Tiger vs. Lejon – vem vinner?

Tigrar dominerar helt klart djungeln. Lejon äger och härskar över slätten. Men vem skulle vinna om de möts 1 mot 1?

Vem vinner mellan tiger och lejon?

Precis som i kampsport behöver vi börja titta på ren statistik & fakta kring de fysiska aspekterna. Vikt, snabbhet, vapen (t.ex. klor, tänder), omständigheter och andra element påverkar definitivt resultatet.

Storlek & Vikt

Till att börja med kan vi väl direkt poängtera att tigrar väger mycket, mycket mer än lejon. Faktum är att tigrar kan väga upp mot 360kg, medans lejon väger runt 250kg. Det är nästan 50% skillnad! Kan ni tänka er vad som hade hänt om det var samma skillnad i t.ex. kampsport såsom boxning, MMA eller liknande? Det finns inte en lättviktsfighter i världen som hade gått med på att ta sig ann någon från tungviktsklassen.

Trots det är lejonet något högre än tigern – så hur kommer det sig att det finns en sån enorm viktskillnad?

Lejon vs Tiger storlek

Det är nämligen så att tigern har mycket mer muskler än lejonet, som är mer kompakt och väger mer än fett. Dessutom har lejonet mer hår på kroppen och den stora manen ger intrycket av en större hydda.

Aggressivitet och miljö

Enligt experter på Bali Safari så är tigrar betydligt mer aggressiva än lejon. Lejon ses ofta som ganska lata och går efter enkla byten, medans tigern går på större och ibland andra farliga djur – ja, till och med människor.

Visste du att mellan 1800 och 2009 dog cirka 373,000 människor i tigerattacker? Majoriteten av dessa skedde i sydöstra Asien. Under samma period finns endast ett 1000-tal attacker rapporterade från lejon.

Vi kan konstatera att tigrar är farligare och har en helt annan vildhet än lejon.

Lejon vs Tiger ur ett historiskt perspektiv

År 2011 så smög sig en tiger in i lejonburen på ett Turkiskt zoo. När tigern och lejonet fick syn på varandra rusade tigern fram och hade ihjäl lejonet med ett enda slag mot strupen. Tigerns enorma klor öppnade upp skar upp pulsådern på lejonet som snabbt blödde ut – det säger en hel del om hur överlägsen tigern är.

Historiker menar att man under romarriket anordnade matcher mellan tigrar och lejon där de fick slåss på Colosseum, men att oddsen ofta gynnade tigern – och inte vilka odds som helst, du fick hela 37 000 gånger pengarna om lejonet vann mot en fullvuxen tiger. Det är lite som att jag skulle gå en match med Mike Tyson – inte en suck.

Så, vem vinner?

Det är ganska lätt att konstatera att tigern vinner i de flesta situationerna mot ett lejon. Men man måste tänka på att en arena eller zoo är en helt annan sak än att mötas i vildmarken, så det går inte riktigt att säga med 100%-ig säkerhet, även om den landar på 99%+.

Vad tror ni? Vem vinner mellan ett lejon och en tiger? Jag hade aldrig satsat mina pengar på lejonet, iallafall.