Getingar

Getingar tillhör familjen steklar och har därmed två vingpar. Det finns cirka 5000 olika arter av getingar och av dessa återfinns 51 i Sverige, störst av getingar som förekommer i Sverige är bålgetingen, som tidigare var rödlistad (fridlyst), men det är den inte längre. Getingar förekommer på alla kontinenter utom vid polerna. Den gulsvarta, ibland rödsvarta färgteckningen är en varningssignal till andra djur som betyder, “jag är farlig”.

Bobyggande

Det finns både ensamlevande, solitära och bobyggande getingar. De bobyggande bygger boet av träfibrer som tuggats och blandats med saliv. Individerna i ett bo består av hannar, honor och arbetare (sterila honor). Boet placeras antingen fritt hängande, till exempel i ett hus, ellr från en gren. Det finns även getingar som ibland eller alltid placerarr sitt bo under marken. Så kallade jordgetingar är dock ingen specifik art, engart en benämning på getingar som byggt ett bo under jord, oavsett art.

Ett frihängande bo har alltid ingången längst ner (bålgetingars bon kan dock ha flera ingångar). Boet är indelat i flera våningar bestående av sexkantiga celler med öppningen neråt, som innehåller ägg, larver och puppor.

Föda

Getingar äter frukt och nektar, men matar sina larver med animaliskt protein, främst tuggade insektslarver. Även kött, fisk, skaldjuroch ägg står på menyn. Särskilt rå fisk och fiskrens är mycket uppskattat.

Lär mer om insekter Bi

Parning

Parningen sker i Sverige i under sommaren varefter hannarna dör. Efter övervintringen söker den befruktade honan upp en ny boplats där hon lägger de första äggen. När dessa kläckts till larver matar hon dem tills de utvecklats till arbetare, vilka sedan övertar driften av boet. Därmed övergår honan till att bli samhällets drottning, vilket betyder att hon helt ägnar sig åt att bli matad (av särskilda arbetare), befruktas och lägga ägg. När drottningen kläckts behöver getingarna snabb energi och ger sig ut på jakt efter socker.

Fiender

Getingars främsta fiender är grävlingar, björnar, rävar och vissa fåglar. De ger sig på getingbon för att komma åt getinglarver och puppor. grävlingar, björnar och rävar klarar inte av att ta enskilda larver/puppor utan äter i stället hela cellkakan efter att ha grävt fram ett getingbo från marken.

Lär mer om insekter Hur länge lever en trollslända

Getingstick

Precis som till exempel honungsbin har getingars honor en gadd, men getingarnas gadd har inga hullingar varför den kan dras ut och getingen kan stickas flera gånger. I Sverige dör cirka en människa per år som en följd av getingstick och kraftig allergisk reaktion.