Världens äldsta hund

För att få något att referera till och jämföra med tittar vi först på hur gamla hundar normalt blir. Det finns en avgörande skillnad mellan i livslängd mellan stora och små hundar. Stora hundraser blir normalt 8 -10 år gamla, medan mindre raser kan bli 15 till 16 år gamla. Det finns naturligtvis individuella skillnader. Artikelförfattaren hade till exempel en New Foundlandshund som avlivades på grund av cancer i munhålan när han var inne på sitt 14:e levnadsår.

Så över till världens äldsta hund. Det finns i vart fall två aspiranter till den titeln.

Bluey levde i Australien mellan 1910 och 1939. Hon var av rasen Australian cattledog och jobbade med boskap mer eller mindre hela sitt långa liv.

Maggie som också levde i Australien var en Australian kelpie som blev runt 30 år. Problemet med Maggie är att det inte finns något annat än hussens ord som bevisar hennes ålder när hon dog.

Vilken hundras lever längst

Sveriges äldsta hund var 2020 blandrashunden Mixie, tax/drever. Hon var då 23 år.

Viken hundras lever längst

Chihuahua anses oftast leva längst. En chihuahua brukar bli 12 till 20 år gammal.

Vad påverkar hur gammal hunden blir

Vikt och storlek

Hundens storlek påverkar livslängden väldigt mycket. Små hundar lever i regel längre än större hundar.

Ras och avel

Aveln har också en stor betydelse för hur gammal en hund blir. Blandrashundar lever många gånger längre än renrasiga hundar. Inavel ökar riskerna för genetiska sjukdomar och påverkar livslängden.

Hur du tar hand om din hund

Precis som människor och andra djur, behöver en hund bra mat, mycket motion och vård när det behövs.

Gör eget hundgodis

Din hund kommer leva längre om du ger den bra hundfoder, motionerar hunden regelbundet, samt besöker en veterinär regelbundet så att sjukdomar upptäcks och behandlas i god tid.