Världens mest kända hundar

I vart fall om man skall gå efter Hollywood Walk of Fame. Det finns bara tre djur som fått vars en stjärna på Walk of Fame och de är samtliga hundar.

Strongheart

Föddes 1 oktober 1917, och fick namnet Etzel von Oeringen. Han var en schäferhund uppfödd av en privat uppfödare, Robert Niedhardt från Quedlinburg, Tyskland. Etzel utbildades i Berlin till polishund och tjänstgjorde i Tyska Röda Korset under första världskriget. Hans ägare blev fattig efter kriget och kunde inte försörja hunden. Orolig för att Etzel skulle hamna i mindre humana händer, tackade han nej till större erbjudanden och skickade i stället hunden till en vän som drev en ansedd kennel i White Plains, New York när Etzel var tre år.

Läs mer om hundar Vad kostar hunden

Etzel sågs av filmregissören Laurence Trimble, som hade ägt och tränat Jean, Vitagraph Dog, den första hundfilmsstjärnan i USA. Trimble kände igen Etzels potential och övertalade Jane Murfin, en manusförfattare för hans filmer, att köpa hunden. Ett nytt namn, Strongheart, föreslogs av publicitetsavdelningen på First National Pictures, som släppte hans första film.

Trimble tränade Strongheart och regisserade honom i fyra äventyrsfilmer med manus av Murfin: The Silent Call (1921), Brawn of the North (1922), The Love Master (1924) och White Fang (1925).[7] Strongheart blev den första stora hundfilmsstjärnan innan Rin Tin Tin tog över.

Rin Tin Tin

(september 1918 – 10 augusti 1932) var en schäfer som föddes i Flirey, Frankrike, och blev en internationell stjärna inom film. Han räddades från ett slagfält under första världskriget av en amerikansk soldat, Lee Duncan, som gav honom smeknamnet ”Rinty”. Duncan tränade Rin Tin Tin och fick stumfilmsarbete för hunden. Rin Tin Tin blev en omedelbar succé i biljettkassorna och fortsatte med att dyka upp i 27 Hollywood-filmer och fick världsberömdhet. Tillsammans med den tidigare hundfilmsstjärnan Strongheart. Efter att Rin Tin Tin dött 1932, gavs namnet till flera schäferhundar som presenterades i fiktiva berättelser på film, radio och tv. Rin Tin Tin räddades inte bara själv. Filmerna med honom räddade Warner Bros. från konkurs 1920.

Lassie

Lassie är en fiktiv, påhittad hund i ett flertal böcker, filmer och TV-serier. Lassie är en ovanligt intelligent collietik som utför hjältedåd. Lassie skapades av Eric Knight som levde mellan 1897 och 1943. Han skrev om Lassie i sin roman  eller Lassie på äventyr, som publicerades i Saturday Evening Post 1938. Därefter skrevs ett flertal böcker, filmer och tv-program om Lassie som älskats av flera generationer.

Den första filmen om Lassie, Lassie på äventyr, hade premiär 1943. Hunden Pal (1940–1958), som var en hanhund, spelade där mot Elisabeth Taylor. Filmen blev nominerad till en Oscar.

Läs mer om hundar Four friends hundmat


 En annan film är Lassie Vänner för livet från 1994. Den handlar om familjen Turner som flyttar till Virginia. Där de hittar en hemlös hund som blir god vän med sonen Matt. Lassie räddar Matt ur många kniviga situationer.

År 2005 kom en ny film med Lassie, med samma grundhandling som i originalfilmen (och boken), där hennes fattiga familj tvingas sälja henne till hertigen av Rudling. Denne tar henne till Skottland. Lassie lyckas rymma och ta sig hem den långa vägen till Yorkshire.