vilken hundras lever längst

Vilken hundras lever längst?

Vilken hundras blir äldst? 

Det är sorgligt att våra vapendragare och kompanjoner inte lever lika länge som oss människor. Men det finns några hundraser som blir något äldre än snittet. Det är uppenbart att det är dom mindre hundraserna som klarar sig bäst när det kommer till livslängd. 

Något att ha i åtanke är att det här är väldigt individuellt. Alla hundar blir inte lika gamla och vissa raser som vanligtvis inte blir äldre än 10 år kan såklart bli ännu äldre. 

#11 Shiba

Livslängd: 12-16 år

En Shiba blir förvånansvärt gammal med tanke på att majoriteten av medelstora hundar inte blir det. Rasen har inte heller några specifika rassjukdomar vilket är en bidragande faktorn till den långa livslängden. Det är glad, livlig och alert hundras som kräver en del av sin ägare. Den trivs bäst när den får vara väldigt aktiv. 

Mer information om shiba finns på shibaklubbens hemsida.

#10 Dvärgschnauzer

Livslängd: 12-15 år

Dvärgschnauzern är likt de andra hundraserna på listan känd för sin goda hälsa. Det är en livlig, nyfiken och uthållig hund med vaktinstinkter. Den kräver en ordentlig uppfostran och med rätt förutsättningar blir det en suverän kompanjon i flera år. 

Mer information om rasen hittar på dvargschnauzer.se.

#9 Beagle

Livslängd: 12-15 år

Beagle är en av världens mest populära hundraser som sällskapshund. Men den är däremot framavlad för spårning och jakt. Det är en medelstor hundras som är väldigt vänlig och aktiv. Det är också en av de hundraser som skäller mest. Får den hålla sig frisk är chansen är väldigt stor att den blir upp till 15 år gammal. 

Mer information om Beagle hittar du hos svenska beagleklubben.

#8 Mops

Livslängd: 12-15 år

En söt, lat och lojal hundras. Mopsar är en av de hundraser som lever längst, och kanske för att dom sällan gör något i onödan? Mopsar är utpräglade sällskapshundar, och vill varken jaga, apportera eller vakta. Dom trivs gärna inomhus nära sin ägare och passar också väldigt bra i familjer med barn. Vi publicerade nyligen en artikel om dom bästa hundraserna för nybörjare där mopsen har en given plats. 

#7 Lhasa Apso

Livslängd: 12-15 år

Lhasa Apso är en intelligent och livlig liten ras som härstammar från Tibet. Det är en av världens äldsta hundraser som avlades fram som vakthund. Den är väldigt rolig att leka med och är generellt väldigt nyfiken på allt. Den kan vara ganska reserverad mot främlingar men är väldigt snäll och lojal så fort man lärt känna den. Den har en livslängd på 12-15 år och är en av det hundraser som lever längst. 

Mer information om rasen hittar du hos svenska lhasa apsoklubben

#6 Malteser

Livslängd: 12-15 år

Malteser är en favoritras hos många familjer. Det är en av världens vanligaste hundraser, och en av det hundraser med längst livslängd. Rasen är en utpräglad sällskapshund som älskar mänsklig kontakt. Rasen är busig och lättlärd, och mår bra av att lära sig nya saker. Dom trivs också bra med andra hundar och djur. 

Mer information om maltesern hittar du hos malteser-ringen.

#5 Toypudel

Livslängd: 12-15 år

Toypudel är faktiskt den minsta pudelrasen och inte dvärgpudeln som många tror. Det är en liten livlig och glad hund som lämpar sig bäst som sällskaps & familjehund. Pudlar är erkänt intelligenta och älskar att lära sig nya saker. Det är följsamma hundar som är relativt enkla att uppfostra. Dom mindre pudelraserna blir ofta 15 år gamla eller till och med ännu längre, och ingår bland de hundraser som lever längst. 

#4 Tax

Livslängd: 12-15 år

Taxen är en karaktäristiskt hundras dom flesta känner igen direkt. Den är ursprungligen framavlad i Tyskland men finns nu över hela världen. Det är en av hundraserna som lever längst och har en snittålder mellan 12-15 år. Till skillnad från många andra hundraser dras den inte med några särskilda sjukdomar. Taxen är främst framavlad till grytjakt, och är en väldigt effektiv jakthund med suveränt luktsinne. Men då den har lugnt temperament och är väldigt självsäker passar den lika bra som sällskapshund. 

Mer information om rasen hittar du hos svenska taxklubben

#3 Pomeranian

Livslängd: 12-16 år

Pomeranian har till skillnad från taxen ovanför ingen jaktlust överhuvudtaget. Det är i första hand enbart en sällskapshund, men en väldigt mysig sådan. Men däremot är rasen ändå aktiv och trivs med agility och andra hundsporter. Den kan bli upp mot 16 år gammal om den får hålla sig frisk och kry. 

Mer information om rasen hittar du hos pomeranian.nu.

#2 Yorkshireterrier

Livslängd: 17-20 år

På plats nummer två av vilken hundras som lever längst har vi yorkshireterrier. En yorkshireterrier är pigg, glad och alert. Den är känd för att vara väldigt nyfiken och vill gärna vara med där saker händer. Det har några överhängade hälsoproblem som kan ställa till det. Men får hunden hålla sig frisk kan den bli hela 17-20 år gammal. För ett par år sedan var Englands äldsta hund yorkshireterriern Jack som blev  sanslösa 24 år gammal!

#1 Chihuahua 

Livslängd: 15-20 år

Vilken hundras lever längst? 

En av de i särklass minsta raserna är svaret. Sist ut har vi den ack så populära chihuahuan. Hunden är känd för en massa olika saker, och en av det minst kända är troligtvis rasens livslängd som är väldigt imponerande. 

Det är riktigt bra sällskapshundar lojala till sina ägare. Rasen vet vad den vill och kan uppträdda aggressivt vid barn och nya personer den inte känner. Men med rätt uppfostran kan en chihuahua bli en riktigt lojal kompanjon för många år framöver. 

Mer information om rasen finns att läsa hos chihuahua cirkelns hemsida.