15 000 – 20 000 kronor.

Golden Retriever

Golden, som den kallas till vardags, har en instinktiv kärlek till vatten. Den har ett vänligt temperament och vill gärna vara till lags. Livslängden är 10 – 12 år. Finns i färgerna  mörkt guld, ljust guld, gräddfärg och guld. Pris, runt 17 000 kronor.

Tax

Tax finns i färgerna svart, svartbrun och brun samt i varianterna kort. och långhårig, samt strävhårig. Dessutom i tre olika storlekar. Taxar karaktäriseras av att vara smarta, lekfulla, envisa, livliga, hängivna, självständiga och modiga. Pris, cirka 15 000 kronor.

Jack russell terrier

Livslängd 13 till 16 år. Temperament, intelligent, envis, energisk och orädd. Kostnad, cirka 12 000 kronor.

Border Collie

Livslängd 10 till 17 år. Färger: vit, svart, blå, blue merle, red merle, lila, brindle, sobel merle, chokladbrun, leverbrun, guld, röd. Temperament: intelligent, uthållig, energisk, lojal, ivrig, alert, lyhörd. Pris från 6 500 kronor.

Sen får man inte glömma att köpa en hund kostar mycket mer än själva hunden. Det måste inhandlas en mängd olika tillbehör som hundgodis, koppel och hundselar. Så räkna med några tusenlappar extra för detta.