13 farliga djur i Thailand som du inte vill stöta på

Det finns en hel del farliga djur i Thailand

Många svenskar flyr vintern i Sverige genom att åka på semester i Thailand – visst är det härligt? Men med klimatet så kommer en hel del djur som man bör akta sig för när man är på besök. Vi här i norden är ju vana vid att inte behöva oroa oss speciellt mycket över spindlar, ormar, insekter och andra otäckheter. 

Innan du packar väskan och ger dig av kan det vara bra att ha lite koll på vilka farliga djur i Thailand som du bör vara lite extra varsam för!

#12 Mångfotingar (tusenfoting)

Den absolut mest vedervärdiga och äckliga kryp (enligt mig, i alla fall!) som du förhoppningsvis aldrig behöver stöta på i Thailand. Om du ser denna – spring. Dom här kan bli över 30cm långa och tvekar inte på att anfalla dig om du kommer för nära.

Vad händer om jag blir attackerad?

Bettet gör ont i flera dagar och du behöver ta dig till sjukhus då andnöd och hjärtklappning snabbt kan innebära kritiskt tillstånd – underskatta inte denna insekt!

#11 Skorpioner

Dessa små arachnider (japp, de räknas som spindlar!) blir oftast inte större än ca 10cm långa. De är relativt vanliga och kan ställa till problem, så undvik att komma för nära eller reta upp dom i onödan.

Vad händer om jag blir attackerad?

Att bli stucken av en skorpion kan liknas vid ett getingstick – det gör ont, men är inte superfarligt om du inte utvecklar en allergisk reaktion mot giftet. Man bör alltid göra rent kring såret och iaktta varsamhet om tillståndet hos personen som har blivit stucken!

#10 Russells huggorm

Russells huggorm kallas också ”Daboia” är en vanlig och mycket giftig orm som man hittar från Indien till Taiwan. De kännetecknas av deras platta, triangulära huvud med en trubbig och aningen rund nos som sitter högt på huvudet.

Vad händer om jag blir attackerad?

Först och främst, blir du biten ska du söka vård omedelbart. Blödningar från hosta och tandkött kan uppstå inom 20 minuter efter bettet. Kräkningar, ansiktssvullnad och hjärtsvikt är inte alls ovanliga och även död kan inträffa inom 1-14 dagar utan rätt vård.

Undvik denna orm om du träffas på den.

#9 Kungskobra

Kungskobran är världens största giftorm, och kan bli uppemot 6m lång och väga närmare 12kg! Det som gör kungskobran farlig är att den inte är speciellt rädd för människor, utan snarare drar sig dit det finns mycket folk.

Vad händer om jag blir attackerad?

Beroende på hur mycket gift du hinner få i dig så kan den orsaka en rad problem, bland annat: rodnad, svullnad, sluddrande talförmåga, förvirring , andnöd och ibland paralysering av vissa muskelgrupper. Om du går utan behandling så riskerar du hamna i koma och i senare lägen finns även risk för att du omkommer på grund av svårigheterna.

#8 Naja siamensis

Den här spottande kobran brukar kallas just det: spottande kobra. Den är mindre än kungskobran och kan bli ca 1-1.5m långa. Den kan vara aggressiv beroende på omständigheterna, så hittar du en sån här – rör den inte!

Vad händer om jag blir attackerad?

Likt andra giftormar vill du undvika giftet till varje pris. Om kobran missar dig med sitt giftiga spott eller om du kommer för nära kan den försöka hugga tag i dig med sina framtänder. Om den lyckas spotta dig i ögonen finns stor risk att du blir permanent blind. Död sker ganska sällan och nästan alltid i samband med att man inte har tillgång till motgift.

#7 Monokelkobra

Den här lilla krabaten är ungefär lika stor som den spottande kobran, men är mycket, mycket farligare. Det är den dödligaste ormen i Thailand och kan ha ihjäl en vuxen människa på under 60 minuter.

Vad händer om jag blir attackerad?

Området runt bettet drabbas av nekros (cell & vävnadsdöd). I senare stadier drabbas man av paralys, andnöd och extrem smärta runt bettet.

#6 Kubmaneter

Dessa maneter kallas ofta ”kubmaneter” eller ”havets geting” tack vare dess kubformade kropp och har små harpun-lika taggar på tentaklerna som kan bli upp till 3m långa. De kan vara svåra att se i vattnet så iaktta försiktighet när ni ska ut och bada och ha koll på lokala varningar.

Vad händer om jag blir attackerad?

Om du kommer i kontakt med en tentakel så skjuts små borrar in i dig som fastnar och sprutar in gift. Detta gör fruktansvärt ont och smärtan i sig kan vara paralyserande. Om du misstänker att du har blivit förgiftad så ta direkt kontakt med vårdpersonal då de giftigaste arterna kan orsaka hjärtstillestånd.

#5 Indokinesisk tiger

Okej – risken att du stöter på en tiger i det vilda är ganska liten. Tyvärr har denna vackra art blivit utrotningshotad på grund av tjuvjakt och habitatförlust. Men även om detta är bland de minsta tigerkatterna så ska man inte underskatta hur dödlig den kan vara.

Vad händer om jag blir attackerad?

Även om risken är ganska liten så finns det inte speciellt mycket du kan göra vid en tigerattack. Förhoppningsvis är du inte ensam på plats så någon i din närhet kan skrämma bort tigern! Om du mot all förmodligen stöter på en tiger så bör du göra allt i din makt att ta dig därifrån utan att förarga den.

#4 Drakfisk

Denna fisk har trots sitt häftiga utseende varit en pina för alla andra djur och människor i indiska oceanen och västra delarna av stilla havet. Tyvärr hänger den på ganska grunt vatten (2-55m) så det är svårt att undgå den även om man bara håller sig till ytan.

Vad händer om jag blir attackerad?

Precis som skorpionen är giftet från en drakfisk sällan dödligt, men den kan orsaka kritiska besvär som andnöd, kräkningar och extrem smärta. Till och med hajar undviker drakfisken för den är så farlig …

#3 Laticauda colubrina (havsorm)

Den här havsormen räknas som en av de giftigaste ormarna i världen, och är verkligen inte någonting du vill bli biten utav. Lyckligtvis har de ganska milt temperament och det krävs en hel del innan de biter till ordentligt. Dessutom är tänderna rätt små och penetrerar inte alltid huden vid bett. Men blir du biten kan de ha ödesdigra konsekvenser.

Vad händer om jag blir attackerad?

Det finns fall där fullvuxna människor har dött inom 2 minuter av ett bett. Dess nervgift bryter ner muskelfibrer, röda blodkroppar och annat som sätter sig i levern och orsakar leversvikt. Andningen och hjärtfrekvensen tas ur balans och bettet leder till en otrolig smärta. Undvik dessa!

#2 Naja sumatrana

Den här svarta kobran kan även den spotta sitt gift på sitt byte. Som alla andra ormar i den här listan är den farlig och bör undvikas. Just denna art ”Naja sumatrana” är mycket aggressiv och levererar en större dos farligt gift än de flesta andra.

Vad händer om jag blir attackerad?

Likt andra giftormar vill du undvika giftet till varje pris. Om kobran missar dig med sitt giftiga spott eller om du kommer för nära kan den försöka hugga tag i dig med sina framtänder. Om den lyckas spotta dig i ögonen finns stor risk att du blir permanent blind. Dödsfall sker ganska sällan och nästan alltid i samband med att man inte har tillgång till motgift.

#1 Vildhundar

Vildhundarna i sig är i regel inte farliga, mer än ett bett som kan orsaka sveda och värk där de biter dig – det är konsekvensen som kan fara livsfarlig. Rabies är utbrett i Thailand och om du inte får vård direkt vid misstänkt smitta är döden nästan helt omöjlig att undvika.

Vad händer om jag blir attackerad?

Blir du biten av en hund (eller vilket annat djur som helst, men hundar är i regel den vanligaste) så måste du rengöra såret och söka vård för misstänkt rabiessmitta omgående. Vänta inte utan kontakta hälsomyndigheten och förklara vad som har hänt genast. Rabies är nästan alltid dödligt och måste tas på allvar.